-That's why I love you


-Fina killen

Åh det är sånna här dagar jag vill ha varje dag. Tog på honom repgrimman och tänkte att vi skulle trickträna lite bakom stallet, för mkt snö i paddocken. Började dock med att kolla av lite ledövningar då det var ett tag sedan vi jobbade med repet!

Jobbade vidare med spanska skritten och ställde mig sedan jämte hans bog och duttade med sticken så han lyfte hoven som i spansk skritt. Jag ställde mig där för att sedan kunna ta det upp på ryggen då sticken kommer hamna dr när jag sträcker ner den. Och det funkade super och han sträckte fram benet längre än han gjort förut.

När jag gjort det några gånger på varje sida så tänkte jag, hm undra om jag ska pröva att hoppa upp ändå och prova? Så blev det och jag kravlade upp från en snödriva och sträckte ner sticken mot benet och duktig var han! Han förde fram hovem på båda sidorna^^
Skrittade sedan runt lite fram och tillbaka, har faktiskt inte ridit så mkt med bara ett rep i repgrimman men det var inga problem och det är sån härlig känsla när han stannar bara av att jag sätter mig lite tillbaka och för fram benen ngt.

Påväg tillbaka till hagen så gjorde vi även några yogor.

Älskar när man inte planerat speciellt mkt vad man ska göra åsså blir det så bra ändå, tom. bättre eftersom man inte har ngn tanke i huvudet hur det skulle va:)


-Sista dagen hos Basjkirerna

Var föresten sista dagen i Gideå idag på arbetspraktiken, känns ganska tråkigt! Roligt har det varit! Kommer ju itne sluta fara dit helt utan kommer antagligen fara dit då och då och hälsa på.

Iallafall idag så red jag Djuti barbacka i repgrimma på ridbanan en liten stund så han fick plumsa runt i lite snö i skritt och trav eftersom han inte skulle gå på lektion idag.

Jag höll i barnlektionen eftersom det var en ny liten 5åring som började som Carina gick igenom lite markövningar med innan hon satt upp. Haha ungen vill inte fara hem efteråt utan satte sig på marken utanför hagen och vägrade följa med mamman, det får man väl se som positivt antar jag xD
Dom fick rida helt själv hela lektionen idag för första gången, eller ngn brukar alltid rida själv då hon ridit lite längre tror jag och dom var jätteduktiga och travade också.

I passet efter så red jag Poker först, han var piggelini men sedan bytte jag med flickan som red Tjagatai då han var lite för svår för henne. Han har nämligen en liten åsna inuti sig! Så fort man kräver ltie för mkt(kan vara bara att trava eller göra en volt i skritt) så stannar han och vill helst inte röra sig ur fläcken. Det jag gjorde var att backa honom om han gorde så och sedan fråga om han ville gå framåt, gjorde han det så massvis med beröm, gjorde han inte det så backade jag lite till. För det hjälper inte att bara bonka på honom, då stänger han bara av. I slutet var han riktigt duktig och galopperade på i bra fart oh jag kunde göra små volter och serpentiner i mitten av ridbanan(där han brukar vilja gå in och stanna)

Imorgon ska jag ringa upp arbetsförmedlingen och höra lite vad dom har att säga...inget vettgt antar jag. Dom ringde mig idag när jag red Marulk och pratade in på mobilsvar att jag skulle ringa upp och säga hur det gått.


Tjagatai Kahn i hagen i december

-Frustrerade gänget

Har inte så jättemkt att berätta om dagens ridpass med Marulk. Red ganska länge men hela stämningen blev skit. Jag pressade honom för hårt och båda blev frustrerade. Det är sånna gånger man bara ska andas och börja med nått annat som man är bra på men envis som jag är så vill jag alltid att det ska avslutas bra..

Till en början gick det riktigt fint. Vi gick ut på lägdan bredvid hagen och galopperade lite där. Gick sedan ut igen på Källströmsvägen och red där fram och tillbaka för att träna galoppen på lite mer rakt spår. Höger galopp eftersom det alltid är vänster han tar i skogen eller just rakt spår. Han ville dock inte riktigt ta höger galopp utan blev vänster än hur jag gjorde, ställde och samlade honom. Efter ett tag så travade vi över gården till paddocken och högergaloppade några varv där, inga problem så fort det blir lite böjt spår, då tar han rätt på en gång. Så vi får jobba vidare med det!..utan att bli frustrerade!

Han fick ordentlig stretching efteråt som vanligt, och riktigt svettig blev han! Fick ju magis brushes i julklapp och dom funkar faktiskt riktigt bra! iaf på torkat svett som jag tog bort nu ikväll vid insläppet:)


-Hagmys och tankeställare

Idag har jag varit i Skulebacken hela dagen med vänner, vilket har varit supermysigt och toppenväder med lagom många grader och härlig snö.

Hann hem en snabbis innan jag for till stallet en sväng för att gör ngt med Marulk men han visade ganska tydligt att han inte ville följa med mig ut ur hagen genom att vända och gå iväg en bit när jag kom. Så jag gick bara fram till honom och så mös vi lite, han sänkte huvudet och jag kunde luta mitt huvud mot hans. Satte mig ner i snön en stund och klappade honom på huvudet. Efter ett bra tag så fortsatte han att vandra bort till Björn och Bus-Johan som stod längre bort i hagen. Så då ställde jag mig upp och gick därifrån.

Man måste inte alltid göra ngt med hästen, utan det kan räcka med att bara som nu sitta och ta det lugnt med den och andas. Marulk känner väldigt tydligt vad jag är på för humör när jag kommer! Om jag är stressad eller trött och tänker undermedvetet, nu ska jag bara hämta honom lite snabbt och ta in honom i stallet och göra iordning honom etc. så kan man allt som oftast bara glömma det. Men om jag tex. innan jag går fram till hagen stannar upp för en stund, tar ett djupt andetag och tänker att jag bara lugnt ska gå fram till honom och klappa och bara vara så är det inga problem!

Hästen känner redan när den skymtar dig vad du är på för humör och har för energi i kroppen, det kan vara värt att tänka på!


-Kämpar på

Blev en ridtur idag med. Red ner till planen vid svedjeishallen. Det var oplogat där så ganska mkt snö men red där bara en liten stund. Försökte få honom att spåra ordentligt i vänstervarv och inte skjuta ut bogen. Han var riktigt fin i båda varven och var inte speciellt framtung!

Tränade på galoppen också och trots det tunga underlaget så var han sååå duktig, visst han råkade bryta av ibland men fattade ny på en gång.

Red sedan upp till svedjegrusvägen och travade en sträcka där, han samlade ihop sig bra och gick i en fin lite högre form, och fick in bakbenen bra.

Red genom skogen hem och hoppade av och gick sista lilla biten från Handelsträdgårn. Han var tom. lite svettig under magen^^

Ni får en mobilbild från för några dagar sedan påväg ner från tjärn


-sammanfattning Gideå

Nu först tänkte jag skriva lite om Gideå..de senaste veckorna? Känns som det var evigheter sedan jag skrev vad vi håller på med, så jag drar en liten sammanfattning av vad jag kommer ihåg!


Börjar berätta lite om Thjibings framsteg. För typ nästan två veckor sedan var han in i ridhuset för första gången, från marken då. Lite spännande tyckte han det var men han skötte sig toppen och var nyfiken! Gjorde lite skickaövningar och att han ska stå stilla vid uppsittningspallen när man ställer sig på den och känna sig trygg med det. Han har verklligen blivit duktig på det!
Även i flocken tar han för sig, han är en av dom som bestämmer mest nu tycker jag det ser ut som och han har hittat en flickvän i Tai som dumpat Bobnii eftersom han svek henne när han var i Piteå på inkörningen, stackars lille Bobben^^

Red honom även i veckan på ridbanan i snön. Han gick helt själv med Tatjaana där inne som sällskap som Carina red en stund. Han skötte sig så fint! Några läskiga blå sockerbitar men annars inget. Travade tom. lite ibland. Har även ridit Tatjanaa två gånger, tränat mkt halter och ryggnignar så hon ska bli lite mjukare i munnen.

Lusitano har också fått varit i ridhuset för första gången, red honom en stund, inga problem!

Vi har även avmaskat alla 20 hästar. det gick smidigt och bra och tom. fölen var det igna problem med. en del hästar ville dock helst spotta ut det ;)

Jag har hållt i några lektioner här och där. Bla. i måndags så hade jag ledövningar uppe i ridhuset med barngruppen. Dom fick lära sig att börja skicka hästarna runt grejjet, över presenningar, spånskivor och ltie sånt. Dom var riktigt duktiga även m det blir lite mkt att hålla reda på!

I onsdags så höll jag i båda lektionerna då Carina var borta. Första gruppen hade lite sitsträning och lite serpentiner och andra gruppen red barbacka så dom tränade lite halter,ryggningar, volter och även dom serpentiner.


Hm ja..det var lite av vad vi gjort!


Ett av fölen, Tjaatka Djingisdotter, Tatjaanas föl:)

-Mysiga snöö

Idag blev det en liten oplanerad ridtur, eller rida skulle jag men vistte inte riktigt vart vi skulle. Så jag började med att bara följa gångvägen ner och när den tog slut så tänke jag att vi lika gärna kunde fortsätta längs sundsvägen, så red bort mot Nyänget fast svängde av lite innan och tog skogen via Hamptjärn tillbaka. Red även in på den braiga galoppskogsvägen fram och tillbaka. Dock så var det mkt snötyngda träd som hängde över som vi fick krångla oss förbi. Fokuserade på att få honom att gå i en lugn och avslappnad trav så gått det gick.

När vi kommit ner för Hamptjärnsvägen så tänkte jag att vi kunde ju rida över lägdan tillbaka, problemet är att det är ganska hög plogkant för att komma ut på den nu. Så jag kollade om  han kunde tänka sig att gå över den, först var han lite tveksam men efter några försök så kravlade han sig igenom, duktig kille! Tänk vilken skillnad! för ngt halvår sedan skulle han börjat stressa upp sig själv och halvt skutta hemåt,haha!

Väl ute på lägdan så var det kanske snö upp till hans knän lite drygt, sådär lite lagom härligt och jobbigt. Började med att trava och föll sedan in i galopp sista halvan, åååh, måste vara ngt av det härligaste som finns att galoppera i snön! Kravlade oss sedan igenom nästa plogkant upp på gångvägen igen där vi startat turen och skrittade av sista biten på den.

Testade mitt nyaste schabrak idag för att kolla hur det såg ut på med sadeln, ganska snyggt tycker jag! Jag gillar passformen!

-ÖOR med Acean

Idag tog jag med mig Ace på cavalettilektionen, det känns som det var längesedan jag red henne nu! En gång förrförra helgen senast.

Hon var så jäk*a fin och duktig, hon har aldrig gått så fint som hon gjorde i slutet. Hon tog stöd på bettet men inte hängig, jag kunde släppa efter och hon gick kvar, och hon jobbade på ordentligt med bakbenen som hon har svårt med, delvis pga. patellan som gör henne lite stel och det kan ta emot lite för henne. Men det märktes inte av någonting idag!

På ena långsidan red vi på en båge in mot mitten med tre bommar i början och tre i slutet av bågen. De första var längre avstånd och de andra kortare. Det gick riktigt bra! På andra långsidan var det lite olika upphöjda bommar på ett voltspår. I höger varv gick det hyffsat men i vänster ville hon inte riktigt böja igenom sig ordentligt. Sedan var det galoppfattningar och galoppvolter på kortsidorna. Det gick bra mkt bättre än det brukar, oftast brukar hon bli så taggad om det är mkt fattningar och så får vi svårt att hinna samla upp igen ordentligt innan bommarna men idag gick det riktigt bra det med!

Tror det är för att jag får så mkt mer hjälp i den här gruppen och hon kommenterar saker hela tiden och pratar konstant, toppen! Och lite kul att hon gick bättre på denna cavalettilektion än vad hon gjort på ngn dressyrlektion;)

Hon tyckte även att "båda "mina hästar" var jättetrevliga och fina" vilket ju var kul att höra:D

Ser fram emot nästa gång med hoppning!


-liten lektion

Igårmorse så hjälpte jag Anki med att tömköra Ace för första gången, vi gick till "planen" hos handelsträdgården där det var plogat och bra.
Först visade jag lite och att man måste aktivera henne ganska mkt så hon inte blir helt okoncentrerad och typ: ooooh biiiil, mäniskaaaa, snöökluuuump! Så visade lite slalom och sidförflyttningar, som är lättast att börja med mot tex. en snödriva/staket så hon inte kan gå framåt innan hon lärt sig signalerna. Hon blev riktigt fin och avslappnad efter en stund, stundtals! Tränade även mkt halter och ryggningar med henne så hon skulle lossna lite.

Sedan prövade Anki ett tag också och det gick fina fisken, dock lite svårt att hålla koll på tömmar hit och dit;)

Efteråt så var jag i paddocken med Marulk en sväng, han fick springa lite och vi sprang några varv när jag sprang först och han travade bakom mig, mysigt!


-Nuså


-Virriga tanter,hundar och kaniner?

Idag var jag, Marulk och Wilma ut på en supermysig tur upp till Hamptjärn och tillbaka. Underbart vinterväder med strålande sol typ -10, snö på träden och ja, fint helt enkelt. Det blev barbacka i hackamoret och blev en skrittur, lite trav uppför på ett ställe.

Haha en liten rolig grej som hände, eller jag börjar med den mindre roliga när Wilma inte alls ville lyssna på mig! Jag hade hoppat av sista biten och gick eftersom Marulk hade poopat så jag fick sparka bort det. Det kom en gubbe med tre hundar fram bakom kurvan och Wilma ba: "heeeeej, jag heter Wilmaa egentligen tycker jag inte alls om att hälsa på andra hundar utan tycker dom är ganska drygaa men just idag så vill jag jättegärna springa fram och inte lyssna på Ida!! :D:D:D" Hm ja typ så var det och jag blev vääldigt irriterad på henne, haha! Gubben ba: det måste vara för att hon tyckte dom var så fina! Hah ja så kanske det var, var någon springer spaniel och nå annat så hon kanske blev lite impad och ville jämföra längden på håret på öronen eller ngt ;) lilldivan!

Iallafall till det roliga eller mer konstiga. I nästa kurva, eller ja innan vi går över till gården och stallet igen så kom det en gubbe och tant med en liten hund. Denna gången var jag dock beredd så hon satt fint bredvid mig. Vi kom alltså bakom en snödriva och dom kom fram bakom den andra i svängen. Så när dom kom fram så sa tanten: nemen är det en hund här också! (hade väl bara sätt Marulk över snödrivan) den är ju lös! eller vänta? är det en kanin?...är det en kanin? är det en hund eller kanin?? jag typ "O.o ehhh, det är en hund?"
Dom fortsatte alltså att gå långsamt under denna lilla konversation och när Wilma gjorde en liten tendens till att följa efter och jag sa stanna så uttrycker tanten: jahaaaa är det din hund?! jag, hehee ja?

Förstår att ni blev ganska förvirrade av det där, vilket nästan jag också blev. Hon måste trott att det var en random hund eller kanin(?!) som sprang omkring, haha ja jag säger då det! Vad man kan vara med om på en såpass kort tur!
Och jag tycker inte Wilma är så jättelik en kanin heller iofs..

här en liten onödig och småfånig film från turen iaf men som ni ser så hade solen hunnit försvinna lite däruppe.

Neeeehepp den ville inte samarbeta så jag lägger upp den imorgon för nu orkar jag inte vara uppe längre!
ni får en mobilbild från dagen istället då när jag hämtade honom ur hagen, visst är han söt?:)


-

blev tvungen att vara med i denna tävling hos linnolsson.se då det är ett likadant schabrak som jag köpte i globen som jag broderade in Marulks namn på och det älskar jag!


-Myser på

I helgen har jag och Marulk bara tagit det lugnt, red lite i halsringen i lördags, söndags fick han vila och idag var vi en stund i paddocken och bara myste. Känner att vi måste komma tillbaka tilldet här lite mer kravlösa för så fort man sätter upp små korta mål eller planering så kommer även frustrationen lättare när det inte går som man tänkt och då blir jag så arg på mig själv för Marulk försöker alltid sitt bästa!

Lät honom springa några varv i båda varven med mkt inkallningar och mys emellan. När vi skulle gå ut därifrån så stod han kva ri mitten medan jag öppnade grinden så jag tog grimman från stolpen och gick iväg en bit och kallade på honom. När han kom fram till grinden så var det som att han stannade upp och tänkte: ska jag gå ut själv? japp, sa jag och så kom han lugnt och stilla fram till mig med sänkt huvud så jag kunde sätta på honom grimman sista biten in i stallet.

Såja nu har ni fått lite uppdatering, ska även skriva ihop ett inlägg med delar av vad ja gjort i Gideå sista veckan också.


En bild från när Marulk var i paddocken för första gången, alltså dagen efter han kom borde det vara

-

gör ngt ovanligt och är med i veckans blogg hos mirella thelander
http://mirellathelander.blogg.se/2012/january/veckans-blogg-1.html?_tmp=b30013d9e9359053c6d2d3ac3be4940247af3428

-Svar på fråga-Film

Här kommer en liten fortsättning på det jag skrev om one rein stop för nån dag sedan där jag visar litegrann från marken hur man kan börja.
Sedan hör man lite dåligt ibland. Det jag säger när det börjar blåsa är att jag lägger handen jag håller repet vid manken ungefär. Andra gången ser ni att han är lite mer med på noterna och börjar redan när jag för handen framåt att följa med lite. Sedan när man lärt in det här räcker det kanske med bara en gång.
Blev lite svårt när jag skulle få honom att snurra också eftersom han vet att han ska stå still redan men det är ganska vanligt att dom gör det från början, då gäller det att bara gå med och hålla samma position till hästen hela tiden, när den stannar upp och ger efter för trycket så ger ni eftergift. Ni gör det självklart på båda sidor.

Här har ni länk till inlägget jag skrev om detta!


-Torsdagslektion

Nu har jag bloggat dåligt igen...

men tänkte berätta hur det gick för Marulk och mig på lektionen i torsdags. Kan börja med att säga att det var perfekt att rida dit, oplogad gångväg så man hade kunnat trava hela vägen om jag hade velat, dock så hade dom hunnit ploga när vi red hem igen.

Vi red på volterna och skänkelvikning i trappan. Alltså skänkelvikning till kvartslinjen, rakrikta, skänkelvikning till medellinjen och rakrikta och ut mot spåret igen. På andra långsidan red vi på en båge in mot medellinjen och sedan ut till spåret igen.

Marulk skötte sig bra och han försökte så gått han kunde! Han blir gärna lite framtung och hänger litegrann men stundtals hade han en riktigt fin takt, vilket vi fick beröm för. Galoppen kämpade han jättebra med och gjorde riktigt fina fattningar ibland!

Vi var dock 9 st så det blev väldigt trångt, men tydligen så var det en som bara red i torsdags så vi blir iaf 8 i vanliga fall.

Han var svettig efteråt, så svettig har jag aldrig sett honom. Han var svettig på halsen och under magen, oftast brukar han bara bli lite fuktig;)


-Svar på fråga

Fick faktiskt en fråga så det var ju kul! Ska försöka besvara den så gått det går, och kul att du tycker bloggen är intressant^^

"Det är intressant att läsa din blogg, man blir liksom inspirerad av det ni håller på med. Jag har en fundering, när du först fick hem Marulk, var han het då? I så fall så kanske du har några tips till oss? =) Har en häst som väldigt ofta hetsar upp sig själv över att man springer..."


Jag kan börja med att säga att het vet jag inte riktigt om han var eller är men pigg har han alltid varit och tycker det är kul att springa. Tycker nästan han har blivit busigare nu än när jag nyss fått honom, vilket jag tror beror på att han orkar mer och fått mer "ridmuskler". Sedan går även det i perioder, som nu när jag ridit honom ganska regelbundet i någon vecka så är han inte lika busig, men det säger väl sig själv.

Men som jag förstår det så är din häst mest bara springig, och blir taggad just av att den ska få springa? och inte bockig/busig?

Det jag tycker att du kan göra är att lära in "one rein stop" (om det inte redan är gjort) Alltså att du börjar från marken och står jämte hästens bog ungefär och lär sedan hästen att den ska böja in huvudet mot sin mage när du tar lätt i repet(börja att lära in det i grimma). Du ska föra din hand upp mot där du skulle haft ljumsken om du skulle suttit på hästen för att sedan få samma kommando från ryggen. Från början kommer troligen hästen streta emot lite men då håller du bara kvar trycket tills den ger efter och då ger du eftergift. Och man behöver inte begära att hästen böjer huvudet/halsen speciellt mkt första gångerna. Om hästen börjar gå runt dig, så följ bara med och när den stannar och ger efter så släpper du ut. Du får säga till om det är ngt du undrar över i just denna del. Om du vill så skulle jag kunna filma när jag visar?

Iallafall, det som är bra när man lärt in detta är om vi säger att ni är ute i skogen och travar och hästen hetsar upp sig så är det bättre att göra detta att böja in huvudet istället för att dra hästen i munnen vilket oftast inte brukar hjälpa speciellt mkt om hästen är väldigt uppjagad. För om man böjer in huvudet så kan hästen inte fortsätta i sin riktning. När den står still så släpper du ut den och kommer förslagsvis fram i trav igen, om den då på en gång ger sig iväg igen så gör du samma sak igen osv. 
När du tränar in detta från ryggen så kan hästen såsom från marken även här börja snurra/gå runt på stället(om du har möjlighet även bra här att träna i grimman)men håll då bara kvar tills hästen står still och ger efter för trycket i din hand, då släpper du ut hästen igen. Viktigt att du lär in det på båda sidor också. Till slut kommer den förstå att det är lättare att bara stanna och nböja in huvudet än att bara snurra runtrunt.(om den gör det)

En annan viktigt sak är också att du har ett litet kommando innan du böjer in hästen. jag brukar föra handen fram och tillbaka några gånger på repet, förslagsvis 2-3 innan jag tar tag i repet och böjer in huvudet mot mitt ben(om jag sitter på)
Nu säger jag repet men kan lika gärna vara tygeln/grimskaft etc.

Och som när Marulk blir busig och skuttig så brukar jag itne göra ngn stor grej av det, utan fortsätter bara rida på,ibland kan man nästan driva litegran och berömmer när han "landat igen" haha och går på utan massa skutt hit och dit:)


Hm, undrar om det var nått ja glömt. Men som sagt fråga på om du eller ngn annan som läste undrar ngt mer!Hittade ingen jättepassande bild, men här är en på gamle fine Ticken^^

-Kortis

Igår så blev det en ridtur med Marulk på fm trots att jag hade lite knappt om tid. Vi skrittade över lägdan och travade och galopperade Hamptjärnsvägen upp och ner några vändor. Det var jättehärligt och Marulk var sådär otroligt lyhörd och hade en underbar trav! Mysig galopp också!

När vi kommit ner och tillbaka till stallet igen så tog vi några galopper i paddocken också, det gick brabra även om han ville springa lite fort emellanåt.
Red på hacket.

På kvällen efter jag varit i Gideå så tog jag in istället för Anki, kom inte hem förän strax efter 23. Hann inte hem innan gatlyset släcktes!

Nu om några timmar så har jag tänkt att gå till stallet, eller kanske pröva ta spraken?! och sätta på Marulk ett täcke bara för att han ska få hinna torka en ltien stund innan vi rider till ridskolan.
Det har jag kanske föresten itne sagt? Jag ska prova rida i denna grupp idag och kolla hur det känns:) sedan är det kl 19 också så det känns skönt att inte behöva komma hem lika sent.


-Polocross, och prova på

Igår i Gideå så red jag först Lusitano i ridhuset för första gången. Inga konstigheter och han skötte sig bra! Dom är så roliga för alla hästar som varit i ridhuset(vilket är typ alla nu) bara traskar in som ingenting, det är ganska coolt med tanke på att dom gått på lösdrift hela sitt liv och några har tom. varit vildhästar i Ryssland.

På kvällen så red jag Poker i ungdomsgruppen så dom skulle bli jämna lag när vi skulle spela Polocross. Vi har allstå en boll och innebandyklubbor och ska sedan skjuta i mål. Poker som kan vara lite skvätten ibland(för att vara Basjkir) var superduktig och jag kunde nästan hela tiden styra honom bra med en hand och klubban i andra. Det är riktigt kul att spela och man blir supertaggad, haha! Det blev iaf oavgjort som tur var!Idag så körde tisdagsgruppen även dom polocross och efter det så var det Prova på-gratisridning. Dom blev 6 st som kom varav en kille/man faktiskt och alla verkade nöjda och glada efteråt och några som verkade uppriktigt intresserade av att fortsätta, så det var ju kul! Dom blev introducerade i lite Nh först och fick göra lite ledövningar mm. och sedan rida runt litegrann i skritt då de flesta inte hade ridit ngt förut.
Så vet du nån som skulle vara intresserad av att börja så kan du tipsa om detta, för vi kommer troligen ha fler sånna här tillfällen! Det behöver itne var nybörjare utan det kan vara ombörjare, kan ha ridit förut och länge men man kanske vill veta vad vi håller på med, lära sig nya saker mer om kommunikation osv. Och om man sedan efter det är intresserad av att fortsätta finns det grupper på olika nivåer:)

Jag har även gjort broschyrer hela kvällen igår och lite idag, prövar lägga upp en här,klicka på den för att se större


-Tandläkare och fråga

Igår så var hästtandläkaren, Anna Edblad till oss och kollade igenom Ace och Marulks tänder. Nu kom ja på att ja glömde ta ett kort på Marulk, haha han var så söt när han blev sådär trött och efteråt när hon var klar så började han snarka, han lät ungefär som en ko som råmar några andetag^^ Det var inga stora fel på hans tänder så det var skönt att höra. Han hade ett litet överbett dock och några vassa tänder som hon fixade till litegrann. Inga foderinpackningar hade han heller så det var ju skönt att höra!

Det är så skönt med sånna som verkligen har riktig utbildning inom tänder och använder små och olika verktyg och inte bara kommer med en rasp åsså tjopptjopp typ.


Idag tömkörde jag honom i paddocken en stund. Det gick sådär mest pga. att jag tyckte det var så jobbigt att springa när det blev lite knöligt i snön,haha! Men när jag skötte mig så gick han jättefint och samlade ihop sig och kunde trava i ett långsamt tempo. Vi kunde även göra lite skänkelvikning/sidepass (blev nån blandning) och han var så suktig så!Jag har föresten märkt att det är fler som läser min blogg nu men lika tomt i kommentarerna för det. Inte för att det spelar nån stor roll egentligen men alla som bloggar eller liknande vet ju att det alltid är lika kul!
Så det jag undrar är väl egentligen vad det är ni vill se och läsa? vad som får er engagerade? Vad är det som fattas? Har även frågat detta förut menmen..

-Galoppfilm

Såja nu har jag äntligen fått till en liten galoppfilm, dock på den mulnaste dagen men skit samma;) Lina och jag red på lägdan utanför hagen och först hade vi tänkt sätta fast kameran på en av hagstolparna med mitt nya stativ och filma när vi galopperade uppför lägdan men tror ni inte stativet går sönder när jag precis fått fast det:(

Travade lite på stora volter på platten först och sedan körde vi några vändor galopprace uppför, superhärligt! Fast Bus-Johan vann varje gång:( haha förstår varför Marulk inte blev nån bra travhäst så fort någon häst kommer lite före så han ba: jaha?? okej är det så du ska ha det så kan jag väl springa här bakom dig då?! Han ska antingen vara helt framför eller bekom^^

Roligt ridpass var det iaf! Sedan kom Yvonne från Sörgården och skulle behnadla Ace med ET igen, jag kände att jag inte hade råd denna gången. Men jag tittade på iaf:)

Just det! Red ju föresten Acean innan också i paddocken, det var längesedan nu! Riktigt roligt och jag fokuserade på att ha ett bra tempo så att hon verkligen trampar under sig eftersom hon har lite svårt med det. Travade och galopperade på  i ett ganska högt tempo som uppvärmning och travade sedan mkt på fyrkanten med ökningar och minskningar. I slutet var hon superfin! Hon hade en låg och rund fin form, så fint har hon nog aldrig gått förut!

Här är filmen från idag! Ser nu dock att han tar ju korsgalopp första fattningen men sedan gör vi en ny fattning ett halvt varv senare och då sitter det bra!och här är en film från när vi var i ridhuset första gången alla i stallet i april förra året. Ni kan se lite galopp om ni spolar till 1.40 och det där var en av dom bättre gångerna och han kunde bara vänster galopp och som ni ser bara en kort sträcka innan han bröt av:)

-Vinterns första långtur

Idag var den underbara vintern tillbaka igen! :D Lina och Bus-Johan följde med och sedan red vi en riktig långtur! Red genom skogen till svedje och sedan upp mot Vitsjön fast vek av innan och red runt Hägges, förbi ridskolan och sedan hemåt. Vi måste ha varit ute i två timmar iaf.

Vi tog många härliga galopper bla. uppför skogsvägen mot vitsjön. När vi svängt av där så var dt många snötyngdaträd som vikt sig över ridvägen som man fick ducka rejält och ibland var det nästan så man inte kom förbi, but we made it! Kändes som att rida på fjällen!

Haha, fick ha koppel på Bus-Johan en gång också! Vi hade tagit med oss ett grimskaft med delta för vi vet ju hur han kan vara ibland. Så när vi gick förbi Hallonrisen så for han som vnaligt in där och började skutta och dom kom längre och längre bort så till slut fick vi sätta på kopplet så fick jag ha dom som handhäst en liten bit, men sedan skötte han sig super resten av turen! haha^^

Jag är föresten inte lika glad på musen idag! Den har tuggat på min tryckfördelande padd till den bomlösa sadeln! Har en som vill köpa den så skulle ta bilder på den och när jag lyfter av sadeln så utbrister jag: MUSJÄVEL! typ.. Nu har jag iaf lappat ihop den och det blev ganska bra om jag säger det själv, men måste ju dra ner lite ytterligare på priset utöver den delade dragkedjan. Hur kan en sadel gå sönder så mkt som jag inte ens använt! Just my luck liksom...

haha sitter på gammdatorn här hos pappa och hittade denna bilden på Wilma och syrrans häst Erpur. Wilma: ooooh bajs:D.............aaaah, hääääst!!!

-Bästaste och musis

Red som sagt Marulk på bett idag, vanliga tredelade och det gick faktiskt riktigt bra! Han fipplade inte lika mkt med det som han brukar göra. Red i paddocken och underlaget är verkligen super där nu! Känns som jag tjata mkt om underlaget överallt sista tiden, men ändåå det äär braaa,haha:)

Jag kan verkligen inte fatta hur duktig Marulk blivit på galoppen, jag är så lycklig! För dit vi kommit med den alltså, inte för att det egentligen spelar ngn roll, men kul är det allt! Han är så fin min stora vän(lilla passade inte)han försöker alltid sitt bästa och vill alltid vara mig till lags.

Idag fattade vi galopp från skritt i båda varven, från skritt! hörde ni? från skritt! haha, förlåt mig men tänk han som fått trava snabbt in i galoppen för inte alls längesen, typ några veckor sedan. Och jag vet egentligen inte varför det går så bra just nu heller då vi inte ridit speciellt regelbundet på länge. Han är en stjärna!

Skulle föresten inte sagt ngt om det underbara vintervädret igår för idag var det hård blåst och lite snö,myys. Men det gick faktist bra och var inget som störde!

Efter jag ridit klart så höll jag en liten lektion för Lina och Bus-Johan, dom var duktiga!:)

Imorgon ska ja försöka få med lite galopp på film så får även jag se hur det ser ut, och tror jag har ngn gammal film från när vi just börjat träna på det också så kan vara kul att se skillnad:)

musen som satt på Bus-Johans rumpa idag när ja skulle sadla honom. Slänger på sadeln och sedan såg nog mitt ansiktuttryck ut ungefär såhär ":O O.o" och sedan ett "aaaw" Den tyckte dock jag var lite läskig och såg väldigt änslig ut nästan så den skakade litegrann för den inte visste hur den skulle komma därifrån, stackars liten^^
Jag tror den får heta Bus-Mus ;D ;D nu sitter den nog inne i mitt skåp och tuggar på ngn god utrustning...inte lika mkt "aaaw" men ser ni vilka söta tår den har?^^

-Finaste Marulk

Red Marulk en kort stund på lägdan utanför hagen innan jag for till Gideå. Precis lagom med snö där, kanske 1,5dm? jag suger på uppskattning men ngt sådant skulle ja tro, precis lagom jobbigt. Vi red på stora volter i trav uppe på platten och tog två galopper uppför sluttningen. Han var himla lugn och lyssnade toppen inte sådär som han kan göra ibland, typ grymta och sätta iväg i bockserie haha! utan nu travade han först lugnt och föll in i galopp när jag bad om det, fast några glädjesprång kunde han ju förståss inte låta bli att ta;)

Åh, jag älskar faktiskt vintern just nu! Lagom kallt, sol, snö och underbart mysigt! Längtar redan tills imorgon då jag får rida myshästen igen. Tror nästan jag ska prova rida honom på bett imorgon, det var längesedan! 3-4 veckor sedan om ja inte minns fel, får se hur han trivs med det "nu för tiden". Har bestämt mig för att försöka få ornding på galoppen på riktigt nu, han är ju redan superduktig men få honom starkare och säkrare och vara lite mer regelbunden i den träningen. För det behövs inte mkt nu för att han ska klara den lika bra som alla andra gångarter nu:)

..okej nu lät det som han hade 15 gångarter men ah!

Skulle det vara kul med en film när ja rider honom på lägdan? får dock se om jag orkar, så jobbigt att kliva upp och av hela tiden för att stoppa och starta;)


-Ridhusinvigning bla.

Tar gårdagen och dagen i Gideå i samma inlägg.

Igår så galopperade jag Lusitano i snön igen. Han var ganska yr när jag skulle göra i ordning honom och när ja skulle sitta upp och tror ni inte att när jag fått honom att stå still och hoppat upp kommer på att jag inte öppnat grinden från ridbanan ut till lägdan??! jo så då var det bara att hoppa av igen men denna gång stod han stilla på en gång, duktig kille! Det lönar sig att bara lugnt backa tillbaka och inte bli arg eller frustrerad. Ibland kan man ju dock inte undgå att bli lite frustrerad, man får öva sig!
Han tycker nog det är mkt att titta på, både hålla koll på flocken och allt annat där nere eftersom han står uppe på gården lite mer avskiljt tillsammans med hingsten.

På kvällen så red jag Djuti på andra lektionen då jag inte hann med honom på dagen innan det blev mörkt. Vi tränade på halter och han är en väldigt känslig och lyhörd häst! Travade och galopperade lite på lägdan utanför i slutet av lektionen dit lyset räckte.

Idag så invigde vi ridhuset! Jag red Gejscha, Carina Tuscha och Lillemor Tamara. Igår så gick jag och Carina dit med Tuscha, Tjagatai, Ivanna och Kalinka också men gick då bara runt med dom lite. Men idag red vi som sagt och hästarna är så duktiga och funderade inte ens på att tveka att gå in i ridhuset utan de bara traskade på och inga konstigheter där inne heller. Nu väntar vi bara på att få in det riktiga underlaget, nu är det grus, vilket funkar för skritt och lite trav.

Innan så städade vi ut och flyttade på alla grejjer som var kvar där inne och spikade upp bokstäverna!


Tatjaana-rumpa(ser ni föresten vad fölet gnagt på hennes svans?!) Poker-rumpa, Tamara och Djuti

-Vinterdagar att minnas

Igår var en riktig härlig fm i stallet. Anki började lite senare och jag börjar ju 13 så vi tog en tur ner till planen i svedje. Skön temperatur, snö på träden och sol. Underlaget var också bra, lagom mkt snö som var lagom packad.

Marulk jobbade på jättebra även om han var lite budig emellanåt! Vi jobbade mkt i vänster varv och varvade med ngt varv i höger varv, haha;) Han behöver bli starkare i vänster sida, och han är lite kortare i höger sida därav att han lättare går i det varvet. Tydligen något som de allra flesta travhästar har,även om de inte ens startat. Så det ska vi försöka få liksidigt:)

Hade hackamoret och han var superfin i traven och hade ett fint flyt. Jobbade honom i ganska låg och lång form. Gjorde även lite galoppfattningar från skritt och det är sjukt hur duktig han har blivit på galoppen ändå!
Han tar alltid rätt och nu fattade han nästan från skritt dock oftast med ett bocksprång innan. Sedan kunde han hålla galoppen flera varv. Han har blivit så duktig min lille bebis, tänk att han blir 9 i år!

Vi red upp mot svedjegrusvägen och genom skogen hem. Det var perfekt underlag på stigarna, hårdpackad snö så det gick att trava överallt om man ville:)

Wilma var också med i stallet men satt och väntade i bilen medans så när vi var klara så gick vi en promenad med häsarna i grimman och med Wilma på släptåg runt postvägen innan vi släppte ut dom igen:)

en mobilbild från promenaden


-Indianhackamore och ridlektion

Prövade att rida Marulk på indianhackamoret en stund idag i paddocken innan jag for till ridskolan. Han verkade trivas rätt bra med det och gick jättefint största delen av passet och travade på i ett härligt tempo. Vi tränade även lite vänstergalopp några varv.

For sedan till ridskolan som sagt, red ridskolhäst, var ett tag sedan! Fick Camelia och hon var jätterolig att rida, ridit henne nång gång för längesen. När jag väl hittat knapparna så gick hon i en fin form och vågade ta stöd på bettet utan att bli hängig och fick ett bra schvung som Helen sa. Hon sa även att hon nästan inte sett ngn som jobbat henne så bra i galoppen då hon helst brukar gå med rumpan innanför men att jag parerade det bra så att hon spårade. Inte för att skryta men, eller jo jag blev faktiskt glad, det skulle väl alla bli. Framförallt när jag känner att jag inte fått så mkt hjälp tidigare men idag kändes det bra:)


-Härligt jobb

I Gideå idag galopperade jag Tjagatai, Tai, Amir och Lusitano i djupsnön på lägdan, superhärligt och mysigt och hästarna tyckte det var roligt!

När jag red Amir så kom Carina med kameran och fotade oss lite men dom bilderna har ju hon, får se om jag kanske kommer åt någon senare:)
Det var en sån härlig vintedag idag! Sol, behaglig temperatur och vid solnedgången så kom det lite dimma nere vid älven så det blev så himla fint ljus! Vinterlandskap!

Tjagatai Kahn idag i hagen!

-provning

Hööksgrejjerna kom idag så provade dom när jag släppte in dom, Wilma var också med och fick prova sitt täcke:) ser nog dock bättre ut med sadeln hoppas jag för hans mage ser gigantisk ut på denna bild xD


-Snögalopp

Efter jag släppt ut hästarna imorse så for jag till Maja en sista sväng innan hon far tillbaka till Gbg. Halv ett for jag till Gideå.

Började med att gå och hämta Lusitano uppe hos Djingis, hingsten medan Carina körde upp spår i snön på lägdan med traktorn. För mkt snö om man inte gör det. For sedan ut och galopperade några vändor på de olika spåren, superhärligt var det och Lusitano tyckte det var roligt och blev lite busig emellanåt och la in några kickar. Dock så gnäggade han hela typ tiden åt Djingis haha^^

Sedan var det Gejschas tur då hon blivit så ledsen igår när några av de andra hästarna fick komma ut;) Hon raceade på rejält i spåret som gick nerifrån sjön, dock så hoppade hon ut i djupsnön några språng men hon ångrade sig ganska snabbt,haha.

På kvällen höll jag i den andra lektionen, gick dock bara att skritta pga. undelaget på ridbanan men dom fick gå ut och trava på lägdan i slutet av lektionen.

Gejscha på bild


-Tillbaka

I lördags så var jag i Sundsvall och Birsta hela dagen så hann bara och klappa liten på Marulk på kvällen och fixa åt honom. Hör och häpna så köpte jag faktiskt inget på Hööks! men har ju nyss beställt därifrån så, borde komma snart! Köpte en ny "stalljacka" på Vero Moda och ett par snygga shorts och leggins på Gina Tricot.

Idag så har jag vart i Bjästabacken med familjen. Lånade Linas Snowboard ett tag, ska lära mig innan vintern är slut! Har åkt nån gång förut men det var längesen så nu har jag ont i handlederna och svanskotan,haha!

For sedan till Marulk. Löslongerade honom först i paddocken. Vi har tappat mkt av känslan då vi inte hållt på med det lika intensivt som för några månader sedan så jag vill hitta tillbaka till det! Idag var vi på god väg! Tränade på nedåtsök och att han ska bli lite kvickare på mina signaler igen. Han sökte sig fint neråt i båda varven stundtals! Han går självmant in i galopp i båda varven nu, och det ser jag som ett gott tecken!

Tricktränade honom sedan utanför paddocken. Bugan går bättre och bättre och han gick ner längre än vanligt idag! Spanska skritten gick hyffsat och yoga sitter som en smäck då vi tänat den mer eftersom jag använder den i stretchingen nästan dagligen också:)


Marulk i sitt nya indianhackamore som jag gör och säljer utöver repgrimmor och halsringar nu:) dock så ska jag nog göra en annan färg åt honom;)

-Equine Touch

Har knappt varit inne på datorn på hela helgen så därav min frånvaro. Få se nu vart ja var nånstans..

I fredags så kom Yvonne från Sörgården igen och behandlade Marulk med Equine Touch. Han hade blivit litelite bättre men det var ungefär samma som förra gången så jag ska fortsätta stretcha honom som ja gjort och stärka upp hans högersida, då det är där han har mest "problem". Han är öm vid bogen och lite på halsen och även i musklerna på rumpan runt höften på högra sidan. Han tyckte det var mkt skönt även denna gång!

Hon behandlade även Ace åt Anki denna gång:)

-Filmen


-Thjibing på gång!

Nu har Thjibing avslutat sin medicinkur så nu är han ju förhoppningsvis frisk i binjurarna. Det är ju han som drabbas av panikångest om ni kommer ihåg?
Har ju jobbat honom mkt från marken så idag så tog jag ut honom i djupsnön på ridbanan. Longerade honom först lite så han fick jobba på lite i trav.
Carina tog ut Tuscha också och red före oss. Han var jätteduktig när jag skulle hoppa upp, som också har varit uppstressande för honom förut.

Han skötte sig toppen och vi travade tom. två långsidor bakom Tuscha, duktig Thjibing!


Thjibing Kahn, när han och jag gick på promenad över forsen en dag:)

-Filmat och bus på lägdan

Igår filmade jag när jag lekte med Marulk lite löst. Vi gjorde egentligen inget speciellt, ochd et gick väl inte super även om det inte kan gå dåligt när man leker men vi va rinte så samspelta om ja säger så. Men jag ska fixa till filmen så kommer den upp här ikväll eller imorgon:)

Idag så red jag honom en stund på lägdan, alldeles lagom med snö! Vi travade mkt och tog en galopp, han busade lite här och där men inte mkt alls. Tror han börjar bli av med lite av sin överskottsenergi nu:)
Mysigt var det!


Björn Marulk och Bus-Johan

-Tömkörning

For direkt till Marulk efter Gideå. Det började med att jag blev irriterad eller nästan arg över att dom gått med täcke hela dagen! Täcke när det är 0gradigt och sol!! Nej usch, och dessutom hade "dom" tagit på honom regntäcke coh det blir ju bara värre eftersom det naturliga värmeskyddet försvinner i och med att pälsen plattas till och inte har möjlighet att resa sig som den gör när det är kallt ute.

Iallafall så tog jag Marulk till paddocken och tömkörde honom. Han har blivit så himla duktig och bär sig själv hela tiden i traven. Halterna fick vi träna lite på dock. Han till och med föll in i galopp när jag bad honom svänga in mot mitten, även om jag inte bad om det då så fick han mkt beröm!

Tog sedan av tränset och löslongerade honom en stund. Inte ngt så jätteseriöst utan mest för att han skulle få springa lite men tränade på nedåtsök och lite sådär.

här är en film från mobilen från oktober som jag glömt bort. Dock så har han ju utvecklats mkt sedan dess och höjer ryggen bättre och är inte lika framtung och går stadigare! Sedan förstår jag att ni diggar mitt klädval;)


-Snögalopp

Igår var det äntligen en riktig vinterdag!
I Gideå hade vi två tjejer som rider lektioner där som ville följa med en dag på lovet deras. Dom red Tai och Djuti, Carina Tuscha, jag Ivanna och sedan kom Lillemor också som tog Bobnii.

Ridbanan var oplogad förutom att det var kört upp spår med traktorn runt om och en volt. Vi visste inte om de skulle bli halt om den plogades.
Ivanna var superfin och var inte sådär hängig som hon kan vara.

Vi gick sedan ut på lägdan och körde några galopper i djupsnön(mkt mer snö där än hemma) Ivanna har ju så korta ben men hon tyckte det var riktigt kul och hon är ju ett litet kraftpaket så!


Efter lunchen så red jag Gejscha själv. Först en stund inne på ridbanan för att känna på henne för dagen, travade lite i djupsnön där osv.
Gick sedan ut på lägdan och körde några galoppsträckor. Hon rakt hoppade över snön, såå härligt!

Sedan smörjde vi alla tränsen, går snabbt när man är många!:)Ivanna och Gejscha


-Oplanerad kvällstur

Igår var ju inte vädret det roligaste, först regn och sedan snö. For till stallet i samband med insläppet och tänkte att jag bara kunde ta Marulk i paddocken en stund och träna lite löst. Det gick inte super bra, det blåste och snöade ganska mkt så det berodde nog lite på det med. Men vet ni vad, vi fick till sidepass ganska bra löst för första gången. Han gjorde tom. några steg sidepass front(när han flyttar sidvärts mot mig)men det var nog mest bara "tur" så vi ska försöka jobba vidare med det!

Under tiden så hade Anki mockat klart och när jag stretchat Marulk så ville hon helt plötsligt ta en ridtur så jag följde med på en liten barbackatur runt kvarteret. Det var mysigt  i den nya snön!

Nu ska jag bege mig mot Gideå!


-Ny design!

Nu ska nog det mesta vara klart, så tryck F5(uppdatera) och säg gärna vad ni tycker:)

-Pissregn

Vad gör man en dag som denna då? Regn och blåst, kul nu kommer ju all den fina snön försvinna igen:(
Hade ju tänkt tömköra Marulk idag, får se om jag kanske gör det ikväll istället om inte paddocken är isbana, vilekt den lär vara.

Jag kanske får sätta mig och göra en ny header, det var ju ett tag sedan. Blir ju inget Gideå heller idag så måste ha ngt att fördriva tiden med.

Så är det ngt speciellt ni vill att jag ska skriva om eller visa så är detta en bra dag!:)

Ni ser väl om jag återkommer med en ny header senare då!

-Busfri

Idag så fick jag sällskap av Yvonne som kom precis samtidigt som mig till stallet. Vi tog en långtur bort till Sommarhemmet och Gene Fornby. Det blev mycket trav och några galopper. Marulk skötte sig toppen och busade nästan ingenting, han har ju trots allt fått busa av sig två dagar i rad nu så;)
Jobbade honom lite i öppna och sluta längs grusvägarna emellanåt!

Stretchade honom rejält äöver hela kroppen efteråt. Både fram, bogen, halsen och bakbenen både framåt och bakåt.

Imorgon har jag tänkt att tömköra honom i paddocken så han får jobba på lite själv:)


-Nytt år

Idag, nyårsafton så red jag Marulk på samma lägda som vi skuttade på. Han var supertaggad och busiig som typ jämt! Vi travade mycket och blev en hel del galopp som han la in själv här och var.
Fokuserade bara på att få honom att trava lugnt utan att öka eller lägga in krumbukter. Efter ett tag så lugnade han ner sig och vi kunde trava några vändor i relativt lugn trav men framförallt utan bus! Visst jag tycker det är lite charmigt men man vill ju gärna kunna kontrollera det lite ibland;)


det får bli en till bild från julaftonsmorgonen, kan ju itne gärna lägga ut den sedan när julen är alldeles för långt förbi:)


RSS 2.0