-Ridpaus

Marulk löslongerade jag och tränade lite gå över bom, tar en liten ridpaus i några dagar nu så länge som det behövs förutom kanske ngn uteritt. Känner att det är behövligt både för honom och för mig i vår relation.
Så vi ska jobba från marken både löst och med repet och trickträna litegrann.

Vi tränade ganska mkt på galoppen och högern är han otroligt duktig på nu, i vänstern tippar han inåt men det kommer nog så småningom med styrkan.


-Barngrupp

Hemma efter att ha hållt i ännu en barnlektion, men jag gjorde samma övningar som i måndags så det behövdes inte så mkt planering.
Det var en tjej som var helt ny och de andra två hade ridit ett tag och den fjärde flickan var handikappad så Tore hjälpte till med henne.


-Hoppträning

Jag for ner och byggde banan innan Lina slutat skolan så att det skulle vara kalrt när vi kom ner.

Det blev en bana med sju hinder, eller tre av dom var upphöjda bommar då vi inte hade tillräckligt med hinderstöd;) Vi började med 60cm. Acean var pigg som vanligt men det gic faktiskt bättre än vanligt att ta tillbaka henne, även om hon blir stark.

Bus-Johan var superduktig och hoppade banan utan problem, men han blev lite trött andra gången hon körde den så han blev lite tjurig och sprang ut från planen och busade,haha^^

När Lina hoppat klart så höjde vi till 80cm. Ace slarvade lite ibland och petade ner några bommar men annars skötte hon sig bra. Vi fick till avstånden någorlunda också. Vi hade en 17meters kombination där det då ska vara 4 språng mellan men Ace får in nästan 5 om jag bara "åker" hon är alltså väldigt kortgalopperad. Jag fick gasa på som attan för att få in fyra så hon länger sprången. Därför vet jag itne riktigt hur ja ska göra på tävlingen om ja ska ta 5 eller fyra,hm. Om det nu är en sådan kombintaion men brukar ofta vara det.

Vi filmade lite också när vi hoppade även det kommer upp.

Vi funderar på att kanske rida dit imorgon igen och träna lite.

Ikväll far jag till Gideå igen och håller i en barnlektion då Carina blivit sjuk.

60 eller 70cm

-Lite trickträning mm.

Hann inte skriva ngt igår då jag var i stallet till kvällen och sedan for på tjejkvällen där jag träffade kompisar som jag umgicks med efter det.

Men jag börjar att berätta om Marulks pass. Vi gick till paddocken och jobbade från marken. Låg ett litet hinder framme kanske en decimeter ovanför marken så jag skickade ut honom på en volt över den. Ville att han skulle bara trava över istället för att hoppa som han gärna gör. Efter en liten stund så gjorde han det och då fick han beröm och nästa gång tog det inte lång tid innan han gjorde det igen i båda varven.

Resten av passet har jag faktiskt på film. Vi gjorde yoga, hov och sidepassträning. Han förstod yoga på en gång nu och började även med det på andrasidan där han förstod snabbt.
Hov gick mkt bättre än sist det också och han förstod snabbt att han skulle föra fram den!
Sidepass gick hyffsat, inte en av de bästa gångerna men han försökte bra!

Filmen kommer senare.


-Dagens planering

Om en stund ska jag dra mig mot stallet och jobba lite från marken med Marulk. Sedan kör jag ner till planen och bygger upp en bana så att det är klart när vi rider dit.

Avanmälde mig föresten på 1m igår och anmälde mig på 90 istället, tror det blir bäst så ändå, men vem vet jag kanske ändrar tillbaka efter idag;P

Har föresten gjort en ny kategori för Basjkirhästarna också så det ska bli lättare att hålla ordning:)

söta va?^^

-Dressyr ÖOR

Acean var väldigt pigg och nästan lite stark idag trots att det var dressyr. Hon hänger sig liksom antingen fast i bettet eller krullar hon ihop sig lite för mkt. Men jag tror faktiskt att det är bra att rida henne i hackamoret så ofta som möjligt så hon får bli starkare i rätt position och då förhoppningsvis sedan kunna bära upp sig själv bättre även i bettet!:)

Vi red iaf lite skänkelvikning i skritt och trav, lite galopparbete mm.
Vi är 7 i gruppen nu, alltså full har varit så skönt med 4-5 st så jag fick nästan ingen hjälp idag, aja.

Imorgon blir det att rida ner till planen med Lina och Bus-Johan och träna banhoppning!:) Jag kanske ska försöka ta med mig kameran så vi kan filma? så får det nog bli!


-Gideå Basjkirhästar

Detta möttes jag av igår när jag gick in i hagen:


-Bushäst

Idag följde min kompis Emma med och lånade Tornetta, vi red till Gene Fornby. Vi travade och galopperade på några ställen. Marulk var som ett krutpaket och när vi galopperade på sandstigen så sa det bara swooosh så var vi i slutet av stigen efter några krumbukter på vägen;) Och sedan kom Tornetta en bit bakom^^
Jag tror han hade väldigt mkt spring i benen därför han var så busig i söndags också, vi har inte varit ute och raceat på ett tag faktiskt.
Det var en mysig tur och det blåste nästan ingenting i skogen som tur var!

Ikväll tar jag med Ace till ridskolan. Tycker inte Marulk känns riktigt som sig själv så han får vila från det, åsså har han en glappsko dessutom.

-Första lektionerna

Har ju även varit uppe i Gideå och hållt i två ridlektioner. Den första gruppen var då en barngrupp där den yngsta är 5 år. Till dom gjorde jag lite olika övningar så att dom inte ska bli uttråkade.

Nu var det ju inte såhär trångt och skevt i verkligeheten men det svarta är då en labyrint av bommar som de fick gå igenom, det bruna är en box av bommar som du skulle gå in och göra halt i och vända och gå ut valfritt håll. Det gröna är slalomkoner och det röda är en spånskiva som de skulle gå över och ibland göra halt på. Det blå är en hink och de grå är hinderstöd med borstar på som dom skulle plocka ner och rida fram och träffa i hinken.

Dom som ville fick även trava litegrann på slutet och vi gjorde en lek med en boll som dom skulle hålla i och rida till en annan häst och lämna över bollen osv.
Så jag lyckades ganska bra att sysselsätta dom hela tiden som tur var!


Ungdomsgruppen tränade jag ridvägar och lite början till dressyrprogram med. Som uppvärmning gick dom med hästarna och flyttade lite bakdel mm.
När dom hoppat upp så la jag in volter i varje hörn. Trav med skritt vid nästan varje bokstav osv.
Gjorde även som man brukar göra på dressyrryttartest när man rider ett dressyrprogram flera stycken samtidigt. Dom fick rida på ett led och sedan vända upp längs medellinjen, den första gör halt vid X och tvåan gör halt bredvid på höger sida, trean rider på vänster sida osv. Det gjorde dom riktigt bra! och sedan hälsning och fram i trav igen.

Sedan följde jag inte ngt speciellt program utan hittade på eftersom och avslutade sedan med hälsningsgrejjen igen.
Dom verkade iaf nöjde efter lektionen och tyckte det var kul att rida "program".

En bild på flocken som jag tog, var där ganska tidigt så hade lite tid över.

-Promenad

Idag gick jag och en kompis en riktig långpromenad med hundarna upp på berget ovanför Hamptjärn påväg tillbaka gick vi förbi stallet och kollade till Marulk och fyllde på vatten. Imorgon ska Emma följa med och låna Tornetta på en tur:)
Haha sa jag det föresten, att igår på stallmötet så blev Wilma jättearg/rädd för den lilla självgående gräsklipparen och började morra och skälla på den när hon stod i stallöppningen! Haha och hon skäller typ aldrig, men nära vågade hon ju inte gå såklart den lilla fisen, söt var hon iaf!


-Hund på släp

Idag hade vi först stallmöte där vi diskuterade vinterns rutiner mm. Sedan följdes vi ut på en långtur jag, Anki och Yvonne. Wilma var också med och hon var så duktig! Följde efter oss hela tiden även när vi mötte en hund och när vi galopperade var hon så söt för då kom hon efter och när vi saktat av så ropade jag på henne och då kom hon i full fart bakom backkrönet^^
Marulk var föresten suupeeeerbusig, så mkt glädjeskutt och bockningar har han nog aldrig gjort förut! När vi var på sandgaloppstigen så var vi i mitten och från början stod han mest bara still och stutsade och gjorde rodeo och när han galopperade iväg så var det krumbukt i varje språng, haha! Tappa stigbygeln gjorde jag också!

Men vi klarade oss helskinnade hem och med en väldigt smutsig Wilma bredvid!

Jag kan inte bestämma mig för om jag ska vara med på 90 eller 100cm på söndag. Jag tycker 1m känns lite okomfortabelt men samtidigt så vill jag vara med i KM men ändå få bra flyt i det hela, hm!

här är föresten Marulk i sitt nya täcke^^

-Hoppning och lermonster

Hästarna fick vara inne inatt då det småregnade lite och var ganska kallt så jag for och släppte ut dom imorse. For sedan hem och planerade ihop övningarna för lektionerna på måndag.

Efter någon timme for jag tillbaka till stallet. Red Ace i hackamoret först på lägdan som uppvärming, hon var lika fin som hon varit de senaste veckorna! Jobbade i alla gångarter och galoppen varvade vi med ökad och samlad.

Gick sedan till paddocken och la upp ett hinder på ca. 70cm som vi skuttade över några gånger. Det gick faktiskt riktigt bra och jag kunde hålla fokus hela tiden och verkligen rida mot hindret. Det är ju avståndet vi haft/har lite problem med men nu höll jag bara om så fick hon sköta det lite själv och antingen länga språnget eller ta ett lite kortare hopp.
Det flöt på och det känns bra inför tävlignen, just nu iaf. Ska dra mig ner till planen vid ishallen och bygga upp en liten bana och pröva lite högre ev.

Marulk var en riktig lergris på ena sidan, verkligen lerinpackning så det jobbade jag med ett tag och sedan flätade jag upp hans man då den blir så lätt trasslig/lerig, och sedan har ja ju en dröm om att få över den på en sida men har inte varit tillräckligt konsekvent för det. Har inte haft flätor på hela sommaren och nu har jag velat ha manen nere när det regnat så mkt men idag och imorgon ska det ju iaf inte regna.


-Roligt med trickträning!

Idag hade jag och Marulk såhääär kul! Vi tricktränade idag för första gången och jag har inte gjort det på ett år! Har inte känt att han varit "redo" för det förän nu och en annan anledning är väl att ja helt enkelt inte kommit mig för och har tränat på annat som jag prioriterat.

Jag hackade upp lite äpplen och gick ut till paddocken. Innan vi började så värmde vi upp lite med lite olika övningar i skritt och trav, bla. så tränade vi lite på sidepassen och han verkligen blivit duktig där, vi använder oss dock fortfarande av staketet som lite hjälp.
Sedan tränade vi på "upplyftet" också och han har förstått kommandot för upp bra nu!(Jag säger upp och ev. höjer repet lite)

Så till det nya! började med yoga, som jag tycker är det lättaste att börja med. Till en början nöjer man sig bara med att hästen följer med med huvudet till ungefär mitten på magen, eller så långt den kan innan den her tillbaka huvudet.
det förstod han på en gång så då bad jag honom att lyfta bakbenet genom att knacka lite lätt på insidan av benet. Man kan ju ha vilket kommando som helst för övningen men jag tycker detta passar bäst.
Till en början så lyfte han bara bakbenet litegrann och hängde lite på det och satte ner det igen när han böjde bak huvudet. Man kan få hjälpa till att hålla upp det tills dom förstått vad dom ska göra.
Han läre sig riktigt fort och några gånger böjde han huvudet enda fram till den upplyfta bakhoven! detta är även en bra stretchövning!


Yoga med Ticken

Sedan började vi med lite "hov", alltså att hästen för fram benet utsträckt i luften, början på spansk skritt. Till min hjälp här hade jag Carrot Sticken som jag duttade lite med på benet och så fort han lyfte fick han eftergift och i vårat fall äpple.
Men man vill ju itne att hästen bara ska dra upp hoven mot magen utan att den ska föra den framåt. Så då ställde jag mig vid sidan om honom och samtidigt som jag duttade så bad jag honom gå lite framåt, dock får det inte bli så att hästen bara går framåt utan att lyfta högre än vanligt utan det blir mer som att den ska väga lite framåt så att den förstår att; ahaa jag ska med benet framåt och inte bakåt!
Marulk backade hellre från början men när han förstod att det var framåt han skulle tänka så fick han till några riktigt bra försök att sträcka ut benet för att vara först gången!
Till en början så kan hästarna bli lite tiggiga. Som i vårat fall, jag har ALDRIG gett Marulk nått ur handen förän nu, ett år senare. Det var lite det jag menade med att han inte varit riktigt redo. Ibland kan han bli ganska förolämpad och överrumplad om man har för hög energi och är för flaxig och det kan ju krävas att man höjer energin om dom gör ngt oönskat.
Han blev lite tiggig idag men då backade jag bara av honom eller bad honom flytta framdelen eller liknande, och då sänkte han huvudet och bara; jaha, jag förstår! fast sedan prövade han ju självklart igen ;)
Sedan när hästen förstått vad som ska göras så kan man ju ta bort godiset, vilket jag kommer göra.

Vi busade även löst(utförde alla tricken löst föresten, förutom repgrimman på) det har vi inte heller kunnat gjort så länge eftersom jag då höjer energin kraftigt, fintar, går ner i energi för att sedan explodera ut ny energi, och då har han inte riktigt vetat vad som förväntas av honom och istället blivit "stissig".
Men idag fintades det och han galopperade iväg i luften för att sedan helt lugnt vända upp när jag sänkte energin och komma in till mig och då kanske jag skickar ut honom med hög energi i mitt kroppsspråk och då vänder han på bakbenen och ut i det nya varvet. Men om jag har låg energi så "ska" han skritta eller ev. trava ut i detta fallet.
Det är det jag vill åstadkomma, att han ska lyssna på min energi och följa den!

Sedan backade jag även honom lite från 5 zoonen, och det gick över förväntan bra eftersom det var ett tag sedan! Han backade bara av att jag tog i svansen(fas 2, fas 1 är att jag duttar i luften ovanför rumpan, fas 3 skaka repet).


Ett långt inlägg, men tycker ni det är intressant med sånna här lite längre förklarande texter eller är det bättre med bara "det här har vi gjort idag"?
Lämna gärna en kommentar vad ni tycker. För annars ger du ju inte mig ngt att skriva såhär utförligt eftersom jag redan vet hur jag utför övningarna;)

I lördags hade Lina ju föresten tänkt att filma lite övningar på oss men det var ju då han fått hovbölden så jag kanske får fråga henne om vi kan ta det nån dag nu snart, om det skulle va intressant alltså. För isåfall kan jag förklara samtidigt, annars filmar jag bara rätt uppochner som vanligt för min egen del för att se hur vi utvecklas.-Planering

Är ganska nyss hemkommen från Nola där jag träffade Carina(basjkirhästarna) när hon ändå var i stan. Planerade lite vad jag ska göra med de två grupperna som jag ska hålla lektion för på måndag!

Den första gruppen är en barngrupp 5-10 år typ och den andra gruppen är ungdomsgruppen som jag träffade i söndags. Var ju tänkt att jag skulle o träffa barngruppen igår också men pga. vädret så ställdes den in.

Med barngruppen så har jag tänkt göra lite gymnastikövningar först och sedan lite olika övningar såsom att plocka ner saker från hinderstöd och träffa saker mm.

Ungdomsgruppen har blivit sugna på att börja tävla så med dom ska ja träna lite ridvägar med!

Ska bli intressant detta, får se om det går vägen eller om jag gör bort mig totalt!:)


-Dumma väder

Efter jag hämtat täcket for jag direkt till stallet och tog in en lite blöt Marulk och torkade honom, spolade även av leran på fötterna med slangen. Han tyckte det var lite läskigt först men sedan stod han helt still när vattnet väl nuddade honom.

La på bomlösa sadeln och bytte ut fendrarna mot vanligt stigläder och stigbyglar. Dock var lädren lite för långa med för få hål till den sadeln så jag kunde inte rida lätt speciellt bra. Funderar om jag ska göra fler hål i dom men då känns det som att knäna kommer hamna framför sadeln..hm vet hur ja ska göra..
Och sedan när jag tog av sadeln så var pälsen bakom manken skavd/ruggad iallafall, så ja..jag vet inte om jag gjorde ännu ett dåligt sadelköp för Marulks del men jag ska prova den någon gång till med kortare läder och kolla om det blir bättre.

I övrigt så regnade det ingenting under den långa tiden vi var inne i stallet men när vi kommit in i paddocken så började det vräka ner och under hela passet och när jag skulle släppa ut honom i hagen igen så sken det upp en aning. Ja det är väl just my luck som vanligt.

Men han var fin och var himla känslig och gjorde skänkelvikning bara jag flyttade vikten litegrann och trampade i ena stigbygeln, det kallar jag duktig kille!
Red i hackamoret och han verkar trivas bra i det fortfarande.

Lina ska föresten vara med på klubbtävlingen hon också, med Bus-Johan, kul!:)


-Täcket och mer uppdrag

Fick just ett sms att regntäcket kommit till posten nu, finally! Passande en dag som denna också!

Igår så ringde föresten Povels ägare till mig. Han stod tillsammans med bla. Ticken och Ace i stallet på andra sidan vägen om där vi står nu, stallet som han stängde ner. Men nu står Povel i Överhörnäs.
Till själva grejjen; Hon ville att jag skulle komma och visa och hjälpa dom med lite jobb från marken, så dit ska jag fara någon dag med, kul!

-Inte så mkt gjort

Lina red ju som sagt Bus-Johan och jag tog på Marulk repgrimman för att jobba från marken och vi gick in i paddocken. Men som vanligt när Lina rider B-J så får jag inte så mkt gjort eftersom jag börjar kommentera och hjälpa henne istället, haha!
Men vi han med några galoppfattningar jag och Marulk iaf sedan stod han så snällt mitt i paddocken där jag parkerat honom(lagt ner repet) resten av passet, är ju faktiskt bra träning det med!

Bus-Johan var iaf riktigt fin och var mkt mjukare än vanlgit redan från början. Gjorde övningar med mkt volter och lösgörande och på slutet skuttade dom över ett litet hinder några gånger också.

hittade just en gammal skoluppgift där vi skulle skapa ett kollage, så får bli den idag. den symboliserar ju faktiskt lite vart Ticken är just nu..-Bus

Cyklade till stallet en sväng nyss för att kolla till Marulk. Han var varken varm eller svullen nu, så det var skönt! Vi lekte en stund i hagen också och han var så duktig och höll sig runt mig och gjorde även några små pipgaloppbrall när jag ökade energin, haha söthäst. Mös en liten stund också.

Lina ska rida B-J idag så då far jag dit igen. Får se om jag tränar Marulk en stund från marken eller om jag kanske rider Ace.


-ÖOR

Hopplektionen igår med Ace gick prima! Det var en väldigt bra övning för hennes del eftersom hon blir väldigt taggad och stark i hoppningen.
Den bestod av tre hinder på meddelinjen med 10 meter mellan varje. Vi skulle komma in i trav, landa i höger galopp och göra en volt åt höger sedan mot nästa hinder där vi skulle byta till vänster galopp och sedan en volt åt vänster och sedan hoppa sista hindret och ut i antingen höger eller vänster varv.

Hon var superduktig och böt till vänster galopp nästintill varje försök. På slutet så hoppade vi även alla tre hinder i följd två gånger, gick bra det med!

I övrigt var hon också superfin när vi inte hoppade. Hon bar sig fint och hängde inte i bettet nästan någonting!

Såg att dom lagt ut proppen för KM i hoppning nu också. Blir nog en CR på 80 cm sedan vet jag inte om jag ska vara med i KM-klassen eller inte..det är ju så högt då, hästarna måste hoppa 1m i den och det har vi ju bara gjort en gång förut. Menmen kanske anmäler mig på den sedan får vi rida ner till planen och testa hur det går och se sedan:)

Här är en film från när vi hoppade 1m första/förra gången med en nervös Anki;)

-Sadelprov

Marulk var inte helt bra ändå. Han haltar inte men har blivit lite svullen och varm på det andra frambenet, hm irriterande.

Jag provade iaf sadeln och den låg bra tror jag dock så var gjorden som följde med way to long eftersom stropparna är längre på denna sadel än en vanlig.
Jag satt upp och provade sitta i den också. Följde med sånna där fendrar men tror jag ska byta till vanliga läder och stigbyglar istället för det kändes lite stelt och konstigt med dom.
Sedan tyckte jag att mina knän kom liksom framför sadeln, menmen får prova den mer sedan när Marulken blivit bra igen^^

Ikväll blir det hopplektion med Acean.

när jag ser denna bilden tycker jag nästan att det ska bli liiite mysigt med vinter

-Anlänt

Nu ska jag fara till stan och hämta sadeln och sedan tillbaka till stallet och pröva den på en icke haltande Marulk :D

-Regn igen

Idag var det ju tänkt att jag skulle fara upp till Basjkirhästarna igen och träffa barngruppen och lite sådant men eftersom vädret inte var det bästa så flyttades lektionen tills på torsdag istället så jag far dit då.

Marulk haltade ingenting idag, skönt! Gick en liten promenad i grimman ner och upp Källströmsvägen och sedan la jag på honom täcket, jag förstår dock inte var för regntäcket från Hööks inte kommit än, hoppas på imorgon!

Glömde föresten säga att alla hästar i Gideå har bomlösa sadlar och  flera hade just en sådan som jag köpt bla. han jag red och den var jättehärlig så jag längtar tills den kommer, förhoppningsvis imorgon!

bild från i våras på halvlurvig Marulk

-DressyrAce

Red Ace åt Anki idag också efter jag kommit hem från Gideå. Tog hackamoret och gud så fin hon är på det alltså, blir nästan som en helt annan häst motför på bettet. Visst kan hon gå så fint på bettet också men det krävs mkt mer.
Nu bär hon sig själv hela tiden, blir inte hängig i halterna och förhållningar och jag sitter med ett leende på läpparna när jag rider istället för att ibland bli lite frustrerad(typiskt mig) så tummen upp för hackamore! Synd bara att det är brunt och de flesta träns är svarta(inkl. mitt) så det ser ju helt sjukt ut, men så får det vara!
Vi jobbade även med lite galoppfattningar från skritt och det gick toppen det med.

får bli en ärevarvsbild, tog första bästa acebild

-Hovbölden

Henrik kom som sagt och kollade på Marulk idag och det var som vi trodde en hovböld. som tur var så var den ganska ytligt dock ganska stor men det var inga problem att få ut det. Så nu har han en sula på den hoven tillsvidare.
Han haltade mkt mindre när jag var där och kollade till honom i em. också:)

-Gideå Basjkirhästar

Japp det var där jag var idag! När jag kom dit så visade Carina mig runt på gården och presenterade alla hästarna, kommer nog ta ett tag att ära sig alla dock då alla är ganska lika varandra och inte har de lättaste namnen då de är ryska.
Det var även små söta och nyfikna föl som kom fram och hälsade^^

Dagens lektion var en ungdomsgrupp. Detta pass red dom i repgrimma och det var även någon som red i sidepull. Dom börjar alltid med övningar från marken som uppvärmning vilket jag tycker är riktigt bra! Jag fick hjälpa till litegrann där det behövdes och dom gjorde lite flytta bakdel, backa ur min zoon och ledövningar.
När dom hoppat upp så flyttade dom även bakdel där och körde lite slalom mm.

Efteråt så fick jag även hoppa upp på en av hästarna, Tjagatai Kahn heter han. Han var en envis och busig lite kille som gärna gick sin egen väg,haha! men efter att jag fått lite kläm på det hela så lyssnade han bra på sitsen och lite ledande rep/tygel. Är lite skillnad att rida en 153 cm hög "urhäst" motför ett varmblod på ca. 165, men kul var det^^

Imorgon ska jag dit igen och träffa barngruppen och nästa måndag ska jag hålla lektion själv eftersom hon är bortrest,hjälp! Haha nämen det ska bli kul och intressant :D

Här kan ni titta in på hemsidan om ni känner för det.


-Halt häst

Idag när ja skulle ta in Marulk från hagen så haltade han jättemkt och han ville inte stödja på höger fram. Jag har faktiskt ingen stor erfarenhet av halta hästar men jag tog in honom i boxen och Lina tog in Ace(eftersom vi skulle rida).
Jag ringde Helene och kollade om hon sett nått när hon gav dom hö tidigare men det hade hon inte. Hon var i sommarhagen och tog bort tråd så hon kom förbi och hon trodde det kunde vara en hovböld, eller så har han helt enkelt halkat eller liknande i hagen men det lutar nog mest åt de förstnämnda.

Han fick stå inne medan vi red ut. Jag på Ace, Lina på B-J och Helene Björn. Vi red bort mot Gene Fornby och tog några galopper här och där och även ganska mkt trav. En mysig tur i det fina höstvädret.

När ja kom tillbaka så ringde jag Henrik som skulle komma och titta på honom imorgon, han trodde också att det kunde vara en hovböld. Jag släppte ut honom i hagen igen och lindade frambenen så han ska få lite stöd eftersom han mest bara står på ett framben så blir det mkt tyngd på det andra.

Kanske ska säga att han var varm i hoven och upp mot kotan och lite svullen vid senorna och kotan på det benet han hade ont. Ömmade när man tryckte vid kronranden.
Stackars lille plutten, hoppas han blir bra fort.

Imorgon ska jag fara upp till Gideå, vad ja ska göra där får ni veta sen:)


-Fortsatt träning med framsteg

Fortsatte lite på samma spår som igår. Började med lite uppvärmning med lite travövningar, att han ska trava i samma takt och tempo som jag springer och att han ska trava mot mig när jag springer baklänges mm.

När han var uppvärmd så tränade vi på "upplyftet". Började som igår med att jag stod på pallen och bad honom sänka huvudet, sträckte sedan armarna över halsen och la lite av överkroppens tyngd på halsen samtidigt som jag bad honom höjs huvudet. Det gick jättebra så jag tog bort pallen.
Det kräver ju också att han sänker huvudet ännu lite lägre innan han tar upp det. Prövade några gånger först likadant som när jag stog på pallen och när jag märkte att det fungerade så hängde jag lite mer med hela min tyngd och gav kommandot för upp och då lyfte han faktiskt upp mig en bit flera gånger. Fina häst!

Sedan tränade vi lite galoppfattningar också, det är sjukt hur duktig och stark han har blivit i högergaloppen. Han gör den bättre än vänster nu! I vänster faller han gärna lite väl mkt inåt så nu gäller det bara att hålla igång bådatvå lika mycket!


-oopsi

Nu har jag visst köpt en bomlös sadel också, hehe! Men hittade den till bra pris och bra fraktkostnad och har ju länge funderat på en sådan då jag inte riktigt hittat någon sadel som passar Marulk perfekt.
Så denna kan jag ha när vi tränar hemma och rider i skogen mm. och sedan använda den andra nån gång ibland också!

Såhär ser den ut, sägs att dom ska vara riktigt sköna att rida i och man får bra kontakt med hästen.

dock är det denna padden till, fick välja mellan de två, den som jag valde var tydligen lite dyrare och nyare så då tog ja den ;D


Vill även tacka Bea för de goda råden:)

-Bete

Har just varit med Anki och släppt över Marulk och Ace tillbaka till betet över dagen så dom ska få äta lite, har börjat ta slut i vinterhagen. Marulk fick sommarkänslor på nytt och räjsade några vändor!


-Vilket upplyft!

Jobbade Marulk från marken i paddocken. Tränade lite på sidepass som jag fick lära mig lite om på kursen i helgen. Det gick jättebra och några gånger flyttade han både fram och bak samtidigt. Kommer nog inte ta så lång tid att lära in känns det som.

Sedan påbörjade jag även en ny sak: att han ska sänka huvudet och sedan när jag lägger mig över halsen så ska han höja huvudet så att jag kan glida ner på ryggen. Fast så långt kom vi ju inte idag såklart.
Ställde mig på en pall och bad honom sänka huvudet och la mig sedan lite över halsen, hängde inte med hela min tyngd utan bara litegrann samtidigt som jag bad honom höja huvudet. Det gick faktiskt riktigt bra ch han förstod att han skulle höja huvudet när jag la mig över.

Detta är ju faktiskt ganska lätt att träna lite nästan varje dag bara ngn gång i taget, ska försöka göra det och inte göra som jag brukar. Testa nått nytt och sedan nått nytt och sedan lämna det för att komma på nån månad senare: just det! det höll vi ju på med, haha!
För detta är ju ngt som faktiskt är väldigt praktiskt också!

Wilma har varit med i stallet de senaste tre dagarna också och idag låg hon på ett schabrak så snällt vid paddocken och tittade på^^

Det får bli en bild på henne för omväxlingens skull


-Duktig Ace

Idag red jag Ace på lägdorna igen. Prövade rida henne i mitt hackamore och det funkade jättebra! Och kunde ju då inte hänga sig fast i munnen och hon bar upp sig mkt bättre och allt blev så himla mkt positivare!
Jobbade i alla gångarter och vi tränade även lite halter från skritt, hon brukar gärna vilja bryta sig loss från halterna men idag behåll hon samlingen även in i halten och lyssnade toppen, mer hackamore med henne blir det absolut!

Marulk och jag busade bara en liten stund i hagen då han gick ett ganska hårt pass igår^^


-Cavaletti

Igår var det cavaletti på lektionen. Ibland blev det lite mkt att hålla ordning på för lille Marulk med bommar, halter och galoppfattningar. Men han var superduktig i galoppen när vi red på volterna och han höll båda galopperna minst ett varv varje gång! Nu är han nästan duktigare på att hålla höger galopp än vänster när han väl fattat den.

Vi gjorde en övning längs med medellinjen med först tre travbommar in, en volt åt varannan höger/vänster, sedan fatta galopp innan en bom och sedan ut på spåret igen i höger eller vänster varv.  Som ni förstår så var detta en ganska kruxig övning för Marulk och första gången ville han inte ens gå över travbommarna men när han fått lite hjälp så gick han över men han hoppade istället över dom sista två,haha! Men vi fick till några lugna fina gånger.
Skulle sedan göra halt direkt efter bommarna istället för volten och sedan in i galopp efter. Han blev lite stretig i munnen i halten och vi gjrde ju inte galopp direkt från halten såklart utan jag travade en bit innan, han gjorde det bra!

Helen tyckte ändå att jag gjort ett jättebra jobb med honom mtför första gången jag tog med honom i våras, då kunde han ju inte fatta höger galopp och knappt vänster på volt, så det var kul att höra.

Nästa gång är det hoppning så då tar jag med Ace, vill inte stressa Marulk med det.


-Täckesuppgradering

Har föresten beställt detta regntäcke nu till Marrebus eftersom han bara har ett tjockare. Har tyckt det varit snyggt enda sedan jag såg det första gången och jag tror han kommer bli urläcker i det, eller vad tror ni?:)

Hööks bild

-Rösta gärna!

Skulle bli superglad om ni ville rösta på min bild i Hööksfototävling på facebook :D
http://www.facebook.com/hookssverige?sk=app_207590945965667&app_data=9792c246cf6c8c3515bbf065ac1e9a53


-Aceanpäjsan

Igår red jag Ace, Marulk fick vila efter helgen och eftersom jag tänkte ta med honom på lektion idag.
Red henne på lägdan utanför hagen. Började med att värma upp o skritta nerför sluttningen och sedan en galopp uppför. Jobbade som alltid med henne att få henne framåt ordentligt så hon inte bara trippar på och krullar ihop nacken och släpper ryggen.

Blev mycket travökningar och volter/serpentiner hit och dit. I galoppen var hon superfin och får en rundare form än i traven. Mot slutet så blev hon även superfin i traven och skritten och hon blev eftergiven för hjälperna och framförallt då i munnen där hon kan bli lite stum.


-Kurs dag 2

När jag red dit så var det inte långt ifrån att jag skulle få min första avfallning på Marrebus! Jag hade hoppat av för han hade bajsat och när jag skulle hoppa upp igen så ställde jag han i diket så det skulle bli lättare. När jag är nästan helt uppe så tar han ett skutt upp ur diket och jag hamnar med ena benet bakom sadeln och andra liksom under kåpan och han bockar iväg uppför gångvägen dit vi kom ifrån, haha måste sätt helt sjukt ut. Men efter några krumbukter så stannade han iaf så jag kunde sätta till mig men jag hade ganska ont i benen efter kåpan haha!

Väl framme så ställde jag in honom i en box och gick upp till cafeterian där vi pratade lite om gårdagen och vad vi skulle göra mm.
Min grupp började igen. Körde sedan igenom grundövningarna vi gjort dagen innan och sedan fick vi kolla på varandra en och en när man gjorde dom. Jag brukar tycka att det är ganska obehgaligt när folk kollar på mig när jag tränar men efter helgen känns det faktiskt bättre!
Fick även lära oss hur man kan lära in sidepass, vilket jag har velat lära in men har aldrig kommit mig för men det blir ju lättare nu också när jag vet hur man kan gå till väga. Vi skickade hästarna snett in mot väggen och satte sedan fokus på först bakdelen så att dom krsar bakbenen sedan korsa framdelen, sedan bakdelen igen osv. Men sedan är ju målet att dom ska korsa både fram och bak samtidigt. Marulk var jätteduktig så det ska nog inte ta allt fö lång tid att lära in.

Lärde mig även ett ytterligare sätt att flytta framdelen men det är lite svårt att förklara i text men man står iaf jämte hästens bog och böjer in huvet lite mot en(vilket förutser att den kan det innan) och backar en aning samtidigt som man sätter fokus på andra sidans bog så att hästen liksom byter sida. Detta kan man senare göra till en spin om man vill.

Sedan gick vi över till lite utmaningar. Jag började med en övning som var två rader av koner uppställda bredvid varandra med kanske 1-1,5 m mellanrum som en fålla där man skulle backa in hästen och sedan få den att stanna där. Han tyckte det var lite läskigt att backa och inte riktigt se konerna så han flöt ut med bakdelen men efter några försök ch flyttat tillbaka bakdelen och framdelen så kunde jag backa in honom med bara små vibrationer i repet.

Skickade sedan slalom och 8-volter mellan koner, det var inga problem för det har vi gjort en hel del förut.
Fanns även fyra tunnor uppställda huller om buller som man kunde skicka dom mellan. Där gäller det verkligen att man har fkus på vart man vill att hästen ska gå och koll på framdelen. Marulk tyckte dom var lite läskiga framförallt om dom stod nära varandra då fick han lite bråttom ut och om repet råkade nudda en tunna så vart det också fart på honom, haha! Men han lyssnade super på mitt fokus och gick in i rätt mellanrum.

Fanns även en gummimadrass av ngt slag som vi prövade. Han var väldigt skeptiskt till en början men efter kanske 5 minuter så kraffsade han påd en och vågade gå över om en lite flyktigt. Men sen vågade han stå still på den med frambenen, duktig kille!

Fanns även en fålla av två bommar ovanpå sockerbitar som jag skickade in honom i. Stannade honom genom att höja handen när jag stod kvar på samma ställe i början av fållan. Backade honom några steg, skickade fram igen, stannade backade ut hela vägen osv.

Hann även prova lastpallen en liten stund innan det var lunch. Nöjde mig med att han bara gick över den och stod stilla på den med frambenen eftersom han fortfarande kan tycka att den är lite obehgalig ibland, men himla stor skillnad motför första gången vi provade,på Sörgården!

Nästa pass var det ju andra gruppens tur och då sitter vi andra och tittar på och som jag sa igår så lär man sig mkt på det också.

Helen(hon var också med på kursen) frågade även om jag ville hjälpa till på lektioner, eftersom dom ska lägga in lite NH ibland även på ridskolelektionerna. Och på höstlovskursen i NH för elever och på teorin och sådär. Det ska bli jättekul!  Skulle även ta med Marulk och visa lite ibland.


Det blev ett långt inlägg detta men hoppas ni tyckte det var intressant, skulle ni tycka det var kul om jag la ut mer tips på övningar och sådär? Kanske skulle kunna filma lite också isåfall samtisdigt som jag förklarar..

-Kurs

Idag var det då NH-kurs på ÖOR. Jag blev lite sen iväg så fick stressa lite men det var ingen fara.
Vi gjorde bara grundövningar idag och imorgon blir det förhoppningsvis lite mer utmaningar.

Det var inga nya övningar som jag inte gjort och gör med Marulk vardagligen men en ny sak lärde jag mig iaf som jag ska börja använda. När jag har sänkt huvudet på honom så har jag mest bara dragit handen över halsen och sedan lagt handen bakom öronen. Men fick lära mig att det kan vara bra att redan framför manken ge lite tryck så att han sänker redan där för då kan man använda det från ryggen sedan också när man tränar formgivningen i repgrimman eller halsringen tex. så amn lär sig ju alltid ngt nytt :)

I övrigt är det ju också intressant att titta på dom andra(vi är två grupper) när dom jobbar med sina hästar för då ser man ju även där när det är brister och lär sig av det genom att tänka: så skulle jag gjort där osv. :)

Marulk skötte sig föresten bra och han var lugn och uppmärksam hela tiden.

Så nu ska jag nog snart gå och lägga mig så jag orkar upp imorgon och rida dit;)

bild från Sörgården


-Halsring

Igår så hade jag tänkt rida lite i halsringen i sommarhagen eftersom den är tom nu, så tog på den och hackamoret och skrittade den lilla biten dit. När ja kom fram till grinden så tänkte jag att ja skulle försöka öppna den från ryggen frö ja visste att ja inte skulle idas klänga mig upp igen sen. Men Marulk var på bushumör och pep tom. till en gång och kastade om, inte när jag höll på öppna grinden utan om vi gick "om en sväng" för att komma i ett bättre läge.
Så jag hoppade till sist av och öppnade men som jag trodde så hittade jag inget bra ställe att hoppa upp på men blev en liten promenad där inne iaf, hah! Tror jag får lära honom att kasta upp mig när jag lägger mig över halsen:)

Så vi vandrade istället tillbaka till stallet och paddocken och red där istället. Använde mig endast av halsringen igår och han skötte sig underbart och bästa hitills. Han lyssnade i alla svängar och kunde flytta undan bakdelen och vända rätt över banan och sedan byta varv i trav, duktig kille! Han slappnade av riktigt fint emellanåt på volterna också.

På slutet när jag kände mig klar med det så red jag även lite i hackamoret, och fin var han verkligen där med! Han bar upp sig helt själv och hängde inte med huvdet eller blev framtung som han ibland kan bli:)

Sedan longerade jag Ace en stund också, fokuserade på att få henne avslappnad och sänka huvudet, vilket är lättare sagt än gjort då hon gärna vill ha koll på allt.
Tog lång tid innan hon slappnade av och då bar aen aning men då gav jag mig där.

på promenad i hagen


-Regnregnregn

Igår regnade det vidare, dock så var det ju fint på morgonen så skyndade mig dit för att ta av Marulk, Ace och B-J täckena och passade även på att fota dom lite i morgonsolen ett bra tag, blev inte så nöjd med bilderna men någon blev säkert bra.

For hem och tror ni inte det börjar regna typ på en gång då? Suck! for dit några timmar senare för att rida och för första gången under min livstid tror jag att jag lyckades pricka in precis när det inte regnade :D
Dock så hade jag lagt/hängt Marres täcke i tallen utanför hagen så att det skulle få torka i solen...tror ni det var tort? Som tur var så hade det knappt blivit blött inuti iaf.

Red Marulk på hackamoret i paddocken. Han funkar riktigt bra i det och jag kan rida på halvlångatyglar och bara "fånga upp" honom emellanåt, duktig kille!
Det är väldigt bra träning för mig också då jag måste vara väldigt mjuk i handen för om jag tar lite för mkt så säger han ifrån och knorrar och gör små skutt, haha^^

Har föresten anmält mig till NH-kursen på ridklubben i helgen också för Marie Sahlman, det hoppas jag ska bli intressant.

En regnig bild från i förrgår, men nu skiner det upp lite så nu måste jag nog passa på att fara till stallet:)


-özsksdfhvhwhvdfg

Ja ungefär så känner jag just nu...Har ju pissregnat och blåst hela dagen och ändå har jag varit till stallet två gånger, först för att jag for dit för att jag hade tråkigt och ville inte sitta inne hela dagen. Jag fotade porträttbilder på alla hästarna, blir så härligt ljus i regnväder:)

Tof in Marulk och torkade honom med handduk och la på fleecen medan jag smörjde lädergrimman som hade möglat lite och var dammig :S
La sedan på vanliga täcket och släppte ut honom, tänkte att jag skulle rida honom senare eftersom Lina ändå skulle följa med efter hon slutat och rida B-J.
Men självklart så bangade drygungen ur som vanligt så då blev jag arg eftersom jag då hade kunnat rida när jag ändå var där på dagen.

Så det förstörde ju hela passet lite..red Ace btw. Kände att Marulk kunde få vila en dag eftersom vi var bort till ridskolan igår och då amn måste vara väldigt ödmjuk när man rider honom annars stänger han av.
Egentligen kanske jag itne skulle ha ridit någor alls menmen.
Ace var iaf jätteduktig än fast jag var lite korkad. Gjorde lite sidvärtes och att få en låg och rund form, hon blev mjuk och fin mot slutet!

-NH-lektion

Igår så tog jag som sagt med Marulk till ridskolan, trodde det var cavaletti men när jag kom dit så visade det sig att vi skulle jobba från marken och "träna NH". Så då ringde jag mamma och hon kunde komma med repgrimman till oss:)

Jobbade mest på lite själv, från början var han lite "åååh idaida kollaa en häääst, näämeeen kollaaa en tiilll!!!!" typ, men han fick ganska snabbt tillbaka koncentrationen :)

Jag kollade av lite grundövningar, flytta bakdel, jojo-leken och flytta framdel.
Gjorde även denna övning, som jag visat förut:

Fick visa lite för dom andra också när jag gjorde den övningen. "Hur det kan se ut när man hållt på ett tag"

Fanns även bommar som var som fållor där jag skickade in honom och stannade honom från 5 zoonen(bakom honom) genom att höja handen, fick skaka lite första gången men sedan räckte det att jag bara höjde den och skickade sedan vidare honom framåt tills repet tog slut och jag vände upp honom.

Fanns även en lastpall. Dom brukar han ju tycka är lite läskiga men han var faktiskt riktigt modig! Han tyckte nästan hinderstöden på andra sidan staketet var läskigare, hah. Pallen stod alldeles mot staketet.
Tog ett tag innan han ville nudda den men sedan gick han över flera ¨gånger om än lite fort ibland men sista gången så ställde han sig med framhovarna på den och stod där tills jag skickade av honom :)


-Blandat ingenting

Nu ligger jag efter som vanligt.. men har itne hänt så mkt intressant. I söndags red jag med Lina som lånade Ace upp mot tjärn, nerför berget och runt tillbaka till lägdorna. Jag red Marulk på hackamoret som jag bara gjort en gång för längesen har jag för mig och det funkade riktigt bra! Ska rida med det så ofta som möjligt då han verkar trivas bäst med att ha munnen fri:)

Igår kom Helene till stallet samtidigt så då tog vi en tur tillsammans, barbacka även då:) Tog samma sväng som Lina och jag fast åt andra hållet. Marulk var lite busig som vanligt i galoppen, men bara kul ;)

Ikväll tror jag jag tar med honom till ridskolan..får se:)

söten^^

-Saknad Acean

Idag satte vi upp vinterhagen, på samma ställe som i vintras så nu akn vi släppa dom dit närsomhelst så har de mer gräs där men änsålänge har dom kvar bal i sommarhagen. Dom är väldigt kräsna för nog finns det mkt kvar att äta där menmen..

Jag red även Ace idag i paddocken, det var längesen! Hon har blivit lite rund om magen över sommaren heh.
Som uppvärmning så lät jag henne trava på ordentligt så hon kommer igång med sina trippiga bakben och lite sidvärtesövningar och framdelsvändningar.
Egentligen var det det jag fokuserade på resten av passet också. Att få en bra takt i henne och så att hon jobbar med ryggen och kommer till en ärlig form.
Hon var superfin och galoppen inte minst! Hon blev inte alls stark utan jobbade på fint! Vi gjorde även skänkelvikningar och öppnor/slutor.är nästan lite tävlingssugen, är så irriterad att jag itne har det där dumma gröna kortet så har inte kunnat vara med på nolaskogscupen något:/ men far kanske dit och fotar imorgon iaf:)


-Halsring

Igår så for jag först bort till Anki där hästarna stod och väntade på vattenpåfyllning. Tog och borstade av Marulk lite lera och satte på grimman och hoppade upp och red genom hagen, hoppade av vid grinden och gick sedan till paddocken och hämtade halsringen i stallet.
Hade även kvar grimman och grimskaftet som lite extra vägledning emellanåt tex. när jag vill att han ska forma sig lite bättre efter volterna mm.

Han var riktigt duktig må ja säga! Han gick i en låg och fin form i traven och i skritten gjorde vi några riktigt fina svängar och jag kan använda mig av mkt mindre signaler nu!
Vi tog även några galoppsrpång i höger varv:)

Har försökt leta åt klippen från förra gången vi red i halsring när ja filmade men hittar dom inte längre:(


-Underbar

Igår var en underbar dag hos Marulk, sådan som jag egentligen alltid vill uppleva och göra när jag är där, bara liksomvara i nuet och njuta men så blir det ju inte alltid. Men igår var som sagt en sådan dag:)

Cyklade dit, orkade inte ta bilen. Han stod och åt på balen som vi fått inkörd, börjar bli dåligt med bete. Jag tog på grimman men satt först bara hos honom en stund. Han stoppade huvet i min famn och vilade mulen på mina axel, och jag kunde luta mitt huvud mot hans panna åsså satt vi bara där. Det lät kanske klyschigt men det var så..

Efter ett tag så ställde jag mig upp och gick iväg en bit tillsammans till en av sluttningarna i hagen och ställde honom "nedanför mig". Sedan tog jag lite sats och försökte kravla mig upp, till en början gick det inte så bra och jag kom knappt halvvägs och någon gång blev han lite förskräckt över att jag kom springandes i full fart mot honom men han förstod att det inte var ngn fara. Helt plötsligt så kunde jag bara kravvla mig upp(trodde seriöst inte jag skulle klara det)och så satt jag där i bara grimman och ett grimskaft.

Vi skrittade iväg en bit neråt hagen och ibland stannade han och nosade i backen eller bara för att titta sig omkring och fundera lite. Sedan kunde vi gå vidare några steg för att sedan stanna en stund igen, jag bara satt där och njöt i kvällssolen och klappade honom på halsen.
När vi gått ner för den sista sluttningen och vara nästan i slutet av hagen så vände vi om och gick längs bortre kanten. När vi gått några meter till så frågade jag "vill du springa?" så slöt jag bara om med benen lite och han började trava och föll sedan in i galopp.
Han gjorde några små glädjesprång och jag bara satt där med en hand i manen och en i det hängande grimskaftet och bara kände hur jag verkligen litade på honom.

När vi kom upp till balen och de andra hästarna så bara satte jag mig lite tillbaka så saktade han av till trav och sedan skritt och hälsade sedan på de andra och ställde sig och åt igen.
Jag satt kvar på honom ytterligare ett tag medan dom stod och åt och medan dom allihopa gick in i skogsgläntan och vilade. Efter en stund gick Marulk ut därifrån och Ace hängde på efter en stund och senare de andra. Dom började då gå på ett led med jag och Marulk sist bort mot vattnet upp hos Anki så jag stannade Marulk och hoppade av och tog av grimman.

Men han stod kvar en bra stund hos mig och sänkte huvudet så att jag kunde klappa honom innan han bestämde sig för att traska vidare med dom andra.


-Irriterande

Lina och jag red som sagt ner till planen vid ishallen, och det började som vanligt...Flera stora högar med hästskit som låg kvar. Om man ska rida där kan man väl åtminstone plocka bort det efter sig??!!! Det är ju trots allt en i grund och botten en fotbollsplan som vi har fått tillåtelse att använda om vi plockar bort efter oss och då är det inte det roligaste att mötas av detta VARJE gång. Det borde man förstå själv att man plockar bort efter sig! Jag kan tänka mig att det inte är så himla kul för dom att ligga o göra fyspass i hästskit..

Iallafall, så till passet. Det var ju inte en bra start eftersom jag var irriterad, och det höll i sig hela passet i princip.
Han var ganska pigg och ville trava i ett högt tempo så försökte få honom att korta upp steget och samla ihop sig utan att han blir krullig.
Ställde upp ett kryss på 80 cm, fast så högt blir det ju självklart inte eftersom det var ett kryss, blev kanske 50-60 cm? Första gången ville han stanna och titta på det vilket han fick göra. Han hoppade av ganska tidigt några gånger så det blev riktiga superskutt men ibland fick vi till några fina språng även om han dyker litegrann så kan vara ganska svårt att ge en rättvis eftergift men jag försöker ha så långa tyglar som möjligt nu i början.

Vi tränade också lite på galoppen, superduktig var han! Han tog höger galopp på en gång och höll den länge. Så himla kul att det börjar släppa:)

och sedan avslutade vi passet med att ta upp all skit,yey.

en bild från lektion där han tyckte det var lämpligt att galoppera över travbommar på böjt spår ;)

RSS 2.0