Massage och duktig älskling

Min stalldag idag, ledig från skolan, betygen sattes igår :) For dit och gav morgonhö, dom går ute på nätterna nu sen ett tag tillbaka. Satte mig sedan i gräset vid hagen och tittade när dom åt och smörjde upp tränset, det behövdes. Flyttade sedan över Marulk och Ace till betet där dom fick gå tills jag kom tillbaka igen vid tvåtiden.

Tog in Marulk i stallet och började borsta, vad händer då? Jo självklart börjar det regna, just min tur liksom..Jahapp tänkte jag och drog till med några svordomar, här hade jag planerat en mysig skogstur i solen! Jag avvaktade en stund för att kolla om det tänkte ge med sig. Under tiden så masserade jag igenom honom. Ryggfiléerna, halsen, rumpan, under magen och benen. Snurrade även och drog i svansen, och gjorde en speciell "övning" där man står bakom hästen, tar tummarna på varsin sida om rumpan(ovanpå rumpan)  och för tummarna bortifrån sig. Då höjer hästen upp ryggen och och sträcker därmed ut den och kommer in med rumpan(ungefär som när man kutar med ryggen) Gjorde det två gånger och första gången sprakade det rakt lite i honom så det var nog något som "lossnade" där :)

Och hör och häpna, när jag var klar hade det skinit upp igen :D Vi red över lägdan och bort mot Fornbyn. Han har blivit så himla duktig! Han kastade inte om en enda gång! Han tjurade ingenting och traskade glatt på hela tiden! Det slog mig när jag red också att det faktiskt var första gången vi red själva bort till Fornbyn, annars har det bara varit korta svängar upp till tjärn eller andra småsvängar och då har han alltid kastat om eller småstegrat vid något tillfälle. Han kunde trava/skritta på i ett friskt tempo för att sedan bara säga: nej nu går jag hem!
Men det har inte varit något sådant på länge nu, inte när jag ridit själv enda bort till ridskolan heller. Åh fina häst!

Vi mötte gubben som har de två travhästarna ovanför Nyänget med sin fyrhjuling som han drog tre bildäck bakom. Dom var lite läskiga men han stannade åt oss så då gick det bra att gå förbi. Han frågade vad det var för häst och sa jaha: Det är Henriks häst! Och han pratade om hur fin stam han har och hur fin häst det är, haha^^ Det kan jag ju bara hålla med om :)
Sedan red vi vidare. Vi travade på sandstigen, det är bra träning det! Han ville gärna galoppera så att de tinte skulle bli lika jobbigt.
Vi gick sedan till grusgropen och klättrade lite i sandbacken. Vi gick även nerför några gånger. Vi tog en gång i galopp och resten i skritt, det är ju trots allt det som ger den största träningen i detta fall :)

Vi gick sedan hemåt men red fram och tillbaka på skogsvägen som vi går när vi ska rida över berget. Eller gick och gick vi körde intervaller trav-galopp. Han var piggelin men riktigt duktig och gjorde fina fattningar.

När vi kommit ner till lägdan så gick jag till beteshagen och tog med mig Ace därifrån tillbaka till vanliga hagen och gav dom lunchhö :)
Himla mysig ridtur var det!


Fick även så fina kommentarer på FB idag på lektionsbilderna från i tisdags. Bla. "Är det ett varmblod? Jag skulle aldrig gissa det om det inte varit för frysmärkningen. Så OTROLIGT vacker och välmusklad!" Det är sånt som gör en glad och ännu mer taggad att träna vidare :)


presentation av hästarnaVisst kan jag göra det :)

MarulkMarulk är då min foderhäst som jag haft nu sedan slutet av oktober 2010. Han är en varmblodsvalack född 2003. Han är en genomsnäll häst och han älskar att mysa. Lite kaxig kan han dock vara mot de andra hästarna när man är ute på tur ;) Han vill gärna vara modig och försöker alltid förstå och göra sitt bästa, även om modet ibland tryter och han inte riktigt vill erkänna det.
Han är alltid pigg och glad och är lättlärd och vill lära sig. Kan skriva hur mycket som helst men det får räcka för nu.


Killigrews Ace (Ace)Ace ägs av Anki och Hanna är medryttare. Hon är ett Irländskt Halvblodssto född 1994. Jag brukar rida henne någon gång i veckan och ta med henne på ridlektioner på ÖOR och på klubbtävlingar. Även hon är en pigg liten dam, framförallt när det finns hinder i närheten. När man lunkar på i skogen så är hon relativt lugn. Hon kan vara skvätten och skygga för det mesta men hon är ingen tjurig eller svårövertalad häst. Hon är ingen tjurmärr. Även hon är genomsnäll och man kan känna sig trygg på hennes rygg men kan vara lite speciell att rida, framförallt mot nya ryttare.


BjörnBjörn ägs av Helene och han är en korsning, vet inte mellan vad. Vet inte riktigt hur gammal han är men ca. 13-14 år?
Han är en ganska impulsivhäst som gärna tar till sitt flyktbeteende. Det hände många gånger från början när vi just flyttat till stallet att han bara drog rakt in i hagen så man flög som en vante efter om man inte släppte när man tog ut dom på morgonen. Sedan lät han sig inte fångas för att ta bort grimskaftet så lätt heller. Han är väldigt känslig och känner lätt av en när man går in i hagen. Om man har för avsikt att hämta honom så går han oftast iväg men om man bara går lugnt fram och ska klappa så är det inga problem. Han är även hästkungen i hagen.


Bus-JohanBus-Johan ägs även han av Helen, och det är hennes dotters Matildas häst. Han är ett gotlandsruss på 115 cm och född 2002. Han är väldigt sällskapssjuk och han kommer gärna fram i hagen för att hälsa, ibland kan han dock vara lite "bufflig" och inte vilja flytta på sig osv.
Jag provade rida honom en gång i paddocken och han kan vara en liten envis tjurponny och som gärna testar. Jag är ju en aningen för lång för honom men Lina provade rida honom här om veckan och det märks att han kan om han vill :)


TornettaTornetta är ett nordsvensksto född 1993 och ägs av Yvonne och hennes familj, Frida är medryttare. Har aldrig ridit henne men hon är en väldigt okomplicerad häst. Bryr sig inte mycket om det runt om och är väldigt trygg i sig själv. Hon kan både vara lugn och pigg. Hon är Björns fru.


Såja, det var hästarna på Källströmsgården det :)
Tycker föresten det var kul att få en fråga i kommentarerna, så fortsätt med det om det är något speciellt ni vill att jag ska skriva om!


kall häst

Det regnade ju idag på morgonen men for till stallet när det slutat, dock fortfarande disigt. Gick och hämtade Marre i hagen, han skakade rakt lillstackarn! Tog in honom och torkade honom med handduk. La på sadeln och fleecetäcket ovanpå och tränsade. Gick till paddocken och löslongerade honom som uppvärmning, han skakade fortfarande lite i musklerna men efter en stunds löslongering så blev han varm. Gjorde galoppfattningar i höger varv och lite av/igångsättningar, duktig kille!
Sedan tog jag av fleecen och hoppade upp. Travade lite i båda varven och han var en riktigt liten bushäst idag och gjorde små krumbukter så fort jag bad om trav, men han blev lugnare efter en ltie stund.
Tränade sedan på högergaloppen. Till att börja med blev det mest vänstergalopp och ibland korsgalopp, men sedan helt plötsligt fattade han höger galopp och höll den FLERA varv i streck i ett bra tempo! :D Så himla duktig puppe! Han har ju inga problem med högergaloppen från marken men när jag sitter på så blir det ju svårare framförallt eftersom han inte riktigt har syrkan än. Massvis med beröm fick han såklart och en stunds vila.
Prövade sedan igen och efter några försök så tog han höger i några språng sådär, vi gav oss där för han tyckte det var lite jobbit och var lite trött.
Travade av honom och då var han jättefin. När jag hoppat av så lät jag honom galoppera något varv i höger galopp, för att an skulle få känna igen hur det känns när det "är rätt".
Gick sedan med honom till betet där Björn och Bus-Johan var. For dit ca. 1,5 h senare och tog tillbaka honom, då hade de andra två flyttats tillbaka precis så när jag kom stod han inne i skogen och kom utspringandes fram till mig och ville följa med tillbaka till de andra^^


början på nedåtsök

Igår så löslongerade jag honom i paddocken, vi tränade på högergaloppen. Det gick jättebra och han är så duktig och fattar alltid rätt galopp när han är lös. Vi tränade även av och igångsättningar och han lyssnade toppen på mitt kroppsspråk!
Blev även lite planderad träining av nedåtsök. Vi var i höger varv på en liten mindre volt runt mig och han sänkte huvudet nästan enda ner till marken, då fick han massa beröm och vända upp. Det var då jag kom på att vi kunde träna på det litegrann. Så skickade ut honom igen och det dröjde inte länge tills han sökte sig neråt och bar upp sig riktigt bra, bara några steg men ändå, och jag kallade in honom så fort han gjorde rätt. Prövade även lite längre stund, kanske ett halvt varv och han var superduktig! Det ska vi börja jobba vidare på!


bäckaskogen och racegalopp

Red med Anki och Ace i tordags genom skogen och stigen ner till Nyänget. Red bort mot Fornbyn. Tog två vändor galopp på galoppstigen, Marulk blev lite busig från början^^
Sedan gick vi ner i grusgropen och klättrade i sandbacken i alla gångarter sedan red vi på lite småstigar innan vi tog sandstigen tillbaka.
När vi kommit ut ur skogen och ner på lägdan så galopperade vi där i full fart, Marulk gjorde några glädjeskutt när han satte iväg. Vi galopperade jämsides flera gånger och vi var snabbast, mohaha XD Nåra som gick på gångvägen bredvid kollade på oss ungefär som "oj, är det meningen att det ska vara sådär?" haha! Roligt var det iaf:)

en bild på mig och Ticken i sandgropen.

onsdag

I onsdags så jobbade vi löst i paddocken, vi tränade på högergaloppen. Jag ska jobba mycket med den löst så han blir starkare i sig själv. Vi tränade även lite på av och igångsättningar och han lyssnade jättebra! Han höll sig även fint på en mindre volt runt mig i båda varven!

ÖOR med Marulk

I tisdags så var det Marulk som fick följa med till ridlektionen:)
Kom lite tidigt så red på björkbanan tills den andra gruppen var klar. När jag gått in på storbanan så började det blåsa och världens störtskur men den hann sluta innan de andra kom ut, eller rättare sagt, de andra hade väntat inne tills skuren var över ;) Men blev en riktigt fin regnbåge över planen.
Vi red mycket på en stor volt. Han var fin i traven och kunde samla ihop sig bra. Vänster galopp gick också ritkigt bra och han kunde hålla den något varv i taget.
Högergaloppen fick vi träna på på en egen volt bredvid. Helen la fram en bom i volten så att det skulle bli lättare. Från början var den läskig och fick gå över den några gånger. När vi travade över där bommen legat förut var det som ett tort streck i sanden som han hoooppade över för han trodde det var en bom, haha^^ så Helen fick sudda ut den torra sanden för han skyggade så fort vi red förbi där ochd et var ju inte det vi skulle träna på nu.
Fick inte riktigt till högergaloppen idag, blev vänster varje gång, fast en gång bytte han av sig själv dock bara några språng, men han var duktig att hoppa över bom iaf^^


magnus fotade:)
hoppas ni inte tycker det blir jobbigt med mycket bilder:)

tävlingsbidrag "hitta din vinkel med canon"


Söndagkväll bete

När vi kommit hem till stallet efter Sörgården så släppte vi ut hästarna på betet för första gången en stund :D Det blev mycket spring och bus!
tornetta stannade direkt innanför grinden och började äta medan de andra sprang runt xDSörgården 2011 övningar vi gjorde

21/5 lördag
Lastningen gick jättebra! Lämnade gården 07.10 och kom fram 8.30. Han fann sig bra i boxen. Vi var bara 4 stycken så det var skönt, bara travare också. 3 varmblod och 1 kallblod. Han med 3 pass per dag.
Vi hade först lite teori inne om hästens tänkande och beteende mm.

Pass 1
Vi började med mycket grundövningar. Jojo-leken gick bra och han lyssnade ganska ofta på den minsta signalen. Flytta bakdel gick också toppen. Vi gjorde sedan lite "pimpling" man ställer sig vid sidan om hästen och kortar upp repet så man kan hålla det i position vid sin ljumske, där den skulle varit om man satt på. Sedan pimplar man med repet tills hästen tar ett steg bakåt då det blir eftergift. Detta är förberedande för uppsuttet.
Gjorde även lite ledövningar, att hästen ska gå bakom en utan att behöva komma för nära, ibland gick han ltie fort men lyssnade bra tillbaka, han tittade gärna på vad alla andra höll på med också ;)

Pass 2
Efter lunch gjorde vi några av övningarna vi gjort pass ett till att börja med. Sedan flyttade vi framdel, det har vi faktiskt inte gjort så mkt innan. Men det gick riktigt bra, och han förstod snart vad jag bad om och korsade frambenen.
Vi körde lite skicka ut på volten och träna vända upp, var inga större probelm men han genar lite med framdelen i vänster varv när jag skickar ut så när jag la mer fokus på den gick det bättre. När jag vänder upp kan jag också variera mellan att ha repet upp i luften och att lägge ner det i backen innan jag vänder upp honom, så blir han lite mer självständig.
Sedan lite övningar med bommar som hjälp. Började med "boxen" man lägger fyra bommar som en fyrkant. Han tyckte bommarna var ltie läskiga fram förallt när han stod inuti och dom omringade honom ;) Man står själv utanför boxen och skickar sedan in hästen i den, när den kommit in så vänder man upp den och låter den stå still därinne ett tag(iaf från början) Sedan väljer man vilket håll man vill skicka ut hästen igen. Det var inga problem för honom att gå in och vända upp men när jag skickade ut honom igen ville han gärna gena och hoppa ut i hörnen. Där gäller det att vara snabb innan den hinner hoppa ut. Efter att Yvonne visat så gick det bättre. Hindra honom om han försöker springa ut innan jag skickat honom och sedan fokus på framdelen så han inte genar.

här har jag lagt ner repet innan


Pass 3
Började med att köra igenom boxen igen, och det gick mycket bättre på en gång nu efter den lilla pausen.
Sedan gjorde vi "8:an" mellan två koner som jag gjort med honom en gång hemma förut. Det gick riktigt bra och han följde mitt fokus bra och gick sällan fel runt konerna. Han var lite seg på att vända upp ibland men blev bättre.

8:an, utsidan av först konen, sedan mellan konerna. Gäller att ha mycket fokus på dit man vill att hästen ska gå så man inte fäster blicken på hästen.

vända upp så repet hamnar på rätt sida

sedan på utsidan av den andra konen

och sedan mellan konerna igen(den gömmer sig bakom hans ben)


Sedan körde vi på volten runt en igen, fast nu inte vända upp när dom ska stanna utan göra halt och stanna kvar med sidan emot. Detta kan vara lite klurigt då dom från början gärna vänder upp för det är det dom tror dom ska göra.
När man vill att hästen ska stanna så vänder man sig med axeln mot hästen i en "förhållande" position och byter och sätter handen som är närmast repänden framför den andra handen och sedan höjer man innerhanden innan man släpper ner repet i backen(håller såklart kvar med repändehanden) Man kan även pröva säga "whoow" eller liknande, om hästen inte stannar så kan man pröva dingla lite i repet. Om hästen istället vänder upp, vilket är ganska vanligt så går man fram och flyttar tillbaka framdelen, backar sedan tillbaka där man stod, om hästen följer efter med framdelen så går man bara fram och gör om samma sak igen. När den står där stilla med sidan paralellt med en själv så kan man då be den att vända bort bakdelen för att den ska första skillnaden. Man varvar mellan det och att skicka fram den igen.
Efter några försök så gick det riktigt bra, han vände upp ibland men när han väl förstått så flöt det på!

Några andra övningar vi gjorde var bla. "byta sida utan att flytta sig". Man står vid sidan om hästen, lägger handen med handflatan neråt under hästens huvud, framför fiadoraknuten om man har repgrimman, bakom underläppen kan man väl säga. Sedan tar man handen och för hästens huvud över bakom sig och sedan vänder man sig på stället och vips så står man på andra sidan av hästen, hästen har "bytt öga".

Vi böjde hästarna när man står vid sidan. Man tar handen runt nosen vid nosknuten på andra sidan, och böjer sedan hästen mot sig, så mkt som hästen klarar av, helst ska den kunna börja sig mot sin mage. När den ger efter så ger man efter själv också. Det gick bara bra!

Efter vi var klara för dagen så betade jag honom på gräsmattan en stund, mysigt att sitta där i kvällsolen, katterna kom också och gjorde oss sällskap.

 


22/5 söndag
Klev upp 8.00 och gick ut i stallet och gav hästarna mat(var bara jag som sov där) och mockade innan jag gick in och åt frukost. Sedan hade vi lite teori och prat.

Pass 1
Checkade som vanligt först av grundövningarna och lite av det vi gjorde igår. Både stanna på spåret och 8:an gick riktigt bra!
Sedan gjorde vi en annan övning med bommar "E:t", den har jag gjort någon gång hemma med Marulk också


Den ser alltså ut såhär, man lägger bommarna i ett E. Jag är krysset och har den fina hästen mitt framför mig. Sedan skickar jag den in i den bortre fållan. Här gäller det att verkligen ha fokus och kolla dit man vill att hästen ska gå och inte på hästen eller PÅ bommarna, får då är det dit hästen far, ofta kan vi kolla dit hästen INTE får gå, och det är ju inte särskilt smart ;)
Vid den röda pricken får man hästen att vända bort bakdelen lite så att den kommer in med framdelen i nästa fålla. Sedan skickar man ut hästen. Där kan dom tycka det är lite läskigt oc tycka att vi människor plötsligt blivit jättestora  och dom tror att dom inte kommer komma förbi mellan bommen och en själv, det blir alltså lite squeezing-game i det hela också.
Man ska alltså stå kvar själv på samma ställe hela tiden, fast från början kan det ju behövas följa med litegrann, om hästen tycker det är läskigt att gå in.
Det tyckte Marulk det var från början litegrann. Han försökte hoppa ut någon gång såsom när vi gjorde "boxen" och när jag sedan skulle backa in honom igen så blev det genast mkt svårt att backa över bommen igen, haha!
Men efter några gånger klarade han det galant, från båda hållen.

En annan övning vi gjorde var att man strå bredvid hästen och her repet på andra sidan av hästen, bakom rumpan. Sedan backar man bort lite och "drar" i repet så att hästen vänder sig om och "byter öga".
Och en annandär man tar svansen och drar den längs sidan och böjer hästens huvud mot svansen(svansen är alltså någonstans längs magen) så att den får lukta på den, det är ju itne det som är själva syftet utan att böja och stretcha hästen. Det tyckte Marulk var en rolig övning och han luktade gärna på sin svans xD

Pass 2
Nu böjade vi med lite mer utmaningar. Började med att skicka in honom i en fålla. Den bestod av två bommar med en ände uppe på staketet och en på marken. Man står själv kvar utanför och skickar in hästen, bra förberedande för lastträning. Fick följa med lite från början på utsidan men efter någon enstaka gång så var han jätteduktig och jag kunde skicka in honom från båda hållen och backa ut honom med lite dutt på repet, ibland svängde han ut rumpan lite men om jag bara ändrade min position så löste det sig.

Sedan skulle vi pröva gå upp på en spånskiva. Den var mycket konstig sa han! Han stod och blåste och höll på ett bra tag. Men det gick sakta men säkert framåt, tills lut vågade han nudda den med framhovarna och kliva upp med båda på den, men till att börja med ville han itne gå nå mkt längre fram än det utan backade istället av. Han sökte sig gärna mot mig och ville "hoppa upp i knät" så då fick jag flytta tillbaka framdelen. Men till slut så gick han över, om än lite flyktigt men vi gav oss där för en stund.


Gick vidare till presenningen, den var ännu läskigare. Det blåste ju ganska mkt också så for in luft under och sådär. Den var fastsatt med bommar, sp dom var ju också lite läskiga :P Efter att han efter en stund ställt båda hovarna på den och stod lugnt kvar backade jag av honom så gav vi oss även där för stunden.


Pass 3
Gick till spånskivan igen. Tog itne lika lång tid innan han gick över denna gång, först lite flyktigt men efter några gånger så gick han ganska lugnt över.

Gick tillbaka till presenningen igen. Den var fortfarande läskig och han hoppade över bommarna någon gång men han kom längre och längre fram varje gång! Efter ett tag så gick han halva och sedan halvsprang lite över. Vi försökte igen och efter några försök blev han lite lugnare och kunde skritta över, om än lite spänt. Fick försöka få honom att stanna upp på den innan han fick gå vidare, gick bra!


Sedan var det dags för vår sista övning på kursen. Lastpallarna. Det tog kanske 10-15 min att få honom i den situationen på bilderna. Han förstod itne riktigt vad han skulle göra och dom var lite läskiga, ungefär som en bro. Han försökte springa bredvid och sånt från början. Men sen var han riktigt duktig och klev upp med en hov på pallen och sedan den andra, även om han inte riktigt ville sätta ner den:P När han stått där ett tag lugnt så backade jag av honom och så var kursen slut :)


Sedan packade jag ihop och mockade innan jag lastade honom och for hem!

Puuh! vilket långt inlägg, det tog lååång tid att skriva, så hoppas ni läste iallafall lite av det jag skrev och fick nytta av något. Även om jag skriver mycket för att ha kvar det själv också så är det ändå kul när folk läser och lämnar en kommentar.

torsdag & fredag

nu ska vi se vart jag var i mitt bloggande...anledningen till att jag inte uppdaterat på typ en vecka nu är för att jag haft så himla mkt att göra, eller nja kanske inte egentligen men bara tanken av att behöva blogga har fått mig att må dåligt. Men nu har jag gjort bort det mesta i skolan och allt annat :)

Förra torsdagen så red jag ut med Anki och Ace runt berget till tjärn, blev bara en skrittur för vi babblade så mkt så vi hann aldrig trava ;)
Började ösregna när vi nästan var framme vid Hamptjärn, stora droppar och blåst, inte det härligaste! Men när vi gått ner för grusvägen från tjärn och var nere vid Anki så hade det slutat och solen kom fram igen. Viktor kom ut med två morötter som hästarna fick, Marulk fyllde ju faktiskt år :D

På fredagen jobbade jag först lite från marken i repgrimman. Lite driving-game med fokus på böjning. Red sedan i repgrimman och det gick bättre än dagarna innan. "Onereinstop" förstod han första gången och böjde in huvudet mot mitt ben.
Red lite åttor och mkt svängar för att få honom att lossna och behöva trampa under sig lite mer, gick riktigt bra! Hoppade sedan av och tog av sadeln och la fram två bommar som jag skickade honom emellan, inga problem!

Sedan kom mamma med transporten för morgondagen och jag prövade lasta några gånger, inga problem där heller.


hemma

Nu är vi hemkomna, hela och glada! Har varit en superhelg och jag har lärt mig massor :)
Skriver mer imorgon när jag har ork, lite bilder kommer nog upp också, även från betessläpp ikväll!

mot Sörgården

Imorgon far jag och Marulk till Sörgården på NH-kurs över helgen. Hämtade transporten i em och det var inga problem att lasta även om han var lite nervös och sket på sig två gånger^^
Så imorgon vid ca. 07.00 far vi iväg :)


onsdag-repgrimmeridning

I onsdags så tog jag på sadeln och repgrimman och gick till paddocken. Jobbade först lite från marken, gjorde lite backaövningar och jojo-game. Skickade sedan ut honom på volt och körde lite driving-game, bad honom böja sig efter volten och han var jätteduktig. Backa ur 5 zoonen gick också bra.
Sedan hoppade jag upp och skrittade och tränade lite svängar och halter. Började efter en stund trava , han var ganska pigg och trädde jag bad om galopp ibland. Efter en stund stannade vi och tränade lite "onereinstop" för han förstod inte riktigt ibland när jag gav tryck i repgrimman vid sväng.
Så tog ett stadigt tryck i repet mot min ljumske ungefär, först höll han emot men efter en stund förstod han att han fick eftergift om han böjde in huvudet mot mitt ben. På vänster sida tog det lite längre tid men när han väl förstod så gjorde vi det ngåra gånger.
Började sedan trava igen och det gick lite bättre nu. Han sprang ofta mest bara utåtställd men när jag verkligen planerade vart vi skulle så gick det bättre. Red på lite volt och efter en stund böjde han sig och trampade han in med innerbakbenet riktigt bra faktiskt.
Sedan skrittade vi av lite och tränade ställning och böjning och då var han riktigt fin och sänkte huvudet och bar upp sig lite.


tisdag ÖOR

Hoppning på ridskolan var det idag, Ace fick följa med. Prövade rida henne på tvådelat istället för tredelat märkte dock ingen markant skillnad på henne.
Vi hoppade lite småbanor och på båge. Hon blev som vanligt väldigt pigg och stark när hinder kommer fram. Ibland var hon dock fin och lyssnade lite bättre, framförallt på bågarna. På sista hindret blev hon dock väldigt taggad, det var på en raksträcka. Hon sköt upp huvudet och gasade pååå med bakbenen men ändå så tvekade hon lite när hon kom fram till hindret. Helen sa att om hon ändå ska gasa på sådär mkt så ska hon åtmisntone inte tveka när hon kommer fram så jag fick hjälpa henne där hon skulle hoppa av, och då gick det bättre även om det gick fort.
Nästa vecka tar jag med Marulk :D

Grattis Marulk!

Ligger efter i bloggandet! men har haft så mkt att göra de senaste dagarna men imorgon ska de bli lite uppdatering.
Tänkte bara titta in och skriva Grattis till Marulk som fyller hela 8 år idag^^
Han fick lite morot och sådär på ridturen:)

ponnyjakt

Min stalldag idag som vanligt, drygt när det regnar att behöva sätta på 5 hästar täcken när man har lite halvbråttom till skolan..menmen gick bra.
Slutade hyffsat tidigt så for och gav dom lunch(vi har slutat med bal i hagen nu)efter det, sedan tillbaka till stan igen för körlektion och sedan hem en stund och sedan tillbaka till stallet för att ta in dom.
Efter jag tagit in Ace och Tornetta så tänkte jag ta bara Björn och sedan ta Marulk och Bus-Johan sist. Men Johan var väldigt övertygad om att han faktiskt skulle gå först ut genom grinden eller åtminstone samtidigt som Björn. "shasade" bort honom flera gånger men han var verkligen på, till slut ställde han sig under Björns huvud och Björn var som fastfrusen i backen, han kan bli lite skeptisk om man blir lite flängig.
Och sedan springer Bus-Johan bara plötsligt rakt förbi mig i full fart ut ur hagen, jag typ jaha..hm.. skitponny, haha XD Han sprang först lite bredvid hagen sedan upp mot gårdsplanen och sedan ställde han sig och åt gräs innanför gärdesgården bredvid vägen. Jag gick in med Björn i stallet först och tänkte att han kanske så följer efter, emn vrför skulle han lämna gräset liksom? ;) hade ju ändå ingen grimma till honom med mig. När jag kom ut ur stallet igen så stod han kvar på samma ställe och jag kunde gå och fiska upp honom.
Han är en ganska dominant liten herre har jag märkt(flyttar sig gärna inte för en, utan går mest bara på) så gjorde lite backaövningar utanför stallet lite snabbt innan vi gick in. Han blockerar väldigt gärna sin högra sida också, brukar oftast vara den sidan hästar är mest rädd om eftersom vi oftast leder dom, hoppar upp mm. på vänster. Han förstod ganska snabbt vad det var jag bad om så då gick vi in. Och sedan gick jag och hämtade skitgrisen Marulk :)

sommarhage och uteritt

Sov i stugan inatt och for sedan till stallet vid halv tio, vi skulle sätta upp sommarhagen. Det gick bara bra och vi fick mycket mer träd i år och den lilla dungen som vi hade för två år sedan. Det är handelsträdgårdens mark men Leif(stallet där vi stod förut på andra sidan vägen) har ju lite egna åsikter om huruvuda han tycker vi ska ha hagen enda in där även om han ju egnetligen inte ha rngt att säga till om, och det är lite kul att han frågat om han får köpa den lilla marken av handelst. men fått nej.
Sedan tog vi lite träd borta hos Anki också och gjorde hagen genom bäckarna så dom har tillgång till den också. Halvvägs klara när vi stängslat bort till Anki så tog vi alla en fikapaus där. Hittade hennes transportskydd i boden där sen i somras som jag tänkte låna nästa helg, men glömde dom såklart ute på gräsmattan ;)

Efter vi stängslat klart så tog jag och Yvonne en ridtur bort till svedje genom skogen. Travade på svedjevägen lite och tog en galopp på banvallen, han var relativt lugn iaf :) Vi tänkte rida en bit på den enkelriktade travvägen men vi mött en travkusk där från fel håll som sa att det var en älg i vägen så vi skippade den lilla svängen och red tillbaka igen. Förbi Kock och upp över lägdorna hem igen. Försökte jobba honom i traven lite på svedjevägen, han bar pp sig fint emellanåt iaf.

Har föresten hittat en transport till nästa helg nu också, efter att ha ringt runt till typ hela halva övik ;P

lördag

Red med Frida och Tornetta upp i skogen mellan lägdorna och sedan mot Nyänget och till Bäckaskogen. Vi travade lite här och där och körde sedan en galopp på "galoppstigen", gick prima och han lyssnade bra.
Red ner på parkeringen och klättrade en vända uppför sandbackarna i skritt. Tror jag ska ta och rida dit ngn dag och klättra lite mer och träna lite rumpmuskler, på Marulk alltså ;P
Vi red längs Nyänget tillbaka och svängde upp på stigen från grusvägen och sedan red vi över berget tillbaka så vi kom ner vid Hamptjärn. Där var det ngåra som hade tältat tydligen, stod ett tält vid badplatsen och en gubbe som stod och fiskade, kul att dom valde regnigaste dagarna på länge :P
Vi klarade oss som tur var från regn under ridturen iaf.

Fotade ganska mkt i hagen sedan också så dom bilderna kommer nån gång i veckan

galopp och plaska i tjärna

Igår red jag på lägdan först och tränade på galoppen, främst höger då. Det va ritne en av dom bästa gångerna igår men han var iaf alert och känslig. Blev mest bara vänster galopp och när han blev lite trött så blev det ju ännu lite jobbigare att fatta rätt galopp. Men när jag väl red ordentligt och om han verkligen spårade och inte sköt ut bogen i traven så gickd et bättre och han tog några små halva högersprång, så vi gav oss där.

Han var ganska svettig så bestämde mig för att skritta en sväng upp till Hamptjärn också. Han var himla duktig! Han kastade inte om en enda gång, bara backade liteen gång när vi skulle gå förbi de läskiga betongsuggorna vid vägen upp till tjärn. Travade en bit längs grusvägen också.
När vi kom fram till den lilla stranden så tänkte jag att vi kunde gå ner och blöta hovarna lite, han tvekade lite där uppe så jag hopade av och gick med honom ner till vattnet, och han var riktigt duktig!
Han gick ut med alla fyra hovar! och vi kunde gå lite längs strandkanten i vattnet, och han plaskade lite med mulen en gång också, tror han kom på att det var ganska mysigt i vattnet ändå^^

Sedan red vi ner tillbaka igen, red över lägdan tillbaka också, tog en galopp(vänster;)) uppför lägdorna, härligt!


onsdag löslongering

Löslongerade honom i paddocken. På ena sidan la jag fram två bommar på marken efter varandra med drygt en meters mellanrum. I höger varv var han superduktig och vågade hoppa över båda bommarna i glaopp efter varanda, som ett litet studs alltså. I vänster varv var det mycket läskigare och han sprang på insidan av bommarna. Någon gång så hoppade han över den första bommen längst ut men det var nog mer en olyckshändelse ;) men mycket beröm fick han ju såklart. La sedan ut ena bommen lite längre mot mitten och nästa gång så hoppade han då över den bommen som jag dragit in och då fick han komma in.

Efter vi hade gjort det ett bra tag så jobbade vi lite med driving game löst. Skickade ut honom och i höger varv höll han sig på en liten volt runt mig i flera varv innan jag kallade in/vände upp honom. I vänster varv var han lite mer ivrig och trodd ejag skulle löslongera men efter några försök så höll han sig även där runt mig i ngt varv.


ÖOR Ace

Vi hade cavaletti/hoppning. Hon var sjukt pigg och blev Väldigt stark med dubbelstort V! Vi hade någon form av lydnadscavaletti eller vad man ska kalla det.

Första övningen var en bom framför ett litet hinder, lite längre fram låg det som man red mellan och skulle göra halt mitt mellan dom. Jag fick skritta nästan enda fram till hindret för att hon inte bara skulle rusa på det, hon landade oftast i galopp och de första gångerna hade vi bommarna lågnt bakom oss när vi väl hade stannat :P Efter ngåra gånger blev det lite bättre och fick till hyffsade avsaktningar på någorlunda rätt ställe.

Nästa övning skulle vi börja med samma hinder, sakta av till trav igenom bommarna och sedan forsätta rakt fram över tre travbommar och sedan en liten oxer, svänga vänster och sakta av till trav igen. Göra halt mellan ett par andra bommar och sedan över tre upphöjda travbommar följt av ett litet räcke. Halten där gick faktiskt riktigt bra men första gången över de upphöjda travbommarna så tyckte Ace att det skulle gå lika bra att galoppera över dom så det slutade mest i snubbeltrubbel, men efter det flöt det på bättre.

På slutet galopperade vi ner i pullermangraven några varv i båda varven. Gick ganska bra ner i graven men upp ur den sprang hon som en dåre skuten ur en kanon ungefär, haha!
Aja hon tycker det ju är kul iallafall och när hon väl lyssnade var hon duktig :)

sommarkänslor!

Gud vad härligt väder det var idag! Typ 25 grader i solen på dagen. Hanna jag och Helene red ut upp mellan lägorna, genom skogen och sedan över berget så man kommer ner vi tjärn, där var det alldeles spegelblankt :)
Red ner tjärnvägen och gjorde Anki lite avundsjuk som just kom ut ;) Red ner på lägdan och den vägen hem igen.

När vi kom tillbaka till stallet så var klockan strax efter 19, vi tyckte det kändes så tidigt att ta in hästarna och plus att det var varmt och soligt så vi bestämde att dom fick stå ute inatt, så hääärligt! Känna att sommaren är på väg :)


söndag

Igår så for jag dit en stund på kvällen innan jag hade insläppet. Jobbade lite från marken i repgrimman i paddocken.
Skickade honom över det lilla hindret som stod kvar några gånger först, gick bara bra.
Sedan ställde jag ut två koner med kanske 3 meter emellan och skickade honom i en åtta runt dom medan jag stod kvar på samma ställe. Vände upp honom innan varje sväng så att repet kom på rätt sida, han var jätteduktig!

La ut tre bommar i form av ett E ungefär, fast mitten strecket(bommen) på e:t var en bit ut så man liksom kan gå igenom inuti. Ställde mig framför mittenbommen och skickade sedan honom igenom med en uppvändning i första hörnetgick ganska bra efter några gånger:)

Lite backa ur 5 zoon blev det också, sista gången så tog han ett steg bakåt bara av att jag tog i svansen.

uteritt och galoppträning

Idag följde syrran med och red men först red jag Marre en stund på lägdan för att träna på galoppen och Lina filmade lite. Vänstergaloppen gick fläckfritt och han höll den bra! Höger blev det lite korsgalopp men han var iaf rätt med frambenen, tror vi får träna det mer i paddocken i löslongeringen så han blir säkrare på den i sig själv :)

Sedan tog jag Ace som Lina höll i och Lina fick låna Marulk. Vi red upp i skogen mellan lägdorna och sedan mot Fornbyn och Bäckaskogen. Marulk skötte sig prima och var lugn och duktig! Vi travade stigen som går alldeles utanför Fornbyn och vi körde en galopp på den lilla sandstigen, lugna och fina var dom!
Red lite hit och dit på alla stigar som finns där, supermysigt i det fina vädret! Vi red genom skogen tillbaka också fast andra stigen motför vi gick dit, kom fram på lägdorna igen, där det förövrigt stod två rådjur och betade och kollade märkligt på oss^^
Var ute kanske 1,5 timme?

här är filmen från lägdan

bomträning

Började småregna när jag kom till stallet, men efter jag borstat honom och gjort nya flätor så var det iallafall lite mindre.
Gick till paddocken där det stod ett litet hinder, eller man kan väl säga, en bom 10 cm ovanför backen mellan två hinderstöd. Men lika läskigt för det! Vi har ju mest tränat med bomstöden och inte hinderstöden. När han undersökt och blåst på den lite så gick vi över några gånger i grimman.

Sedan släppte jag lös honom och skicakde ut honom och löslongerade lite, tränade några galoppfattningar i både varven och det gick jättebra. Han tar rätt galopp och kan hålla den länge så det är nog ganska bra träning för honom att få galoppera lite utan ryttare så han blir starkare och säkrare. Det är iaf kul att han tar rätt galopp:)

När jag stod bredvid honom och klappade så fick jag för mig att gå fram till bommen och kalla med mig honom. Han följde med nästan enda fram och stod och blåste och kollade. Steg för steg så kom han närmre och stod sedan med hovarna enda framme vid den, och detta helt lös, duktig kille!
Jag gick över på andra sidan bommen och försökte kalla över honom. Man riktigt såg hur han försökte och han förstod vad jag ville men han vågade inte riktigt. Han sänkte huvudet och kraffsade i marken och undersökte den med munnen.
Han var så duktig, och försökte inte gå bredvid utom en gång trots att hindret stod för sig själv i mitten av paddocken. När han ville det så höll jag honom på bortre sidan av hindret, att han alltså inte skulle gå förbi hindret på soidorna. Han blev lite förvirrad och försökte springa från sida till sida men efter at jag försökt vända upp honom med fokus på bakdelen några gånger så vända han upp, stannade och tittade på mig.
Då gick jag över bommen på hans sida igen och kallade in honom enda fram till bommen igen. Ställde mig vid sidan om honom och gick över samtisigt som jag kallde med mig honom, men den var fortfaradne för läskig för att gå över :P Gick och ställde/satte mig på huk vid ingången, och man såg riktigt hur han ville gå över och komma fram.
Efter en väldigt lång stund med upprepning av denna procedur så gick jag fram och trädde grimman runt halsen och kallade på honom med hängande grimskaft. Då blev han lite tveksam över att gå över först men sedan tog han ett stort kliv och skutt med bakbenen över ochs edan gick vi ut ur paddocken och till hagen.

Han var superduktig även om han inte vågade gå över den själv, men huvudsaken är att han förstod vad jag ville och försökte, det kommer säkert gå lättare för honom nästa gång :)


vattenträning

Idag gick jag och Marulk i repgrimman och repet upp till Hamptjärn för att träna lite i vatten. Vi gick först ner på den lilla stranden och kollade lite på tjärn. Marulk tyckte den var läskig flera meter ifrån;) Men efter en ltien stund så satte han ner ena framhoven i vattnet och plaskade lite med mulen, mkt beröm! Sedan backade han upp en bit igen och då bad jag honom gå ram igen. Han satte ner hoven i vattnet flera gånger och efter en ltien stund så fortsatte vi bortåt mot de gigantiska vattenpölarna.
Hade tagit på mig stövlar så jag skulle kunna stå med honom i vattnet, läderstövlarna som jag hade igår när vi plaksae skulle itne varit någon större hit ;)
Den första lite mindre pölen var inga större problem med, han försökte gå bredvid några gånger men sedan kunde han gå med mig igenom den. Den andra pölen är både längre och lite djupare, typ alldeles precis nedanför stövelskaften. Jag gick i vattnet längs kanten och hade Marulk på sidan om mig, på sidan mot pölen elelr hur ja ska säga. Jag skickade fram honom steg för steg och gjorde halt efter varje steg så han fick fundera och undersöka lite. Han ville gärna vika in mot mig och gå ur pölen men då kunde jag ganska lätt bara be honom gå tillbaka ett steg. Vi klarade hela pölen utan att han gick upp, vad kan den vara...kanske 5 meter lång? Så han var alltså riktigt duktig!
På tillbakavägen var det dock lite kruxigare, han ville hoppa över i kanten där vi gått över förut. Så när jag bad honom ta ett steg framåt så var det som att han ville ta sats för att hoppa istället. Så fick göra lite svängar och försöka på andra sidan. En gång hoppade han in i "skogen"(bara sånna där småträd) och ville inte gå ner igen, eftersom pölen är direkt nedanför. Så då fick vi gå lite bredvid och sedan igenom pölen och gå längs andra sidan ochs edan steg för steg upp ur pölen, så han inte springer upp sista biten. Han var verkligen jätteduktig och lyssnade toppen då.

Sedan gick vi hemåt igen, Marulk frustade och var nöjd, tror allt han tyckte det var lite mysigt att få plaska med munnen. Vi gick ner på lägdan efter Anki och gick den vägen tillbaka. Innan vi gick över till gården från lägdan så fick han äta lite gräs, tränade lite "varsågod". Första fattade han inte att han fick äta så jag fick ge honom lite gräs med handen så han förstod, haha det har jag aldrig varit med om förut! Jag menar vilken häst vill inte ha gräs? Och sedan att han ska sluta äta när jag skakar lite i repet, och när jag her fram och sänker handen mot marken så får han äta igen. Det tog inte lång tid innan han föstod vad det gick ut på :)

Ticken och jag i tjärn i somras..


vattenpölar och galoppträning

Red med Hanna och Ace upp i skogen mellan hagarna och seda runt Magnussons, över berget och ner vid Hamptjärn. Svängde in till dom jättestora vattenpölarna som är där. Han tyckte dom var superläskiga och ville absolut inte går igenom dom, Ace tyckte dock det var superkul att stå och plaska ;D Vi fick gå på sidan och hoppa över sista lilla biten :P Vände och när vi skulle tillbaka över tog det en himlans lång tid, supeeerläskiiigt. Efter ett bra tag så tog han ett superskutt typ rakt upp i skogen, hehe. Fick gå där bredvid tills vattenpölen slutade. Vid vatttenpölen efter(pölarna går alltså över hela skogsvägen och är långa) så klev jag av och gick med honom igenom några gånger. Från början gick han bara längs kanterna men efter en stund klev han mitt i och kunde stå still där. Då kom han på att det var ganska mysigt och började plaska med mulen och pilla med en grästuva xD Stod där en stund och sedan gick vi ur vattenpölen och jag hoppade upp igen.
Vi red sedan ner hamptjärnsvägen så man kommer ner vid Anki ochs edan red vi över lägdan hem i kvällssolen.
Tränade lite på galoppen på lägdan en stund också, vänster gick superbra! Höger gick också riktigt bra, han fattade rätt någon gång och höll den en stund, duktig kille!
Tror vi ska börja träna på den lite mer regelbundet nu, så vi sätter det^^


ÖOR med Marulk

Marulk♥
Tog ju som sagt med mig Marulk till lektionen idag, trots att vi inte red ute men det spelade ingen roll för han skötte sig så himla bra, finhästen!
På vägen dit var han jätteduktig, han gjorde dock någon ganska hög stegring/vändning där från början nån gång och några småvändningar i samhället när han såg lite läskiga saker men sedan skötte han sig toppen! Han bajsade på gångvägen alldeles innan vi skulle gå in till banvallen så när jag plockat bort det så gick jag med honom resten då vi ändå hade gått om tid eftersom allt gått så bra.
Han stod lugnt och fint och väntade i stallet, kom dit ca. halv 8.

Han var lugn och fin i ridhuset också, några läskiga sockerbitar och lite sådär men ochs edan såg han ju en snygging i speglarna lite då och då som han var tvungen att kolla på ;)
Först gjorde vi framdelsvändningar på en fyrkant med kon i varje hörn, från början var han ltie "på" i bettet men effter en stund slappnade han av mer och vi skulle sedan lägga till ryggningen direkt efter vändningen utan halt emellan. Han var riktigt duktig! Ibland blev det ju att vi stod stil en stund innan ryggningen men han förstod snart vad det gick ut på!

Sedan var vi två på varje volt och körde galopp. Höger galopp gick sådär men han försökte verkligen och gjorde nått litet språng emellanåt även om det ibland blev vänster.
Vänster galopp gick superbra och han galopperade iallafall 1/4 av volten i taget, duktig kille!

Sista övningen var serpentiner med tre bågar. Första bågen var trav, sakta av till skritt när man passerade medellinjen. Skritta nästa båge och innan medellinjen skulle vi göra skänkelvikning fram till medellinjen och sedan direkt rygga några steg ur det och sedan fram i trav igen.
Han skötte sig toppen! Både på skänkelvikningen och ryggningen, blev inte trav på en gång från det men det spelar ju ingen roll. han är så duktig! Nu har jag sagt det många gånger men säger det igen, HAN ÄR SÅ DUKTIG!

Helen tyckte han var jättefin och tyckte han hade jättefin trav och takt och sa att hon blev riktigt imponerad, sånt gör en glad^^ och att vi bara skulle jobba vidare på högergaloppen eftersom han hade ganska lätt för vänstergaloppen ändå och itne bara rusar iväg :)

På hemvägen skötte han sig felfritt och vi travade lite på banvallen och på lägdvägen där innan ishallen och en bit längs gångvägen mellan områdena.

Finaste Marulk!


hjälp

Haha ne inte riktigt, men Helene var snäll och släppte in hästarna åt mig i regnet/snön för dom hade ändå varit där och ridit, supersnällt! Hade ändå bara tänkt ta in dom, så tråkigt väder att hitta på ngt i. Haha jag kommer inte ihåg när jag senast inte var i stallet varje dag i veckan?! Får nästan lite ångest i magen! Jag är en sådan som måste ha kontroll på allting hela tiden, och vill veta exakt vad som händer hela tiden!
Haha, töntig jag är, och nu kom jag ju faktiskt på att jag hade ju utsläpp imorse också....men det räknas inte ;)

För övrigt så hoppas jag att det blir lite bättre väder imorgon än idag så jag kan ta med Marre på lektionen!! verkar dock inte så lovande:( bara för att jävlas såklart...

Idag skulle vi hålla tal på engelskan också och jag som är typ den mest folkskygga människan på planeten höll ju såklart på skita på mig. Efteråt skakade jag om händerna så jag inte ens kunde hålla i pennan ordentligt! och jag kommer itne ihåg vad jag sa så jag hoppas att det var mitt tal jag läste upp och inte började tala om något annat mittuppiallt ;) men jag är iaf glad att jag gjorde det överhuvudtaget som jag inte gjort med de andra talen vi haft förra året.

det får bli en bild på gården som jag tog från varvsberget med långobjektivet på full zoom, de små orangea pilarna som kanppt syns pekar på hästarna. Syns dock inte så bra här på bloggen, men tyckte det var kul att jag kunde se dom där uppifrån.

klubbhoppning

Idag var det Clear Roundhoppning på ÖOR. 70 och 90 cm(80 fanns inte)

70 cm gick faktiskt jättebra, hon var relativt lugn även om hon blir lite småstark emellanåt.


90 cm hade hon kommit upp i varv och var övertaggad, pigg och stark. Kanske inte ser ut att gå snabbt men när man även känner att hon inte lyssnar tillbaka är det ltie kruxigare. Som ni ser så kom vi fel lite då och då. Men en rosett för 70:n fick vi ju iaf :)

lördag

Igår så red jag Marulk i paddocken. La fram den upphöjda bommen en bit från spåret. Men först tränade vi på lite skänkelvikningar och öppnor. Han var riktigt duktig, ibland gick han mest bara på rakt fram men han gjorde några fina sidförflyttningar också, har ju faktiskt inte tränat på det mkt alls :)
Sedan travade vi över bommen några gånger, det blev några jättehopp och en gång fick jag länga tyglarna helt i luften för att han hoppade av så tidigt, coh efter åt busade han til det och knorrade lite x) Blev några riktigt fina språng också, ngt i lite galoppaktig gångart också.
Vi tränade sedan på galoppen. I höger varv blev det mest skutt och studs men i vänster varv så galopperade vi ca. 3/4 varv, duktig häst^^
Sedan travade vi lite på volten, han var riktigt fin och bet inte fast sig.


RSS 2.0