-Mot göteborg

Sitter just nu på tåget (när ja började skriva imorse)som snart är framme i Göteborg. Solen skiner utanför fönstret just nu iaf:) Ska hälsa på Maja tills på tisdag så bloggandet kommer kanske inte bli så jättestort. Kan ju berätta lite om de senaste dagarna med Marulk iaf när jag ändå inte har så mkt för mig. I onsdags så lät jag honom bara springa av sig i paddocken lite i löslongering. Men ändå med fokus på rätt varv och att han inte skulle gena. Han hade jättefin galopp. Igår så var det ju cavalettilektion på ridskolan. Blev ganska stressigt för hade varit i gideå på dagen och efteråt skulle jag ju hinna rida hem för att hinna med nattåget,så vet inte riktigt vad jag tänkte med men,plus att det regnade;) Lektionen gick inte toppenbra,man kan säga att det låg 4 bommar på varje volt. Marulk var väldigt stretig och springig, han trivdes verkligen inte med gummibettet idag,skulle tagit hacket. Han tyckte det var roligare att hoppa över bommarna i början än att skritta/trava över;) Vi galopperade även över två bommar på långsidan några gånger och då var han jätteduktig och höll galoppen emellan de flesta gånger! Lina är snäll och tar hand om honom när jag är borta:D Idag har vi strosat runt lite halvt på stan,hittade en söt skjorta på carlings och fikade och lagat gomat. Imorgon ska vi göra second hand runda,finns även en med hästgrejjer:D på söndag ska vi gå på Liseberg och på tisdag ha picknick i nån park. Haha här planeras det! Ni får ursäkta om det blir ngt konstigt ord här och där eftersom jag skriver från mobilen.

-Antilopen

Tog en barbackatur igår ner Källströmsvägen och sedan lägsvägen upp som uppvärmning. Gick sedan in i paddocken där det låg två bommar framme med kanske 70cm mellanrum som max(blev olika när han stötte till dom;)) Han tyckte dom var jätteläskiga, vet inte riktigt vad som flög i honom.
Tog nog minst en halvtimme innan jag fick honom att skritta lugnt över+våga sätta ner hovarna mellan bommarna och inte kliva över båda. Helst ville han ta jätteskutt över vilket han gjorde många gånger. Är kanske inte det allra stadigaste barbacka men gick faktiskt bra trots antilophopp rakt upp i luften.

När han klarat det i lugn och fin skritt även om han fortfarande var lite skeptisk så gav vi oss där. Hade jobbat lite med slutor i skritt innan också.


läskiga travbommar på ridlektion. På torsdag är det ju föresten cavaletti, funderar på att ta med honom då beroende på om jag hinner. Ska ta nattåget till Göteborg för att hälsa på Maja efteråt:)


-Ingenting

Igår var nog långtråkigaste dagen i hela mitt liv typ. Var hängig och förkyld och det regnade heela dagen förutom en stund på kvällen. Satt bara inne förutom när jag var ut med Wilma en sväng och släppte och tog in hästarna. När jag tog in dom hade det faktiskt slutat regna men om det var lerigt i hagen i förrgår var det inget motför igår. Jag fick ta tag i balställningen för att kunna rycka upp mina fötter och ett tag trodde jag att jag fastnat på riktigt, haha!

Har föresten fått veta att ridbanan kommer bli 30x50m, hur najs?:D Nu kommer vi ju tom. kunna hoppa ordentligt.


-Långtur

(för er som inte kan se nya headern tryck f5)

Haha idag när jag hämtade Marulk i hagen så höll jag på ramla pladask eftersom jag stod still någon sekund för länge i leran så jag fastnade med fötterna. Såndär lera som det låter schkloffs när man drar upp fötterna. Usch nackdelen med våren.

Idag tog Anki och jag en riktig långtur, det var väääldigt längesedan vi gjorde det tillsammans, typ inte på hela vintern. Red genom skogen till svedje, upp vitsjövägen och sedan Häggesrundan förbi ridskolan, upp över lägdorna och sedan hem igen. Vi var ute i drygt två timmar. Det var dock riktigt läskigt att rida från där man svänger av mot vitsjön och enda fram till ridskolan i princip. Mycket håligheter i underlaget och man visste inte när man kunde råka kliva där marken inte höll. Vi klev av och gick efter ett tag, så jag avråder er att rida där på ett tag tills det torkat upp.


Nu ikväll har jag varit på Musikcafé som syrrans klass höll i och ätit mkt kakor på kakbuffé så nu är jag proppis. Har även sjukt ont i halsen, har haft hela dagen men känns som det blivit värre nu.

Godnatt!


-dagarna

Godmorgon, som ni ser så gjorde jag en ny header igår, gillade den förra men kändes lite vintrig. Blev så less på att det inte blev som jag ville så då sket jag i att blogga också, heh. Ska fixa bakgrunden så den passar in lite bättre också..nån gång.

I fredags så longerade jag bara Marulk en liten stund i paddocken och hjälpte sedan syster lite som red Bus-Johan.

Igår så red Lina och jag barbacka ner till skolparkeringen och red dressyr. I skritten jobbade jag mycket med slutor för att få honom lite starkare till att kunna ära upp sig och bli mjukare i sidan. Har jobbat med det ibland när jag ridit ut också de senaste dagarna och de tär otroligt hur fort han lärt sig! De första gångerna så sköt han bara ut rumpan och gick emot min ytterskänkel men nu gör han det toppen.
Travade också en stund och han var superfin i båda varven.

Lina och BJ var också jätteduktiga och Johan gick riktigt fint emellanåt, tror han nästan funkar bättre utan sadel och lina kommer åt honom bättre. Hjälpte dom att jobba med framdelsvändningar och voltarbete.

Föresten så har dom börjat med att göra den nya ridbanan på gården nu! Dom har redan hunnit jämna ut marken och tagit bort alla stubbar.

Var även och gick på stan igår med mamma och Lina, jag hittade ganska mång afina sommarkläder så nu längtar jag mer än nånsin till sommaren! eller åtminstone riktig vår.

Ska få jobba på Gideå Basjkirhästar i sommar och hjälpa till på lägren. Det blir ett härligt sommarjobb, motför förra när jag satt i en lagerlokal 7-16;)


-Boggebilder

Idag har jag jobbat på ridskolan i stallet hela dagen eftersom personalen är i fjälls. Hann även rida Bogard på eftermiddagen. Lina kom förbi och fotade lite eftersom vi ändå skulle följas till Marulk och BJ sedan.
Vet att jag sitter lite som en groda men lite svårt på en liten skrutt på 136cm, fast det ska man ju egentligen inte skylla på men!
-Dressyrlektion

Var riktigt riktigt trött när jag for till stallet ikväll och undrade hur jag skulle orka med ridlektionen. Som tur är så har man världens bästa häst som piggar upp en.

Vi hade vikarie idag och vi red mycket på volterna, ja största delen av passet i princip. Passar Marulk ganska bra. I traven så red vi utan stigbyglar och ökade och minskade volterna. Han var toppenfin och samlade och bar sig bra. Mycket härligare känsla än förra lektionen!

Kan nästan inte förklara hur fin han var i galoppen. I vänster varv tog han hjälpen på en gång från lugn trav och höll sedan galoppen varv efter varv i ett lugnt tempo, så vi slapp även bryta av för att vi kom för nära. I höger varv så hade han lite svårare i fattningen men sedan rullade han på där också inte fullt lika samlat men dock. Åh fina fina killen!

Ridläraren, Moa tyckte också att han var jättefin och att vi ska fortsätta som vi gör, kul att höra!


-Bogard hoppning

Eller det var väl lite blandning mellan cavaletti/hoppning. På kortsidorna var det volter med tre lite upphöjda bommar på den öppna delen av volten. På ena långsidan var det 4-studs.

Hann inte riktigt på till den där mjuka fina känslan i uppvärmningen men det blir ju lite så när det inte är dressyr hela passet. Första gångerna över bomvolterna så tyckte han det var lite konstigt och fick inte riktigt till avståndet men sedan så flöt det på bättre.

När vi skulle hoppa studsen så blev han ganska pigg. Han är så himla känslig också, bara om jag råkar tänka snart ska vi galoppera så springer han genast fortare, så det gäller att man själv håller sig lugn. Första två-tre gångerna var det bara bommar på marken så travade över första, gick bra. I galoppen blir han ju ganska pigg, speciellt i vänster som han har svårare för. Fick oftast lägg en volt innan för att inte bara ska få rusa iväg mot hindren. När vi kom i en lugn galopp in så hoppade han super och var toppenduktig! Han kommer bli en suverän hopp-ponny, ja dressyr också för den delen.

I avslutningen så var han mjuk och fin. När jag längde ut på tygeln så sträckte han ut halsen och gick i en låg och fin form utan att öka. Åh jag vill också ha en ponny, haha!


samma gamla vanliga, ska försöka ta nya!

-Markarbete

Idag jobbade jag Marulk från marken både i repet och löst, känns som det var ett tag sedan nu. Gjorde först lite basic och jobbade sedan mycket jämsides i 2-3:e zonen(nu vet ni ju vad det är;))
Ville få honom känslig för små signaler i mitt kroppsspråk då jag känner att vi tappat lite där, men så blir det ju om man inte gjort det lika intensivt som förut. Gick framåt, backade, stannade, sprang, svängde osv. och det gick riktigt bra och han följde fint.

När vi jobbade löst så har han mycket lättare att hålla sig nära i höger varv men det beror på att han har lättare i det varvet och kan böja sig runt mig på ett helt annat sätt. I vänster varv går han gärna lite med rumpan innanför och huvudet utåt. Tog på repet igen i slutet och tränade lite på det, funkade bra!


bild från mars förra året, jag saknar inte punkfrillan iaf, nu är den i princip lika lång som resten av manen:)


-tokerier

Igår när Emma och jag red ut så hände en(några) lite rolig sak, eller rolig och rolig, söt iallafall! Vi tänkte pröva gå över bron igen nere vid lägdorna upp i skogen. Sist så slutade det ju med att Emma fick hoppa av och gå med Tornetta före. Idag så gick hon halvvägs över, backade tillbaka, gick halvvägs över och backade tillbaka igen, sedan ville hon inte mer.  Bad Marulk gå framåt några steg för att se om Tornetta ville gå då, men vad gör Marulk då? Jo han bara går förbi Tornettis och rakt över bron, haha hur duktig?! Jag såg nog ut som en blandning mellan denna :O och denna :D..och sedan lite denna :')

När vi gått några meter så stannade Marulk och sket så jag hoppade av för att sparka bort det. Släppte honom och lät honom stå kvar medan jag gick bak, är inte speciellt orolig han brukar stå still där jag lämnar honom. Men han blev lite rädd för ngt och skuttade till litegrann, sedan tittade han bakåt på mig och började traska iväg, haha!
Hur kul såg de inte ut?
Han typ: tralallalaaa kom nu tjejer, här kan vi inte stå hela dagen! Sedan skrittade han lugnt och fint där före oss i kanske 100-200(suger på uppskatta) meter eller något, då stannade han och vände på huvudet och tittade bak på oss som om nemen ooj just ja hade ju glömt att ni var med! Sedan kunde jag bara gå fram till honom och klappade på honom innan jag satt upp igen. Haha tokhäst, vi kunde inte annat än skratta där bakom.

Sedan kunde turen fortsätta och vi gick en stig som leder till Hamptjärn. När vi skulle gå över utloppet från tjärn så var det samma sak där, Tornetta försökte gå över någon gång och sedan traskade Marulk bara över. Jag tror någon vill impa på surtanten;)-Jobba med faser mm.

Faser är inte så komplicerat som det låter, det är helt enkelt bara att man förtydligar hjälperna tills hästen förstår vad man menar kan man säga.

Om man studerar hästarna i hagen så använder dom sig också av faser. När dom vill mota bort en annan häst så kanske dom börjar titta lite mot den(fas 1) sedan lägger öronen bakåt(fas 2), hugger i luften(fas 3), biter till(fas 4). Ett annat exempel kan vara vända rumpan mot den andre, höja benet som en varning, och sedan kicka till.
 
Det är alltså här det kommer ifrån och det det hela går ut på, att använda sig av hästarnas språk i så stor utsträckning som möjligt. Sedan ska man ju kanske inte springa fram och sparka eller bita på sin häst men det förstår ni nog själva, då blir den nog bara rädd, eller så dumförklarar den dig;)
Man kan lära sig mkt på att bara studera hästarnas kroppspråk i tex. hagen.

Jag kan ta en övning som nog de flesta känner igen som exempel. Jojo-leken/ormen/backa eller vad man nu vill kalla den. Många ser det nog som att man bara står och skakar i repet och hästen kastar sig/backar bakåt för att komma undan detta fäktande. Ja, delvis rätt, hästen går ju undan från obehaget. Men det är här faserna kommer in, man ska alltså inte bara ställa sig framför hästen och börja vifta hejvilt.

Man börjar alltid med de små signalerna. Jag använder mig av i just denna övning fas 1. Vicka på fingret, händer det inget då: fas 2 knacka på repet/grimskaftet med fingret, fas 3. Vibrera lite i repet, 4. skaka med handen i repet, 5. hela armen, 6. Ännu mer 7. Nu ska hästen backa, göra sig stor flaxa med armarna etc.
Oftast behöver man inte gå mer än upp till fas 5 eller 6, och då är det första gången man gör det. Ganska snart och oftast redan andra gången så brukar de flesta hästar svara på fas 4. Men det beror ju självklart på vad det är för sorts häst.
Målet är såklart att den ska svara på fas 1, både med och utan rep. Med Marulk räcker det att jag höjer handen och duttar/vickar lite med fingrarna i luften för att han ska backa.

Om man flyttar bakdelen så kan fas 1 bli titta mot rumpan/höften, fas 2 peka, fas 3 gunga med repet, fas 4 snurra med repet som ännu ett exempel. Så att ni inte tror att fas 1 alltid betyder samma sak vilken övning man än gör.

Alla dessa faser går på kanske 5-10sek. sammanlagt så man får vara ganska kvick och inte och vicka på fingret i en timme liksom för det ger ju inget om hästen ändå inte förstår vad det är du menar. Hästar har bara ett minne på ca. 4 sekunder att kunna koppla ihop saker och ting=man får inte vara för långsam. Jag skulle säga drygt 1 sek. per fas.

Eftergift är ju ngt som är väldigt viktigt, det är ju det som är själva belöning och det som hästen lär sig något av, den söker alltid eftergift. Så därför MÅSTE man alltid sluta med det man håller på med i samma sekund som hästen gör det du vill, helst lite innan den gör det. Det kanske lät märkligt men man lär sig se och känna av när hästen tänker rätt, allt handlar om timing och åter timing. Så om hästen backar när du vickar på fingret så sänker du handen, låter repet vila i marken och sänker din energi. (Är föresten energier något ni vill jag också ska skriva om?)

VIKTIGT att komma ihåg är att när du sedan ska göra övningen igen så börjar du med fas 1 igen så att du inte börjar med skaka på en gång. För då kommer du aldrig kunna få en häst som är känslig och svarar på de små signalerna. Detta ser jag tyvärr alltför ofta, att personer som jag skrev tidigare bara ställer sig och skakar i repet och gärna kräver lite för mkt innan dom slutar. Det räcker med att hästen bara tar något steg bakåt eller så bara för över vikten bakåt de första gångerna. Hästen ska tänka att ahaa om jag gör så så får jag eftergift och vila på en gång-den söker eftergiften på kortast, lättaste sätt.

Hittade faktiskt en film från FÖRSTA passet med Marulk bara någon dag efter att han kommit till mig. Ganska kul att kolla på faktiskt, och se hur man utvecklats, både han och jag. Som ni ser är han mest fokuserad på allt annat än mig och blir lite "woohaa ska du attackera mig?!" när jag försöker skicka ut honom på en volt, haha söten^^
Skulle ni tycka det var intressant om jag filmade en ny film med ungefär samma övningar nu 1,5 år senare? Isåfall skulle jag kunna fixa det någon dag framöver:)
 
Jag som trodde att inlägget om faser bara skulle bli några rader långt men som vanligt flöt jag iväg på lite annat också, hoppas ni finner något intressant. Nu väntar sista delen, löslongeringen.-Boggelito

Det märktes att lille grå inte gått sedan i fredagsmorse. Han var inte sådär galet pigg som för några veckor sedan men det märktes att han hellre ville springa än att jobba. I högergaloppen på uppvärmningen var han dock toppenduktig och samlade sig fint!
Vi jobbade med öppnor och slutor längs långsidorna. Några öppnor gick riktigt bra, vissa ville han inte riktigt. Högerslutan gick också fint men i vänster så körde han bara upp huvudet och bet sig fast när jag förde bak skänkeln lite, tror inte riktigt han har fått jättekoll på att gå undan för skänkeln än. Kan se vissa likheter just där mellan honom och Marulk faktiskt, han tycker också slutan är svår.
Men är ganska nöjd med passet ändå trots att det var lite "stretigt".Ska föresten lägga ut nästa del av de lilla serieinläggen imorgon tänkte jag. Funderar på att skriva lite om när man jobbar i faser och sedan lägga ut löslongeringsinlägget jag skrivit för flera månader sedan. Eller så kanske jag skriver ihop dom beroende på hur långt fasinlägget blir..

-dressyrtrim

Red ner till planen vid svedjehallen för första gången för i år, då det börjat torka upp nu. Red i hackamoret.

Fokus låg på att få honom bärig, trampa under sig och forma sig efter skänkeln. Han tycker det är ganska svårt och jobbigt att behöva böja sig i sidan så vi jobbade med mkt sluta.
Efter vi kommit igång blev han jättefin i traven om än lite stelare i vänster varv. Galoppen var verkligen underbar, han behöver inte springa in i den lika mkt som förut och han kan gå någorlunda samlat men åtminstone med bra bärighet. Han tog rätt galopp hela tiden, det problemet verkar vara ur världen. Finkillen!

När vi skritade tillbaka så gick vi en stig som går upp i skogen och den vägen hem så slipper man gå genom samhället:)


Tidigare idag har jag och Wilma varit ute på springtur runt Hörnsjön, himla mys i det fina vädret. Nu snart ska jag dra mig mot ridkskolan för att rida Bogard.


hästarna efter jag släppt ut dom imorse.

-Always forever


-<3

hemma efter blåbärshoppningen

-Vårigt

Igår blev det mysig skogsrunda med Helene/Björn och Matilda/Bus-Johan i det fina kvällsvädret. Mest skritt men lite trav här och där.


bild från instagram, var lite svårt att knäppa i farten;)

-ett och ett halvt år

1,5 år utan min fina Ticken idag. Tänk vad tiden går fort. Finafina vän, hoppas du har det bra, saknar dig.trodde inte jag skulle bli så känslosam, men nu rinner tårarna ner för kinderna efter att ha tittat igenom bilderna. Alla minnen som väcks med dom. Älskade finaste Ticken. Jag värdesätter den tiden så otroligt mycket, så kravlöst och så underbart. Han måste på riktigt haft ett hjärta av guld.

-Blåbärshoppning

Jag kom dit på rätt dag denna gång iallafall! Det var ganska många med så det tog ett bra tag innan det var dags för min grupp som var sista gruppen. Vi var bara 4 stycken i den så det var skönt och vi gick in en och en på banan.

På framhoppningen blev jag riktigt orolig där ett tag för efter vi skuttat över det lilla krysset andra gången så började han halta rejält när vi kommit en bit längs långsidan. Bad Helen kolla om han hade en sten i hoven eller liknande men icke. Skrittade och stod still med honom en stund och då slutade han halta, troligen slog han i ngn nerv eller råkade kliva på sig själv eller ngt. Så det var ju skönt!

Fortsatte sedan hoppa fram några gånger till. Han tyckte det var lite läskigt och stannade och blåste med näsan lite då och då innan han bestämde sig för att hoppa;) Sedan var det solkatter vid ena långsidan som var såhääär läskiga, första gången han såg dom så kom vi i trav och sedan tvärnit, haha!

Det var väl kanske 40cm vi hoppade inne på banan och ett litet kryss på framhoppningen, som ni ser på filmen. Tycker han var jätteduktig, sedan att det inte är snyggast i världen kanske men han har ju inte hoppat mkt alls och framförallt inte bana. Han kämpade verkligen på och vill verkligen göra rätt även om han inte riktigt vågar egentligen^^
Andra rundan gick mkt bättre och vi fick lite mer flyt iaf, han stannade och tittade lite på ett hinder men hoppade sedan direkt efter.

Jag bjuder verkligen på denna film, för jag ser ut som en fladderhöna men det är inte det lättaste att hänga med alltid. Förstod att det skulle vara en bra idé att ta hackamoret som ja gjorde:)
Lina kom förbi och filmade, det var snällt för alltid kul att kunna kolla på! Hade dock lillkameran så inte riktigt lika bra kvalité som vanligt.


tog bara med andra rundan, annars hade det nog blivit lite långtråkigt att titta på..

-Dressyrlektion

Tog med Marulk på lektionen i torsdags. Kändes som vi kämpade lite mot varandra istället för med varandra så fick ingen bra känsla genom passet. Galoppen var dock superfin! Framförallt vänster då vi kunde galoppera på volten med att bra flyt i fleraflera varv och jag behövde inte sitta och hålla om lika mkt som vanligt utan han orkade rulla på i ett bra tempo hela tiden! Duktig kille!

Vi gjorde en övning med lite koner här och lite koner där, hah nemen jag orkar inte rita upp den. Ingick iaf halvhalter,öppna och att få hästarna eftergivna.

Det är himla skönt att de tär så ljust nu iaf, kunde rida genom skogen både dit och hem! Slippa den tråkiga gångvägen.såhär härligt väder var det när vi red dit! Har föresten skaffat Instagram nu också så om ni vill följa mig där heter jag idabn:)


-blandad kompott

Igår så skoddes Marulk så nu har han fina fötter igen. Red inget då vädret var pissedåligt heeeela dagen!

Idag så har jag och Lina kört Bus-Johan igen. Marulk fick också hänga på på släptåg, hade honom i repgrimman och repet som jag höll i och det var inga som helst problem, duktiga hästar:)
Vi red bort till sommarhemmet och tillbaka igen, travade hela grusvägen. Det var mysigt dock inget toppenväder, grått och lite disregn. Men vi satt och mös med filt i knät så det var lugnt.

Sedan snabbade jag mig till ridskolan för att rida Bogard på lektion. Det var mkt förvänd galopp som stod på schemat i övningarna men med honom så koncentrerade jag mig på att få honom att gå i rätt galopp istället. Han är verkligen superfin i högergaloppen nu och bär sig toppen men vänstergaloppen tycker han är lite jobbigare så han fattade höger istället några gånger men mot slutet av lektionen så fattade han rätt allt oftare. Tycker han är så svår att känna när han fattar rätt och inte också, för hans ben trummar på så snabbt i vilket fall så, haha! Han har i vilket fall som helst utvecklats mkt sedan han kom tycker jag och han kommer bli(och är) en riktigt fin ponny, som jag sagt förut!


-I got you


-Hästens zoner

Man brukar säga att hästen har 5 zoner indelade över kroppen. Dessa kan vara bra att kunna för att veta hur hästen reagerar vid tex. tryck i de olika zonerna

zon 1 driver hästen bakåt, bromsar upp/stannar den eller vrida på huvudet.
zon 2 flyttar man hästens framdel i sidled.
zon 3 är en framåtdrivande och sidförflyttande zon.
zon 4 flyttar bakdelen och är även den framåtdrivande.
zon 5 framåtdrivande

Detta är alltså hästens fem zoner, som kan vara mkt nyttiga att veta om. Har märkt ganska ofta när jag hjälpt någon och den tex. ska skicka hästen och då kommer in i zon 1 eller för långt fram i zon två och verkar då som bromsande. Människan blir frustrerad för att hästen inte går framåt, och jag skulle säga att det beror i 99% av fallen på att just människan står i fel position. 
Sedan går det ju alltid att flytta hästen helt tvärtom också om man lär in det! Som tex. när jag skriver att vi ryggade från 5 zonen så menar jag att jag stod bakom honom och får honom att backa mot mig.

Här gjorde jag en liten bild så det blir lättare att förstå


-Fail och ponnykörning

Ja, blåbärshoppning idag då...eller inte. Klev upp och släppte ut hästarna, smörjde träns och gjorde ordning Marulk och red sedan den otroligt roliga gångvägen till ridskolan för att inse att det inte var nästan ngt folk där och att blåbärshoppningen inte är förän på fredag? YEY! Gillar att jag läst den lappen flera gånger innan också och vet inte ens vad jag fått måndag ifrån liksom, suck!
Så det var bara att rida hem igen. Tog dock banvallen och genade upp över lägdan till svedjevägen hem. Där försökte jag få honom att trava i en lugnt och fint tempo vilket lyckades emellanåt. Tog en liten galopp inne i skogen också och inga brall idag^^
Vi fick ju iaf en ridtur som i vilket fall skulle göras.När jag kommit tillbaka fick Lina och jag för oss att vi skulle köra Bus-Johan, så vi drog fram rockarden och selade på honom. När vi satt oss och åkt ungefär upp på gångvägen(inte långt) så märker vi att det är typ punka i ena hjulet så vi far tillbaka in på gården men hittar såklart ingen pump. Som tur var så var Anna-Britta ute så vi kunde fråga henne och det visade sig att dom hade en elektrisk pump, nice!

Sedan bar det iväg igen. Vi for Carlgrensvägen förbi Fornbyn och bort till Sommarhemmet där vi vände. Körde lite off-road på en bred skogsväg så vi kom ut på den paralella grusvägen och tog den tillbaka. Sedan tog vi nån sväng genom Domsjö där jag inte hade någon aning om vart vi var men Lina visste som tur var. Kom fram typ vid Geneskolan och körde sedan hemåt. Vi mötte många glada människor också!

Det var supermysigt och något som man borde göra oftare, så himla fridfyllt att bara åka där bakom en liten ponnyrumpa. BJ är ju så himla cool och duktig också, han bryr sig inte om något eller tycker något är läskigt. Han har ju faktiskt gått ponnytrav innan Helene köpte honom, då var han jävligt fit;)

här är en filmsnutt från en av grusvägarna vid Bäcka/fornbyn där han fick en himla fart^^

-Bogard i påsk

Uteritten på fredagen, som jag redan skrivit om.

I lördags och söndags så for Hanna(hon rider den nya hästen,Jarlen) och jag dit så vi red samtidigt eftersom det annars skulle va låst. På lördagen när jag hämtade i hagen så kom han mot mig, han trodde säkert han skulle få komma ut i skogen igen, hah, men det jag skulle komma fram till är att han är så jäkla söt med sina små spetsade öron och stora svarta snälla ögon^^

Hade en bättre känsla på söndagen. Han blev riktigt avslappnad och fin efter galoppen och han blev väldigt rund och fin i formen. Vänstergaloppen var lite jobbig där tyckte han och han orkar inte riktigt samla sig i den än och han tar gärna höger galopp istället. Men sista fattningen gjorde han jättefint och högergaloppen var fin den med.
Har även märkt att han gärna biter sig fast i högersidan på bettet och går med nosen lite vinklad åt höger i vänstervarvet så det har vi också jobbat med.

-Busiga busar

Igår när jag och Lina red ut med Marulk och BJ så hade vi två mycket busiga hästar! Vi red över bron upp i skogen, mot Nyänget och sedan till Bäckaskogen vid Fornbyn. Vid första galoppen på en lite bredare skogsstig så gick det först helt bra men när vi nästan skulle sakta av så började Marulk knorra och skutta på stället rakt upp och Johan fick tvärnita bakom typ,hehe.
Vi gick sedan ner i den lilla gropen på parkeringen och klättrade några vändor i sandbackarna, det var likadant där, bock och bus, känns dock inte lika tydligt när det är uppför;) Sista gången skrittade jag upp så att han itne tror att man bara kan busa runt hur som helst där.

Gick sedan neråt och mot "galoppstigen" och jag frågade Lina nått i stil med: ska vi ta en till galopp eller? ja det kan vi väl göra. Han bara gå in på stigen så knorrade Marulk iväg och Johan pep och sprang grusvägen som vi kom ifrån några meter innan han tog en genväg genom lingonriset till oss. Ungefär där sa jag: vi kanske travar istället? haha.

När vi ridit runt där lite så tog vi den långasandvägen(som dock fortfarande är täckt av snö) tillbaka, vi travade hela den och dom höll sig någorlunda i skinnet utom ngt litet undantag.

Ja bushästar är vad dom är men man kan nästan inte annat än skratta åt dom, för dom ser så himla roliga ut när dom piper knorrar och skuttar.

När vi kommit hem igen så hoppade Lina några skutt över hindret som fortfarande står uppställt i paddocken så jag hjälpte dom lit medan Marulk stod och slappade i mitten:)-Uteritt Marulk och Bogard

I fredags så red Emma och jag ut med Tornetta och Marulk. Vi gick ner över lägdan och över bron upp i skogen för första gången i år.
Dom tyckte den var väääldigt läskig. Till slut fick Emma hoppa av Tornetta och gå med henne över så då följde Marulk efter, bad honom att stanna på bron och stå still, gå av den och sedan gå på den igen. Han var riktigt duktig även om han tycker den låter lite obehgaligt när amn trampar på den!

Sedan red vi in på galoppvägen där vi galopperade och i slutet så gjorde Marulk värsta skuttet. Kändes som jag flög typ två meter upp i luften och sedan landade med en duns i sadeln med halv hjärnskakning,hah! Bushäst!
Vi kom sedan ut i Morakurvan på Bergomsvägen och red sedan över berget ner till Hamptjärn och sedan hem igen.Sedan snabbade jag mig till ridskolan där jag red ut på Bogard tillsammans med Pernilla och Lucifer. Första gången uteritt för Bogard på öor iaf. Trodde han skulle kunna vara lite tittig då han alltid håller ett öga på läktaren inne i ridhuset, men inte då! Han skötte sig prima och var inte skvätten för fem öre.
Vi red Häggesrundan och han galopperade så fint i galoppbacken. Även om Lucifer visste exakt vad som var på gång långt innan, men Bogard bara: vadå? vad gör du? haha^^
En mysig ridtur med fint väder.


-Hopplektion

Ojojoj, kanske dags att blogga nu? Har iaf haft en skön påskhelg och inte varit inne på datorn ngt förutom att kolla några smågrejjer, tacka fb i mobilen;)

Jag tog med Ace på hopplektion i torsdags så jag red Marulk bara en liten stund på lägdan utanför hagen. Dock så var han lite smågalen. Hoppade jämfotahopp rakt upp i luften flera gånger på rad, men kvar satt jag iaf! Red bara på volter tills han blev avslappnad och travade sedan en vända uppför Källströmsvägen.Hopplektionen

Vi hoppade fram på 5½an, det orangea är en travbom, vinrött sockerbitshinder och det blå oxer som som högst låg på 90-95cm tror jag.
Hon var väldigt stark och på hugget men jag var faktiskt nöjd med min ridning som jag inte varit på länge i hoppningen. Jag "vågade" bromsa upp henne mer ordentligt innan hindren och inte bara låta henne flyta iväg. Det blev lite för tajt där mot oxern några gånger men sista gångerna så gick det riktigt fint.

Vi hoppade också fram på andra långsidan efter det. Hade lite sjå med att hinna bromsa upp henne mellan studsen och den lite mindre oxern så kom lite för nära där med några gånger men över kom vi iaf, haha.

Sedan gick banan riktigt bra också och vi kom fint in på räcket på diagonalen med bra avstånd och tempo.


-Bilder Burön 31/3


-Skutta lite

Idag så hoppade jag uppsuttet det som han löshoppade igår, fast hade på kanske på 40cm. Han var himla duktig, skriver att han är det jämt känner jag, men det är sant, haha! Om det inte går bra så brukar det bero på mig.

Det blev bra flyt i det hela och inte lika ryckigt som det ibland kan bli dom få gånger vi hoppat. Tror travbommen innan hindret är mkt till hjälp också. Han råkade riva kanske 5-6:e gången vi hoppade så då tränade vi på att trava över de två bommarna istället. Jag var för lat för att kliva av;) De första gångerna trodde han att han fortfarande skulle hoppa som innan men nu hade ju bommen rullat iväg en bit så det blev jätteskutt! Red i hackamoret ifall att jag skulle komma efter i sprången.
Skrittade över några gånger och efter ett tag så kunde han trava ganska bra över dom utan att ta det där lilla skuttet med frambenen.

Red sedan ner Källströmsvägen och tog en galopp uppför. Till en början gick det mer uppåt än framåt men sedan galopperade han på i en relativt lugn och fin galopp:)

Tror inte jag lagt ut denna söta bild som jag tog när Mimmi och jag red till ridskolan påväg till dressyrtävlingen:) fläta och knopp i pannan^^Har jag föresten sagt att Marulk och jag ska vara med på blåbärshoppning på ridskolan på måndag? det ska bli spännande:)

-Film löshoppning


-halsring, löshoppning, Bogge

Igår red jag i halsringen, jobbade honom lite i repet och trickade lite. Jag filmade faktiskt delar av det så ni kan vänta en film här förhoppningsvis imorgon och kan då utvärdera passet i samband med det.

Idag löshoppade jag honom! Underlaget var faktiskt riktigt bra, fruset grus under med ett litet snölager så det var inte halt. La fram en upphöjd bom och 2,5m efter ett räcke som var på 60cm som högst. Han var toppenduktig och hoppade riktigt fint faktiskt. Någon gång glömde han att han hade bakben och puttade till bommen men kom sedan på att även dom måste över;)
Filmade så gott det gick med mobilen några snuttar så det ska också få komma upp, så ni får hålla utkik här under morgondagen.

I eftermiddag har jag varit och ridit Bogard innan lektionerna satte igång. Han var lite spänd, framförallt i början. I slutet och här och där under passet var han dock riktigt avslappnad och fin. Jobbade med mkt volter, 8volter och serpentiner.

Godnatt!


fotat från stranden i stugan i helgen, ska ju lägga upp lite fler bilder här har jag ju tänkt också..

-Uteritt och broträning

Igår var det ritkigt fint väder, om än några få minusgrader. Efter jag släppt ut hästarna och mockat klart osv. så tog jag och Marulk en mysig lite ridtur. Red ner Källströmsvägen, upp traktorvägen och sedan upp mot Hamptjärn. Vi travade grusvägen upp till tjärn.

Tänkte sedan att vi kunde pröva gå över den lilla bron/utloppet som han brukar tycka är så läskigt.
Vi tog oss sakta men säkert framåt. Om han stannade till så lät jag honom stå där och titta och fundera så länge som han behövde och om han ville vända om vände jag bara tillbaka honom lugnt och försiktigt och då gick han oftast framåt istället.
Till slut var vi framme vid den och då klev han på den och då blev det bambi på hal is ungefär/bred och darrbent, haha sötunge! Åsså backade han av den igen och en bra bit bakåt. Denna gång tog det inte lika lång tid fram till den och han gick över den så duktigt så om än lite skeptisk.

Red sedan bort och ner igen så man kommer tillbaka till grusvägen och sedan hemåt.


På em. for jag och pappa ut till stugan för första gången i år! Pappa var dock där en snabbis förra helgen. Vi har aldrig kunnat sjösätta såhär tidigt förut. Det var jättemysigt att få komma ut dit och nu längtar jag till sommaren. Wilma och jag var och busade och fotade lite nere på stranden en stund också. Tänkte jag skulle lägga upp några av dom bilderna här lite senare även om det inte har ngt med hästar att göra.
När vi vaknade idag så var snöade det som bara den och det hade tom. blivit ett litet islager på vissa ställen så det var ju lite typiskt men över kom vi iaf.


-Bogge bla.

I fredags var det ju inte direkt toppenväder(snö/regn/blåst) så tog in Marulk och torkade honom en stund och flätade manen på honom, eller jag han allt förutom typ två flätor så nu ser han lite märklig ut. Ska fläta resten idag. La sedan på honom ett täcke och for sedan till ridskolan för att rida Bogard.

Dressyr var det på schemat. Han var riktigt fin och lugn. Hela han är mer avslappnad i traven och länger ut halsen istället för att dra ihop den.
Vi jobbade med travvolter i hörnen på ena långsidan och mitten på andra långsidan en typ 15m galoppvolt. Han tycker det är lite jobbigt att jobba rätt i galoppen men han kämpade på och var riktigt fin även där, jobbade rätt och lyssnade bra på avsaktningar.


RSS 2.0