Gene

Idag så blev det en mysig tur bort till Gene Fornby och Sommarhemmet med Anki och Ace. Hästarna var pigga och glada och tyckte det var kul att köra racegalopper i sandbacken och sandrakan, tjohooooo sa dom :D Ticken skulle som vanligt hitta sina egna stigar att vilja gå in på, sötee!
När vi var nästan framme vid bron vid lägdan igen, så såg vi en stig som vi inte lagt märke till, och vi vet ju hur det brukar gå när Ida och Anki ska utforska nya stigar men man kan ju liksom inte låta bli :) Detta var såklart inget undantag och vi kom fram vid en tomt och kom fram till att det var ganska sumpigt och stenigt och att vi inte borde fortsätta, så ja det var bara att än en gång vända om ;P
Vi tog en galopp över lägdan också, wroom, och när Ace kom ett huvud före så blev Ticken som vanligt skitsur och sa: jaha, dummer! då får jag väl galopera bakom då!! Acean brydde sig inte ett skvatt, haha, sötkillen!


älgmöte och löslongering

I tisdags gick jag och Ticken en promenad i grimman upp till tjärn med Anki och Igloo, Ankis lilla valp som hon har/hade på lån, så sjuuuukt sööööt!
När vi var påväg ner från tjärn hade det blivit lite halvmörkt och Ticken började helt plötsligt gå snabbare lite förbi mig med spetsade öron och lite flåsande näsborrar, vi typ: vad du blev pigg Ticken!
Då ser jag när jag kollar till vänster att det står en älg alldeles bredvid vägen några meter snett framför oss! Vi börjar titta på varandra med ngt förskräckta miner och undrar vad vi ska göra,haha! Jag föreslår att bara försöka gå förbi men då kommer den mot oss, den var alltså typ bara på andra sidan diket, så då vänder vi om igen och går en bit tillbaka igen, hah! Anki försöker schasa iväg den samtidigt som hon vill ta en bild med mobilen(vilket inte blev så bra eftersom det var mörkt) och älgen blev inte det minsta rädd utan stod bara lugnt och tittade..
Då kom det en bil uppifrån tjärn som vi stannade och han hedde på hellyse, då gick den undan en bit och vi gick efter bilen en bit, men när den kört ifrån så börjar älgen följa efter oss några meter igen men sen stannar den.
Ticken var lugnast av oss alla, lugn som en filbunke, han och älgen, haha!

I onsdags så tog jag in Ticken och Ace och gav dom mat och Irene kom förbi en sväng för att hämta sin repgrimma som hon beställt. Sedan gick jag ut med Ace i paddocken och löslongerade henne en stund i halvmörkret.
Det gick riktigt bra, även om hon ibland bara springer på utan att förstå signalerna så blir det hela tiden bättre och bättre. Och jag måste själv klura ut lite hur jag ska göra, för det går itne att använda exakt samma metoder som på Ticken, så det är kul :)

sjukt söt älgkalv på skansen i sommar

ridlektion

Ridlektion med Acean på ÖOR igår dåda. Cavaletti stod på schemat och hon var såhääääär*visar med armarna*duktig! bästa ridlektionen på länge :)
Först red vi bommar på en serpentin efter långsidan med en volt emellan serierna. Gick bara bra, även om det iband blir trångt med all 9 stycken hästar -.- Sedan skulle vi fatta galopp och galoppera över tre galoppbommar, dom första gångerna hade vi lite för lite fart så det blev att sträcka ut långt men efter nån gång fick vi till det :)
Sedan skulle vi galoppera mellan två utlagda bommar med 17 meters avstånd emellan. 4 normala galoppsprång och sedan skulle vi öka och minska och få in 5 och 3 galoppsprång. 5 var inga problem(det var det inte så många som klarade ;)) men tre blev lite svårare även om jag tyckte vi gasade på rätt bra men hon är inte så storgalopperad så hon var jätteduktig!
När vi travade av så skulle vi trava så sakta så att dom "nästan skrittade" det är Aceans gren det! haha trippis^^ superfin och trampade under sig jättefint när hon fått galopperat mkt och kommit igång :)


lördag & söndag

Igår hade jag tänkt vara duktig att skriva samma dag som passet, men internet hängde sig och sedan glömde jag bort det så här kommer lite om gårdagen då.
Hade utsläpp i regnet, så på med täcken och sedan först ut med Björn och Tornetta åsså mockade jag åt dom medan Ace fick stå kvar inne med Ticken och hålla honom sällskap medan han åt klart ;D Sedan ut med dom två och mocka åt dom.
Det pissregnade fortfarande där vid 10 tiden men bestämde mig för att jobba lite från marken i paddocken en stund iaf. Haha jag kommer knappt ihåg vad vi gjorde(y) men sprang lite över bommarna som fortfarande ligger kvar och tränade lite inkallningar, löslongering på volten och lite sådär, gick bra trots regnet.

Idag söndag så for jag dit på em/kvällen, red barbacka i tränset på lägdan. Tränade mkt att få honom att trampa under sig och få till formen, korta stunder så gick han jättefin och kom verkligen upp med ryggen, men sen är det ju det där med musklerna så han orkar inte så länge. Vi jobbade i skritt och trav på volter, raka spår och gjorde lite flytta.

busticken!

torsdag & fredag

Igår torsdags så gick vi bara en mysig lite tur upp till tjärn, kvällssol och riktigt ljummet i luften :O Vi "travade"(jag gick alltså på marken) en bit längs vägen och tränade lite på formen, gick hyffsat lite okoncentrerat bara!
Sedan gick vi bort till grillplatsen och satte oss där en stund och mös i solen. Fick några hyffsat bra bilder med mobilen, men vad tror ni händer när jag kommer hem?! jo mobiljäveln dör!! fick just tillbaka den från lagning och nu tre dagar senare så är det samma jävla fel igen?! skärmen lyser helt vitt och den går inte att starta-.-
aja, på tillbakavägen gick vi iaf över lägdan och stannade och åt mumsigt grönt gräs en stund innan vi gick in i stallet igen.

Idag så regnade det ju som ni märkt ;) Tänkte inte göra nånting med dom men tog in Tick och Ace och gav dom mat och sånt där iaf, och borstade igenom dom ordentligt...och tvättade Aceans kisstjärt! "hej jag brunstar varannan vecka typ" haha!
Men när jag var klar kollade jag på klockan: 14.21, bussen går 20 över -.- så då tog jag ut Ace i paddocken en stund(Ticken stod fortfarande och åt) Släppte lös henne och hade egentligen inte tänkt ut nått speciellt att göra, men det blev lite löslongering och träning av inkallning.
Hon var riktigt duktig och det märks att det går bättre och bättre för varje gång! Även om hon fortfarande bara springer på ibland när jag kallar in, tror inte hon riiiktigt hajjat det där med fokus på rumpan än men går som sagt bättre och bättre. När jag hade kallat in henne en gång och stått och myst lite skickade jag ut henne på en volt och bad henne vända upp rumpan innan hon fick för sig att gå iväg eller liknande och det gjorde hon så fint! flera gånger på rad! :)
Efter en fin inkallning så gav vi oss och gick in igen till en glad Ticken.bommar och lite hopphopp

I tisdags hade vi stallmöte så då tog ja bara in honom och borstade och gav mat.

Igår så la jag upp fyra upphöjda bommar i paddocken. Dom var bara upphöjda på en sida och sedan varannan sida som var upphöjd. Jag började med några varv med repet på och bad honom trava runt på volt oc sänka sig lite bara för att komma igång. Släppte sedan lös honom och han var så himla duktig och lyssnade hela tiden!
Jag bad honom springa bredvid mig och sedan över bommarna, gick jättebra. Sedan bad jag honom gå bredvid mig på spåret och om han då började vika lite inåt så bad jag honom göra en volt runt mig mot mitten och sedan fortsätta rakt fram på spåret igen och sedan en vol till, rakt fram, volt osv. tills vi var nästan framme vid bommarna då började jag småjogga och han började trava och sedan över bommarna. Superduktig!
Han gick föresten iväg en gång kom jag på ;) Jag skulle be honom komma in på en volt tror jag men då gick han iväg mot bommarna istället men stannade framför dom och kollade på mig som om: asså vad vill du? ska jag gå över eller? haha jag stod mest och flinade och undrade vad han skulle göra. Då kliver han över första bommen men viker sedan av åt sidan och snubblar över "bomklossen". Då tyckte han det blev väldigt pinsamt och kom fram till mig som: ooops, sorry:$ haha gud vad jag skrattade, stackarn xD
Ja det var väl mest det vi gjorde idag :)

Sedan var det Aceans tur, fast med mig på ryggen. Satte upp ett hinder i mitten av paddocken också. Lät henne få springa själv först en stund innan jag hoppade upp och värma upp, sprang över bommarna några gånger och sådär.
Sedan hoppade jag då upp, red lite på en volt först och sedan sprang vi in oss på bommarna några gånger för att få till rätt tempo och sådär. Sedan la vi till hindret efteråt. Galopp efter travbommarna, vända rätt upp och hoppa hindret.
Sedan la vi också till att hon skulle byta till höger galopp över hindret och sedan alltså ut i det nya varvet, gick jättebra. Vi galopperade på en volt emellanåt också för att få till det, så vi varvade med lite dressyr och hoppning. Tränade avsaktningar och halter, till en början gick det inte så bra men i slutet av passet så gick det mkt bättre när jag bland annat kommit på att jag faktiskt vinklar mitt bäcken lite fel. Alltså öppna upp i bäckenet i igångsättning och "stänga" det i avsaktning så då gick det bättre;)
Vi gjorde ytterligare en lite bana också. Travbommarna, vänster galopp vända rätt upp över hindret, byta till höger galopp, svänga höger och sedan en snäv sväng och över hindret igen, gick faktiskt riktigt bra!
Efter koncentrerade vi oss lite mer på just det där med att byta galopp över hindret. Från vänster till höger är det inga problem men lite kruxigare från höger till vänster, så det tränade vi på, och efter några gånger satte hon/vi det några gånger på rad så då gav vi oss där och skrittade av och tränade några fler halter :)ridskolan uteritt...

Ridskolan som vanligt på måndagar då, Acean fick följa med såklart. Men det var uteritt!!!!! Blev så jävla sur!!!!! Man betalar mkt pengar för en ridlektion och för att lära sig saker. Och vad lär man sig på en uteritt?! Att ridskolehästarna blir superpigga när man galopperar?Men det är ju bra för det visste jag inte.......eller?
Jaja nu ska ja inte klaga mer. Vi red iallafall lite kors och tvärs med mkt trav och galopp. Bla. en stig som jag aldrig sett eller ridit förut. Det gick iaf ovanligt bra ingen som ramlade av ;) Blir dock alltid lite orolig i galopperna när den bakom kommer upp jämsides och sådär framförallt när det är surDonna och ni vet ju hur det gick förra gången vi red ut med ridskolehästarna... men hade iaf Ninor emellan oss och Camelia så det gick bra:)

lite trick

I söndags så gick vi till paddocken med inställningen att inte göra någonting. Satte mig på en pall i mitten av paddocken, han följde med in men gick iväg efter en liten stund och började äta gräs längs kanten, smackade lite så att han höll sig i rörelse.
Kallade efter en stund in honom på en volt runt mig, det går verkligen jättebra nu och han går aldrig iväg från volten utan håller sig på en så stor volt som jag ber om.
Efter lite uppvärmning så körde vi lite trickträning bara för kul, det gör vi ju typ aldrig längre men Ticken tyckte det var kul så då körde vi det en stund löst. Började med spansk skritt som det är mest längesen(bra svenska där) vi gjorde, men det gick toppen bra och han klarade många steg på raken. Vi körde också yoga, buga och lite cirkusbuga bara för att han tycker han är så duktig när han gör det, haha! För när jag gick tillbaka till pallen så stod han kvar och gjorde det alldeles själv, sträckte fram benet och böjde in huvudet mellan frambenen haha, typ visst är ja duktig nuu!
När vi gjort det några gånger allting så gav vi oss där.


lördag

Idag så började med att ta ut Ticken på lägdan mittemot hagen i lädergrimman och repet(hade repgrimman hemma). Vi fortsatte med träning av nedåtsök än en gång och han verkligen förstått det nu och gör det av sig själv, nu måste vi bara kunna samla upp det lite också så det inte bara blir neråt liksom. Tränade också lite byta varv, i skritten gick det jättebra. I traven blev han lite okänsligare och sprang bara på ibland när jag bad honom vända upp. Tror det berodde mest på att vi inte hade repgrimman som vi bukar ha när vi tränar detta, så det ger inte lika tydligare signaler och att han ine blir lika koncentrerad när vi är på lägdan som i paddocken. Men vi fick till några bra vändningar iaf.
Sedan tränade vi lite galoppfattningar också. När jag tänker tillbaka så har vi faktiskt kommit riktigt långt med det. Han har ju alltid kunnat vänstergalopp men nu går det mkt lättare(från marken i detta fallet) För några månader sedan var det nästan omöjligt för mig att få honom i galopp från marken men nu ser man att han antingen verkligen försöker och förstår eller så gör han det helt enkelt :) Han var riktigt duktig igår och fattade galopp flera gånger. Vi körde en liten "rivstarts"galopp också på rakt spår och sedan vände vi in på en volt, duktig!

Sedan tog jag ut Ace på lägdan också, med henne blev det barbackaridning i tränset. Första gången jag red barbacka på henne men förstår inte varför jag inte gjort det tidigare, rena fåtöljen ;) och man får mkt bättre kontakt och slipper att skänklarna vill åka fram i hoppsadeln.
Vi red på lite volter och tränade lite skänkelvikningar och öppnor i skritt och trav. Från början var hon hög i formen men efter en stund så blev hon jättefin och trampade under sig bättre. Dock så försökte jag koncentrera mig mkt på mig själv och mina händer som har en tendens att inte vilja vara stilla, men det gick bra när jag väl tänkte på det och då blir ju även hon stadigare.
Vi galopperade några varv också, det var lite jobbigt sa hon eftersom det var lite blött på lägdan ;P

Jag filmade både med Ticken och Acean också så det kommer väl upp nån dag det med...


fredag

Började med lite arbete från marken för att komma igång. Lite att han ska forma sig runt mig när jag går bredvid honom och lite nedåtsök på volten mm.
Sedan hoppade jag upp och red lite barbacka i repgrimman. Tränade lite ställning och böjning och sådär. Det gick ganska bra han blir gärna lite hängig i grimman emellanåt när han sänker huvudet så det får vi jobba på.
Sedan fick jag för mig att rida lite löst så tog bara bort repet från grimman. Hade två spön som jag kunde använde som förlängda armar/skänklar.
Började med att bara checka av svänga och bromsa. Gick bra. Sedan testade vi gå in på en volt och gå någorlunda runt på den. Gick faktiskt riktigt bra för att vara första gången. La ytterspöt mot halsen och ibland innerspöt lite mot rumpan för att hjälpla till.
Avslutade med lite markarbete också och en yoga på varje sida.

det går framåt

Slutade regna när jag kom till stallet så det var skönt! Ticken kom gåendes när jag kom till hagen, skönt att slippa gå i blötgräset!
Blev lite markarbete i paddocken. Började med nedåtsök med repet. Gick och sprang/travade bredvid honom och bad honom söka neråt, han var riktigt duktig! Skickade även ut honom på volten några gånger och tränade på byta varv, gick toppen!
Sedan tog jag lös repet och gjorde som med repet. Sprang bredvid honom och bad honon sänka sig, han har verkligen förstått vad jag vill nu! Fast han var på riktigt pissigt humör idag, så fort jag kom nära när vi sprang så såg han förbannad ut, haha xD men trots det så var detta bästa passet på länge!
Sedan skickade jag ut honom på volt runt mig och han höll sig på en 5-7 meters volt runt mig hela tiden! himla duktig var han! annars brukar han glida iväg iallafall litegrann, och han sänkte sig jättefint, eller ja fint och fint, han varvade med att springa med nosen nästan nere i backen och med att söka framåt nedåt ;)
Sedan gjorde jag lite skickaövningar löst också. Stod två hinderstöd framme så jag ställde mig på ena sidan och skickade iväg honom på utsidan/runt hinderstöd sedan komma in emellan stöden och sedan vända upp när han var vid mig igen, gick himla bra och han var jätteduktig!

detta inlägg har inget namn

Regn uschuschusch! Så det blev vila idag med för Ticken, tog in Ace och Tick och gav dom mat(vilket tar en stund för ticken) ;) och sedan satte jag på täcken och ut i rusket igen. Ticken ställde sig direkt med rumpan mot regnet och tyckte synd om sig själv, haha! fast lite synd om honom är det också tycker jag :P
Jaja längsta inlägget i världshistorien men det kan va skönt ibland utan mina romaner också ;)

får fylla ut lite

ridskolan

Måndag och ridskolan med Acean. Såg några rådjur på vägen dit, inget ovanligt, alltid stöter vi på nått konstigt ;) Det har börjat två nya i gruppen så nu är vi 9 stycken-.- det blir trångt och man hinner inte få lika mkt hjälp, det går någorlunda nu när man kan rida ute men sedan..
Det var dressyr. Började på volterna i trav och galopp, ställa utåt och inåt. Sedan öka och minska volten, det gick bra det, hon vill dock fallar inåt en aning i vänstergaloppen.
Sedan gjorde vi skänkelvikningar på diagonalerna, flytta några steg, rida rakt fram, flytta igen osv. hon var jätteduktig framförallt i vänster varv ngt stelare i höger, men det får vi ändra på!
Anki hann komma och följa med o gå med oss hem, det var faktiskt riktigt mörkt när vi kom tillbaka till stallet igen.

en kvällstur till tjärn

For till stallet ikväll, jag hoppades på att det skulle sluta regna och det gjorde det:)
Red med Anki och Ace. Red barbacka för Tickens stigbyglar sitter fortfarande kvar på Aceans sadel så vi orkade inte byta ;P
Ticken var superpigg och kunde INTE stå still när vi väntade på att Anki skulle hoppa upp, och när han äntligen fick gå så var det i en hejdundrandes snabb skritt Ace fick trava bakom, haha! Sedan kom vi på att det kanske var till fruktstunden han hade bråttom så vi stannade ju såklart där och åt äpplen, det hade blivit en stor hög nu när vi inte varit där på några dagar. Anki och jag passade på att palla lite från träden också, eller ja Anki kastade äpplen till mig men jag var itne så bra på fånga så de gick åt några stycken,haha! och när jag äntligen tagit av mig den andra vanten för att fånga med båda händerna så lyckas jag såklart fånga med en hand-.-
Sedan fortsatte vi upp mot tjärn, Ticken var fortfarande lika pigg och glad. Travade uppför backen och travade lite här och där annars också. När vi skulle gå över utloppsbron vid tjärn så var han så himla duktig, hade hellånga tyglar och han tjurade ingenting och gick i rask fart över, när vi var mitt över så sa jag duuuktiig och helt plötsligt flyger en anka ut från kanten ut i vattnet så vi skuttar iväg några meter som skjutna ur en kanon, hahahah! och när jag tittar bakåt så sitter Anki och skrattar och asflinar ;( haha Ticken tyckte också det var lite pinsamt och tittade på Ace som: men sluta flina da! du skulle ju fan skitit på dig!
Sedan tog vi en galopp uppför galoppbacken, tjohoo sa Ticken. På hemvägen gick vi över lägdan/sommarhagen som har blivit slådd nu också.

Har ju föresten gjort om lite här på bloggen, vad tycker ni? (om det ser likadant ut som förut kan ni pröva att trycka på uppdateraknappen så brukar det synas)löslongering/hoppning Acean

Igår så gjorde jag ungefär samma övningar som i förrgår med Acean i löslongeringen. Började med repet och flyttade bakdel och skickade ut henne på volt runt mig och fortsatte träna på vända upp. Hon är inte så kvick där än utan får oftast ta lite i repet, och då förstår hon.
När vi gjort det en stund så släppte jag lös henne och skickade iväg henne. Lät henne trava runt tills hon antingen sänker huvudet en aning eller börjar slicka sig om munnen/smaska. Då kallar jag in henne om hon då inte kommer in får hon fortsätta springa där ute om hon tycker det är roligare, hon fick iallafall ett val när hon gjorde rätt. Efter några gånger så saktade hon av till skritt när jag kallade in henne och vek svagt in mot mig. Som jag sa igår så vill hon inte gärna komma in rakt mot mig så jag får be henne flytta undan bakdelen så hon kommer rakt mot mig och in. Då blir hon alltid så nöjd när hon lyckats och slickar sig nöjt om munnen, klappar och ber henne sänka huvudet en stund och slappna av.
Gjorde detta några gånger och försökte ibland kontrollera gångarterna, gick förvånansvärt bra och hon är väldigt känslig när det gäller energin jag har. Att få fram henne i en snabbare gångart är ju oftast aldrig några problem det kan ju vara när man vill att hästen ska samla upp sig eller sakta av det kan bli kruxigare utan att nudda vid dom.
Från trav till skritt gick det riktigt bra, jag tog ett djupt andetag och "samlade upp" mig själv och använde ibland rösten så saktade hon av, ibland tog det lite längre tid och ibland gick det på en gång. Från trav till galopp gjorde jag samma sak fast fick ibland vra lite tydligare med "bromsningen" jag fick stanna upp tydligt och nästan luta mig lite bakåt i det ögonblicket så kom hon ner i trav, duktig brutta!
Efter att vi tränat lite mer på inkallningarna så satte jag upp ett litet hinder som hon fick hoppa om hon ville. Skickade ut henne på en volt i galopp och om hon valde att hoppa över hindret så fick hon mkt beröm och erbjudandet att komma in och vila/bli klappad, ibland tog hon inte erbjudandet på en gång utan fortsatte springa så då sotd jag bara och väntade och prövade kalla in henne lite då och då, efter nått försök så kom hon glatt in, jahaa var det det du menade typ^^
Om hon valde att springa bredvid hindret så gjorde jag ingen big deal av det utan lät henne bara springa kvar på volten och när hon valde att hoppa så fick hon komma in, på det sättet tycker hon det blir roligare och hon förstår att hon får beröm när hon gör rätt.
Sedan när hon skuttat några gånger så fick hon komma in och pusta lite sedan skrittade jag av henne genom att bara gå runt i paddocken  en stund och hon följde frivilligt efter som en svans hela tiden och stannade när jag höjde handen och backade när jag skakade på handen, så vi gick runt där en stund tills hon fått pusta ut ordentligt och slappnat av.

Hade tänkt ta Ticken en stund från marken också men det hanns inte, tog in honom 40 min innan bussen skulle gå men han åt så sakta så det vara bara att he ut han i hagen igen efter lite pyssel, haha sötis^^


löslongering Ace ridning Ticken

Idag var en bra dag, energin hölls positiv hela tiden :)
Jobbade först Ace från marken i paddocken. Hon var väldigt(ovanligt) lugn och harmonisk idag. Började med lite backa och respektera min zoon övningar, inga problem. Hon är väldigt känslig och reagerar endast på knackningar i repet. Flyttade sedan lite bakdel även där är hon väldigt känslig, kan stå nästan jäms med huvudet och be henne flytta den.
När vi gjort lite av dom övningarna så skickade jag ut henne på volten runt mig och tränade på vända upp övningar. Började med att bara vinla huvudet och fokusera på bakdelen, sedan peka och sedan ta i repet, dock går det väldigt snabbt mellan dom stegen, hästar har ju bara ca. 4 sekunders närminne. Fick oftast gå till det steget när jag tar lite i repet men några gånger vände hon upp på pekningen men fick då "hjälpa till" lite så hon vände upp helt och inte bara halvvägs, stående snett. När vi gjort vända upp övningar i båda varven i skritt och trav så släppte jag sedan lös henne.
Började med att busa litegrann och började springa och hon travade så sött efter, när jag fintade henne så brallade hon iväg och sprang på nått eget äventyr i paddocken några varv xD
Förökte kalla in henne, från början var det lättare sagt än gjort men jag lät henne trava på runt mig och hon fick inte komma in bara för att känner för det om det skulle hända. Jag vill att hon ska börja sänka huvudet en aning eller kanske börja slicka sig om munnen innan hon får komma in, rätt energi alltså, inte uppe på tårna. I detta fallet så började hon slicka sig om munnen och jag kallade in henne, alltså fokuserar på bakdelen. Eftersom vi inte tränat det så mkt innan så reagerade hon inte så hon fick trava vidare.
Efter några gånger så saktade hon iaf av till skritt när jag kallade in henne och började vika inåt mot mig men hon vill inte gärna komma rakt in mot mig utan vill gärna vika av inna hon kommit enda fram så då får man "finta" henne lite så hon "vågar" komma enda fram. Alltså typ vända up en gång till, kura ihop sig och backa samtidigt etc. Hon kom in till slut och hon tuggade då nöjt. Bad henne sänka huvudet och det tyckte hon var sååå skönt att bara kunna såt och slappna av utan att behöva hålla koll på allt hon stod nästan och halvsov(föutom om det typ kom nån på gångvägen för då flög huvudet upp igen,haha)
Skickade ut henne såhär några gånger och hon kom in på inkallningen på mindre och mindre signaler och var så lugn och mysig när hon kom in, vi avslutade efter hon gjort en fin inkallning.

Sedan var det Tickens tur som förövrigt hade följt mig som en svans genom hela hagen när jag skulle hämta Ace innan och nu stod han vid grinden och väntade söte^^
Vi red barbacka på den slagna lägdan bredvid hagen. Red inte länge alls och koncentrerade mig bara på att få honom att trampa under sig och komma upp med ryggen. Han var superduktig och gick stundtals i jättefin form(inte bara kröka på nacken och släpa bakbenen typ som det lätt kan bli, lite överdrivet men ni fattar) när jag kände att han verligen bar upp sig så fick han sakta av osv. Han var iaf riktigt duktig!
Efter kanske en kvart 20 minuter så gick vi till paddocken och tog av tränset. Tränade nedåtsök igen fast dock inte på volt runt mig utan jag sprang bredvid honom och bad honom sänka huvudet med kroppsspråket(visar med handen och kurar ihop mig ngt), det fungerade riktigt bra och han sänkte huvudet alla gånger i båda varven, duktig kille! Så vi gav oss där.
film bad i Hamptjärn

Den här har jag inte lagt ut här? Film från Hamptjärn när vi plaskar runt lite :)


hagefix

Idag så har vi tagit ner både sommarhagen uppe hos Anki och storhagen, eller ja dom sitter ju ihop. Jag, Anki, Carin och Birran. Jag och Anki tog ner lillhagen, satan vad det växt upp tistlarna och alla andra möjliga växter var seriöst lika höga som oss, såg knappt varann ibland så då kan ni ju tänka er hur lätt det var att få bort tråden, som tur var så valde jag den övre och Anki fick skitgörat där nere ;D och massor av sniglar och skit som skulle klegga fast, när jag tog av mig skon inne i stallet hade en snigel krypit ner där, uuuusch!
Vi tog lite kakpaus vid salongen innan vi började med stora hagen. Den var drygare, än fast Carin och Birran hunnit tagit bort nästan all tråd där medan vi gjort den lilla xD Pålarna satt som sten så man fick slita och vicka som en dåre, menmen till slut så två timmar senare ungefär så var allt klart.
Så nu står Ticken och Ace med Björn och Tornett igen i hagen bakom Källströms hus, där är det helt nerbetat nu så Anki och jag gick ut med en höbal åt dom när vi var klara och Björn och Tornetta skulle stå inne inatt eftersom Tornetta har en hovböld troligtvis så då blir det lugnt i hagen.

duktig pojkee

Idag så var vi på den slådda(slagna?)lägdan bredvid huset med repgrimman,repet och sticken. Fortsatt träning av nedåtsök.
Började med att skicka ut honom på volten och så småningom i trav. Visade med kroppsspråket att jag ville att han skulle sänka huvudet. Han har inte kopplat ihop det med mitt kroppssrpåk riktigt än. Han travade många varv innan till sist sänkte huvudet och då fick han vände upp och komma in på en gång. Han har blivit jättegosig när han kommer in nu, sänker huvudet och vill bli kliad. Han har ju aldrig tyckt det varit hemskt eller så men det har mest varit: okej klia då om du så måste, typ. Skickade ut honom igen i samma varv och han förstod snabbare då och fick då vända in. Gjorde samma sak några gånger till i det varvet och det gick riktigt bra!
Gjorde sedan samma sak i högervarvet där han brukar ha lite lättare, och mycket riktigt förstod han snabbare där. Tog långa varierat med korta mysstunder emellan beroende på hur fort han gjort rätt, lång tid att förstå, längre vila.
Sedan tränade vi lite på galoppen också för jag kände att han var relativt "på hugget" idag. Han ska alltså börja trava när jag börjar "trava" och galoppera när jag gör en galopprörelse. Det gick så himla bra. Han brukar oftast bara tjura ihop när jag ber honom galoppera men idag så reagerade han på en gång när jag visade det. Ibland började han först trava snabbare och sedan komma in i galopp men någon gång så fattade han galopp när jag "gjorde det". Det har aldrig hänt förut :)
Efter han varit så duktig så gick vi över till paddocken en liten stund och släppte lös honom. Han har blivit himla duktig på att komma på inkallning. Han stod kvar vid grinden när jag gick in i mitten och då behövde jag bara klicka lite så kom han inlunkades. Skickade ut honom och han fick gå runt lite, bad honom trava efter en liten stund och prövade göra en galoppfattning löst, han tog den men dock bara med frambenen men det fick räcka för han förstår vad jag menar och försöker och han hade varit så duktig, vill inte tjata ut det, för han blir väldigt lätt uttråkad och stänger av om han inte riktigt förstår.


tjärn och spring på lägdan

Igår så tänkte jag och Anki gå en promenad med hästarna upp till tjärn men när vi hämtat hästarna ur hagen och var vid vägen upp till tjärn så ångrade vi oss och ville rida istället, haha!
Jag red barbacka för Ticken hade fått ett insektsbett precis vid sadelgjordsläget, sjukt att insekterna inte dött ut än.
Vi red upp mot tjärn. Vid badplatsen var det två fiskare som satt och grillade, första gången vi gick förbi så undrade vi så att dom inte var några älgjägare som ville skjuta oss,haha! Sedan körde vi en galopp uppför backen och tänkte rida ner över berget men sen fick Anki för sig att hon såg en gubbe i blå jacka(jag såg det inte)på berget/hygget så då vände vi,haha! man vill ju inte riskera att bli skjuten, även om jag inte tror älgjägare har blå jackor..
När vi red förbi badplatsen igen så frågade vi om vi fick köpa en korv av fiskarna, och det gick bra dom skulle just köra igång sa dom, men vi sket i det ;D Vi hörde faktiskt några skott när vi ridit en bit till, så tur man inte var i vägen då.
Framme vid stallet igen så red vi en stund på den stora lägdan bakom/bredvid Källströms hus. Red lite hit och dit bara, koncentrerade mig på att sitta stadigt och stilla med händerna, jag brukar ha en tendens till att fippla med händerna alldeles för mkt, framförallt när jag har korta tyglar men det gick jättebra och Ticken gick jättefint.
Det är en lång backe med lagom lutning på lägdan och sedan planar det ut där uppe, där vi red. Men vi gick ner för lägdan några gånger och körde några racegalopper. Sista gången vi gick ner stod det en gubbe och tittade ut genom fönstret i ett hus där längst ner på lägdan, det var miss uppmärksam(Ace) som la märke till det. Han tyckte vi nog var lite galna som helt plötsligt börjat springa som tokar på en lägda som det inte ridits på förut x) Vi galopperade i bredd sista gången, så härligt! När vi var nästan uppe kom Ace ett huvud före och då blev Ticken skitsur som han alltid blir när han får gå sist och sa: jaha! ska du ha det på det viset så kan jag lika gärna ge upp och galoppera bakom dig, vi sa faktiskt att vi skulle galoppa i bredd!! haha^^

en bild där han påstår att han faktiskt är klokast och hittar en egen väg som han faktiskt tycker verkar mkt bättre!

ridskolan

Måndag och hoppning på ridskolan med Ace. Vi började med lite travbommar, kanske 8 st på rad eller nått, gick bra även om hon vill springa liiite för fort över. Sedan gjorde vi studsbommar där varje bom var upphöjd på en sida med varannan sida upp och varannan ner på varje bom eller hur det blir x) aja vet inte hur man säger men det var tre bommar iallafall. Det gick bra det med, blev lite springig så hon slog i dom ibland men annars gick det bra vi skulle även se till så vi landade i rätt galopp beronde på vilket varv vi skulle ut i.
Sedan till själva övningen, vi skulle hoppa på en 8-volt med två hinder uppställda och då måste man ju alltså byta galopp över varje hinder. Det var lite kruxigt men vi fick till det nån gång iallafall men oftast blev det att hon bytte galopp nått språng efter hindret.
Medans dom andra hoppade 8:an fick man rida på bommarna och galoppstudsen om man ville så körde dom några gånger och då var hon riktigt fin! fick bra flyt över studsen och sådär, går alltid bäst när inte ridläraren tittar ;D
Annars så tränade jag vi skänkelvikningar och öppnor och sådär medans dom andra körde, hon var superfin och det känns som det lossnade lite igen i dressyren. Inte sådär hackigt och oflytigt som när vi tränade några dagar innan tävlingen såd et känns skönt :)
Det var en som ramlade av värsta hemskt också, trodde seriöst hon bröt ryggen eller nått! Hästen vägrade och hon flög typ rakt upp i luften och landade med ryggen rakt på bommen så ryggen typ böjdes åt fel håll över bommen, skithemskt såg det ut! men hon satt där en stund och klev sedan upp och red igen.


möte med björn...eller?

I söndags så tog jag/Ticken och Anki/Ace en tur genom skogen, via Nyänget och bort till Bäckaskogen och Gene Fornby. Det blev en mysig skrittur på kvällskvisten. Borta i Bäcka red vi lite huller om buller på alla små stigar kors och tvärs. Vi gick genom skogen tillbaka också men tog via tjärn hem.
När vi svängt av vänster på stigen mot tjärn så bajsade Ace och Anki hoppade av och puttade bort det från stigen. När vi gått några steg till, Anki gåendes på marken så hör vi hur det knakar till i skogen och det var ju lite halvmörkt ute. Vi blir helt knäpptysta och tittar på varann med skräckslagna miner och sedan börjar Anki sjunga: Rajrajjrajjrajjdidirajjrajj osv. med nån melodi som jag inte kommer ihåg och jag säger: hallå? här är vi! här är vi! Vi hör fortfarande hur det låter i skogen och jag tänker: snälla låt det vara en älg! och då efter en liten stund kommer det ut två....................................*läskigt skräckfilmsljud*........männsikor ur skogen, HAHAAH
Anki ba: men gud vi trodde det var en björn!! Dom: haha nej vi är bara svampplockare! Anki: men vilken tur Ace, nu får vi leva ett år till! och hoppar upp! HAHAHAHA Shit vad vi skrattade efteråt i typ hundra år!
Vem vet dom stackars svampplockarna kanske också blev lite rädda när dom hör några galningar mitt ute i skogen som sjunger rajjrajjrajjjdidrajjrajj och skriker här är vi! här är vi!
haha men resten av turen gick bra iallafall! På tillbakavägen från stallet upp till Anki när vi skulle släppa ut dom igen så gick vi som vanligt till våran lilla fruktstund vid vägkanten hos grannar till Anki där dom lägger falläpplena så fint i en hög åt dom :)


sommarcupen filmer

Nu kommer filmerna från cupen :)

70 cm


dressyren, snubbeltrubbel på ökade skritten ;D


prisutdelning och ärevarv

skoning

For till stallet vid tio, skoningsdags äntligen. Både Ace och Ticken har haft glappsko nån vecka. Anki kopplade in kaffemaskinen också, så nu har vi cappucino, kaffe och choklad i stallet ;D vi satte oss i solen mot väggen en stund och provsmakade, riktigt varmt och skönt ute!
När dom skotts klart så tog vi dom upp till betet vid Anki, tänkte ha dom där nån vecka eller nått för nu har gräset växt till sig där igen och sen får vi se om vi kanske öppnar på så dom får hela stora betet också. På vägen upp till Anki så "pallade" vi som vanligt äpplen, eller ja det är hästarna som pallar ;) gottgott säger dom, Ticken har tom. kommit på ett knep för att få ner dom från träden, nocka ner dom med skallen så dom faller ner och sedan äta upp från marken, haha ne tror det bara råkade hända men kul såg det ut!


fredag löslongering

Jobbade löst i paddocken. Fortsatte med nedåtsöket i löslongeringen. Det gick inte toppen, jag var/blev på dåligt humör, usch hatar sånna dagar!
Menmen stundtals gick det bra och han var duktig! Började med att släppa lös honom så han fick komma igång. Sedan med att han skulle börja söka sig neråt, det sitter inte riktigt än och tror inte riktigt han har förstått vad jag menar och satt ihop det i ett samband än men det kommer nog snart tror jag :)
Gjorde även lite cirkling game som vi typ aldrig gör, har gjort det några gånger och då med rep. Jag ska alltså stå still i mitten vänd åt samma håll hela tiden, alltså inte "följa med" honom runt och han ska gå på en cirkel runt mig. Det gick jättebra och gick på en liten volt runt mig, behövde bara peka.
Tränade lite vända upp också, han blev lite okänslig på det idag, vet inte varför. Så tog på repet och körde lite sånna övningar och flytta bakdel.
På slutet körde vi lite yoga och buga som stretching, yogan gick bra som vanligt. Första bugan gick också jättebra, han vågade stanna nere ganska länge, dock så går han upp lite när han själv känner för det men jag tror det kommer mer sen när han blivit lite säkrare i det. Sedan måste vi börja träna in det på högra sidan också :)


Bäckaskogen

Igår red Ticken och jag till Gene Fornby för första gången på huuundra år, tror inte vi varit där sedan början av sommaren :S förstår inte varför, för det är ju såå mysigt där!
Vi tränade lite öppnor här och där och på att hålla en låg form största delen av ridturen. Han var faktiskt jätteduktig! Vi red en stund på "parkeringen" nere i grusgropen några varv och klättrade en gång uppför sandbacken i galopp. Han blev lite rädd för en cyklist som kom på vägen där uppe precis när vi kom över kanten så han hoppade till. Cyklisten såg mest ut att tänka: Galen häst! haha
Vi galopperade på sandstigen också, det tyckte han var såhäääär kul och tog i som en satan, hah tur att vi inte mötte nån xD då hade det blivit ännu mer galen häst varning!
Vi tog förbi företagen och sedan genom skogen hem, på ditvägen tog vi via Nyänget. Vi tog även en galopp över lägdan nästan hemma. Sedan stod vi och tittade lite på Björn som löshoppades i paddocken också.


tisdag

I tisdags så jobbade jag lite löst i paddocken med Ticken. Tränade bla. nedåtsök och det gick verkligen framåt! framförallt i högervarvet! Stoppade ner nosen i backen nästan en gång(tror han skulle nosa på ngt) så då fick han vända upp direkt och komma in så då hade han fattat grejen när jag sedan skickade ut honom igen, och han stoppade ner nosen nästan innan han var helt ute på volten så då fick han komma in igen. Han gjorde även likadant nästa gång så kanske det sitter litegrann iaf. Självklart vill jag inte att han ska gå med nosen i backen, men det är ju en början och han har iaf förstått att jag vill att han ska sänka huvudet, om än lite överdrivet ;D
Vi gjorde även några yogor och bugor. Han stannade kvar en stund nere redan första gången, gjorde två gånger, och det fick räcka för han var så duktig :)


måndag ridskolan

I måndags så följde Acean med till ridskolan. Det var cavaletti/hoppning. Ace var nog lite trött sen tävlingen så hon kändes ngt slö men blev piggare mot slutet.
Körde först bommar på båge, som en serpentin in mot medellinjen och sedan ut på spåret igen. Det gick rätt bra. Sedan skulle vi byta galopp över hinder, det gick toppenbra! framförallt första gången, andra gången bytte hon nått språng efter hindret men hon var ju så duktig ändå :)
På slutet körde vi lite studs med tre hinder, det gick också bra, hon ökade tempot lite när hon såg hindren, men så är ju Acean haha ;D
och stackars Anki kom preciiis när vi hoppat sista gången..


Sommarcupen final i bilder

Nu lägger jag ut några av bilderna från dagen :) inga bilder från hoppningen denna gång utan blir film istället.

framridning

hon kladdade ner sina ben med slem x)

inne på banan

haha nöjd häst ;)

framhoppningsynd att vi inte fick en röd rosett som matcha schabraket, haha ;D

Acean skulle bums stå längst fram för det var egentligen hon som skulle vinna sa hon ;) och Blomman säger att Ace är barnslig!

HAHA, hon var verkligen avundsjuk!
RSS 2.0