-Halsring och ridning

Kanske ska skriva om tisdagen och onsdagen också.

I tisdags så hade vi egentligen ett ganska bra pass. Marulk var duktig och gjorde sitt bästa men jag var irriterad på min syster som varit dryg innan så det var ju egentligen inte de bästa förutsättningarna men jag hade sett fram emot att jobba med honom hela dagen så kunde inte låta bli.

Red i halsringen och han lyssnar så himla bra nu när jag vrider och tar lite lätt i halsringen om ens det. Han stannar på en gång när jag ger kommando för halt, backar och kan vända nästan på stället. Detta i skritt, ska vänta ett tag till innan vi går över till trav denna gång och då bara typ en långsida i taget så att han kan ta det i lugn trav och samla energin lite och inte bara trava på. Och det är alldeles för blött för att trava än också.


I onsdags så tog jag på sadeln och hacket och red först ner Källströmsvägen, vänster och sedan upp traktorvägen uppför lägdan i trav. Tillbaka till gården och in i paddocken, travade något varv men kom fram till att det var alldeles för blött så fortsatte ut på lägdan i jakt på bra ställe att rida på. Där var det också för blött såklart så red ytterligare en gång runt och ut på gångvägen igen och till slut hamnade vi på planen vid handelsträdgårn. Det var riktigt bra där! Dom hade plockat bort lite grejjer så man kunde rida på en stor volt och underlaget var toppen.

I början var han lite okoncentrerad men väntade bara ut honom. Han ville inte riktigt böja igenom sig i högervarvet men efter en stund så "gav han efter" och då fick han supermkt beröm och då frustade han supermkt och var som att han kom på "ahaa" och han gick sedan riktigt fint resten av passet i både skritt och trav.

Ritade upp en liten bild hur vi red för er som inte riktigt vet hur det ser ut:)

Den röda pricken är stallet, den blå paddocken och den gröna planen vid handelsträdgården, hoppas ni ser ngt av mina fina uppritade väg haha!
Just ja, den lilla rosa pilen på lägdan pekar på hästarna på sommarbete, lite kul att man såg dom:p

-Hoppehästen

Vet ni vad Marulk har gjort idag? Han har hoppat studs:D

Blev lite rädd när vi gick in, hah ne inte rädd men typ oj jäklar jag trodde vi bara skulle ha bommar. Marulk har ju bara hoppat ngt enstaka hinder och inte speciellt regelbundet förut och har då oftast tyckt dom varit läskiga och antingen tagit jätteskutt över eller ställt sig och blåst med näsborrarna,haha!

Han var väldigt pigg i uppvärmningen och busade till det lite i galoppen ibland, men han har ju inte gått så mkt eller hårt senaste veckan så.

Här är banan vi körde:

Svarta är travbommar, röda upphöjda sockerbitsbommar och de gula är studsen upplagd på sockerbitar(inte högsta)

Man skulle egentligen galoppera förutom över bommarna men jag och Marulk tog det i trav hela vägen då det är nog att koncentrera sig på hindren;)

I början av passet fick vi komma några gånger var bara på studsen också och han var så himla duktig. Första gången tänke jag att vi travar väl bara över den första gången åtminstone så han får se vad det är, men inte då han studsade emellan dom. Så duuuktig killee!

Tillbaka till banan då. Han tog lite för långa kliv och travade lite för snabbt över bommarna ibland, men fick till någon bra iaf. Över de röda så var han jätteduktig, ibland blev det avhopp typ en meter innan så jag tappade ena tygeln där nångång när vi skulle svänga hah. Men annars så skuttade han jättebra över dom.
Sista gången över studsen var den bästa för då hade han riktigt bra flyt över.

Åh, jag är så stolt över honom:')

-Bogardx2

Slår ihop passen på Bogard i samma inlägg.

Red Bogard på lektion i måndags, hoppning var det tom. hade jag ingen aning om, haha:) I uppvärmningen så galopperade vi bla. på fyrkanten. Då blev han lite springig och svår att få stopp på ibland utan att behöva dra honom i munnen.
På ena sidan var det 5½an med två kryss, lades upp till oxer sedan men räckte med kryss för honom. Två första gångerna saktade han in och tiddade på den och klev sedan över istället, haha söte. Men sedan förstod han vad som skulle göras och hoppade super med ett språng emellan.

På andra långsidan var det två räcken med 3-4 galoppsprång mellan(för stor häst alltså) Vi skulle komma in i galopp men första gången sprang han iväg i en himla fart så ville inte styra på hindret då så vi kom i trav och landade i galopp sedan. Riktigt fint hoppar han även om vägen mellan hindren mer gick i små serpentiner än rakt;) han visste inte riktigt vart det var tänkt han skulle ta vägen men hoppa gör och kan han. Kommer bli en riktig toppenponny det där!


Idag så red jag också lektion med honom. Hoppning även idag. I uppvärmningen när vi galopperade på fyrkanten så fick han springfnatt och sprang rakt in i Durums rumpa och då flög ponnyrumpa upp i luften framför oss och då sa Bogard ooopsi! Haha nemen han fick iaf inga fnatt efter det. Idag var det travbommar i mitten som vi skulle vända varannan gång höger och varannan vänster.
Till höger var det två räcken som i måndags och till vänster var det travbommar. Det var inga som helst problem idag även om det gick ngt snabbt vid räckena ibland men fick till det bra efter några gånger. Sedan gjordes travbommarna i mitten om till två kryss med ett språng emellan. In i trav landa i galopp. Det skötte han toppenbra även fast det var lite långt med ett språng mellan men han sträckte ut fint.

får bli den enda bilden jag har på honom igen

-Lösridning

Igår hade jag och Marulk mysigaste passet på länge. Tog på honom repgrimman och tog med halsringen och pallen till paddocken. Fick för mig att träna på "upplyftet", när han ska sänka huvudet och sedan höja det när jag lägger mig över halsen så att jag kommer upp på ryggen. Var ett väldigt bra tag sedan vi tränade på det sist. Började med att stå längst upp på pallen(en sådan vanlig stall/ikeapall med två steg)och be honom sänka huvudet och la mig sedan lite försiktigt över halsen samtidigt som jag säger upp. Det funkade riktigt bra och han har förstått att han ska höja huvudet.
Prövade sedan att gå ner på det låga steget på pallen och provade därifrån och det funkade, helt plötsligt var jag där uppe!

Red några varv i repgrimman och ett rep men hoppade av igen eftersom jag inte tagit på halsringen så då fick vi träna uppsittningen en gång till och det fungerade även då, från lägsta.

Varvade sedan med att rida i halsringen och utan hjälp av varken repgrimma eller halsring. Han var superduktig och lyssnade toppen. Vi kunde vända nästan på stället löst och göra fina halter, duktig kille!
 

förra året

-Buga och nhgrupp

Igår när jag tricktränade Marulk och tränade på bugan så var han såhäär nära på att gå hela vägen ner, duktig kille! Man ser verkligen hur han försöker förstå vad det är han ska göra och så fort han kommit förbi en spärr är det som att han jahaaa, men kunde du inte sagt det lite tidigare?^^

Trickade inte så jättelänge, Anki stannade till vid paddocken och pratade en stund också och sedan for jag till ridkskolan för att hjälpa till i NH-gruppen.

Dom fortsatte med lite "utmaningar" och miljöträning såsom latpall, pressening, balplast, tunnor mm mm.
Måste säga att ponnysarna är riktigt duktiga liksom barnen, som utvecklats mkt. Allegro som tycker det mesta är lite småläskigt men annars är alla väldigt trygga. Nästa gång ska dom få prova på lite uppsuttet.


Jag och finaste Ticken 2009, herregud vad tiden går.

-Bogard lektion

I torsdags så fick jag rida Bogard på lektionen eftersom jag inte tog med mig Marulken. Huvudövningen var skänkelvikning från hörnet efter kortsidan in mot mitten och sedan rakrikta och rida rakt fram mot andra kortsidan. Gjorde likadant på båda sidorna av ridbanan.
Eftersom han inte är så utbildad så tyckte han det var lite svårt med skänkelvikningen, framförallt i vänster varv då han istället sprang iväg men i höger varv var han jätteduktig och försökte så bra!
I övrigt var han också jättefin, han var mkt lugnare. Han är dock lite skeptisk till om det är någon som rör sig eller går på läktaren och sprang iväg några gånger men gjorde ingen stor grej av det utan följde bara med och bromsade sedan upp honom lugnt och försiktigt. Galoppen funkade superbra!
Duktig ponni!-Härliga vår

Igår hade jag och Marulk ett mysigt träningspass. Det har blivit mindre snö i paddocken nu även om det är en hel del kvar. Löslongerade honom en stund med fokus på at få honom att gå kvar på spåret och inte gena och han var superduktig. På ena kortsidan vill han gärna falla in i galopp så innan han kom dit så bromsade jag upp honom med kroppsspråket ner till skritt och så fick han skritta den delen och sedna in i trav igen. Funkade riktigt bra! Han favorit är ju förstås när jag kallar in honom och han sänker huvudet och vill mysa^^
Både han och jag har nog saknat detta nu under vintern!

Sedan tricktränade jag honom en stund. Han har blivit grym i spanska skritten och lyfter benen riktigt högt och med bra energi men det är fortfarande lite koordination kvar innan vi får ihop det:)

Vi tränade även vidare på bugan, det var ett tag sedan. Ska försöka göra det lite mer regelbundet nu. Han backade och gick ner riktigt långt och gjorde det lugnt och fint så nu är det inte långt kvar känns det som!

Ikväll tar jag ridskolehäst på lektionen då han har gått så mkt på senaste tiden. Han orkar ju fysiskt men ibland tycker jag det är bra med lite uppehåll i ridningen och göra annat någon vecka för det mentala. Iaf vad det gäller Marulk, jag märker så väl på honom när han verkligen vill göra saker eller när han gör det bara för min skull.
Finaste vännen.
-Bogard & Ace

I måndags så hände inget speciellt utan Marulk fick vila helt efter helgen och han vilade även igår, pussade bara lite på honom när jag tagit in dom för han såg lite ledsen ut, haha^^

Jag red istället för Mimmi på lektion igår så halv 5 red jag dit med Bus-Johan som handhäst eftersom Lina skulle komma direkt till ridkskolan(dom rider i samma grupp). Det gick faktiskt riktigt bra och båda skötte sig. Johan med sina korta ben fick dock trava ikapp typ hela tiden;)

Anledningen att jag red dit så tidigt var för att jag skulle rida Bogard på lektion kl 18 så ställde in Ace och BJ i boxar medans. Vi red mkt voltarbete och det var ganska passande arbete för lille grå. Han fick några ryck när han itne riktigt vet vart han ska ta vägen och börjar springa istället, kändes som jag höll på köra in i den andra någon gång där, oopsi.
Men annars var han verkligen superfin och han är riktigt rolig att rida, är dock lite tveksam om han kommer kunna bli en nybörjarponny, men inget är ju omöjligt:)

Sedan red jag då Ace. Hon var riktigt trevlig, längesedan det gick så bra med henne. Hon var mjuk och stafig i traven och kunde länga ut steget lite när jag bad om det. Vi red på 8-volt över hela ridbanan och skänkelvikning när man var påväg ut mot väggen. Hon var lite stel i skänkelvikningen men fick till någon bra iaf. I sista steget skänkelvikning skulle vi sedan fatta galopp och galoppera halva volten ungefär, det var inga problem och hon hade en lugn och fin galopp.


sommaren 2010. Hihi vad tjock om magen hon var där^^


-Klubbdressyr!

Efter att ha putsat hästarna lite ytterligare på morgonsidan så red vi iväg strax före 9. Jag gjorde också en fläta längs mankammen på Marulk och en knopp i pannan fick han också! Riktigt stilig blev han även om det såg lite småfånigt ut;)

Dom fick uppstallning mittemot varandra så det var ju bra. Vi började rida fram ute nästan en timme innan och det var bra tror jag. Det var dock ganska isigt på planen så jag kunde tyvärr inte träna ngn galopp där. Vi startade efter varann så vi fick gå in på framridningen ungefär samtidigt.
Han var superfin på framridningen och galoppen funkade också riktigt bra. Vi hade byggt fram en liten staketstump in på framridningen också så hästarna skulle få vänja sig. Han tyckte det var läskigt först men efter att ha gått förbi några gånger gick det bättre.

När vi skulle gå in på banan så var det ju såklart mkt mer staket där och han var väldigt skeptisk och han började bakca typ så fort han såg domarbordet;) Haha stackars liten.
Till slut lyckades vi gå ganska nära utan att gå på tvären så då fick vi startsignal.

Han var väldigt spänd genom hela programmet och jag fick honom inte att gå fram pga. det, han som annars brukar springa för fort, haha! Så det blev några avbrott här och där och högergaloppen kom han inte alls in i på volten men jag är jättestolt över honom och han kämpade på jättebra!

När vi ställt upp i sista halten så fick han väldigt fint beröm av domaren också, jättekul att höra!

Vi slutade på 44,48% och det tycker jag var riktigt bra med tanke på att vi red typ hälften av programmet som amn skulle och genade några meter vid domaren varje gång;)

På väg hem så gick vi först banvallen och genade av mot Kock och då började Marulks stanna upp och nosa i backen så då tänkte jag att jaha nu ska han kissa som vanligt. Men inte då, han la sig ner försiktigt och fint, haha! Jag typ skrek rakt ut för jag blev så förvånad! Mimmi som var en bit framför typ va händer?! och där låg vi fint och prydligt i snön. Jag klev av och då blev han "jaha men gud du var ju också där" åsså ställde han sig upp igen. Svettig häst ville rulla i mjuk snö, kanske får lära in det som trick;)

Här är filmen:


Bilder från dagen:

från filmen


-Dressyrkurs dag 2

Detta var alltså i lördags..

Det gick mycket bättre än dagen innan och han hade bättre flyt och jag red på mer framåt och då får han bättre driv i bakdelen. Han var inte lika hängig och motsträvig. Vi gjorde ungefär samma övningar som dagen innan men någon annan också.
Han var riktigt duktig i galoppen och gjorde några riktigt fina fattningar!


På kvällen så var jag och Mimmi i stallet och förberedda inför morgondagens tävling, putsade hästar och utrustning. SÅ mysigt!


-Dressyrkurs dag 1

Red ju som sagt med på dressyrkursen för Johanna ikväll. Vi jobbade ganska mkt med galopp och även öppnor i skritt och trav, 5-kantiga volter och lite sådant. Han kändes ganska loj idag faktiskt, inte så att han var seg men han tyckte det var lite jobbigt att jobba rätt. Var ganska hängig i handen men han var även jättefin hälften av tiden och han försökte sitt bästa hela tiden.
Han var faktiskt väldigt fin i galoppen och gjorde flera fina fattningar från lugn trav och höll den bra både på volt och rakt spår.


åsså lägger jag upp en hoppbild, men äsch;)

-What he looks like

Var och red Bogard på em. Han var ovanligt lugn idag även om han fick något springryck i galopp i början i traven. Han är lite stelare i höger varv men fick till det riktigt bra efter en stund. Han gick överlag väldigt bra i traven och lyssnade bra på avsaktningar och halter.
Högergaloppen gick jättebra, red på en stor volt. Han tyckte det var lite svårare i vänster varv så efter ngt varv på volten så tyckte Camilla(som hade träning för en annan därinne) jag skulle följa spåret. Galopperade nästan hela ridhuset runt och han var riktigt fin då! Duktig ponnyskrutt.

Här är en halvdålig bild på honom från idag, tänkte jag skulle ta ute i hagen men dom hade hunnit komma in redan.


-ca. 500 olika saker

Oj, nu var det längesedan jag skrev! Men jag har inte varit på humör för det och det har inte gått så speciellt bra med Marulk heller de senaste dagarna. Eller han har verkligen varit superduktig och jobbat på underbart bra men jag har bara varit irriterad och frustrerad för att jag inte kan inverka typ alls bra i framförallt högervarvet för att jag sitter som en ko och det är inte rättvist mot honom när det blir så.
I förrgår när jag red på planen bkaom halndelsträdgården så hoppade jag av och gick tillbaka efter en stund för jag blev så irriterad på mig själv. Efter tävlingen på söndag ska vi ta en liten ridpaus och göra sådant vi tycker är riktigt kul, sådant som är vi, det behövs!

I måndags så tömkörde jag honom lite ur 3 zonen, vilket får mig att tänka på att jag glömt lägga ut serien med hästens zoner, löslongering och faser?! Det får jag göra, har det ju tom. skrivet och klart mestadels!
Han var iaf riktigt duktig och lättade i munnen,trampade under sig. Har fortfarande inte riktigt kommit fram till vad för bett jag ska ha honom, han trivs inte helt med nått av alla 6 bett jag har. Funderar på att skaffa ett stångbett och se hur han reagerar på det. Allra bäst går han ju på hackamore men kan ibland bli lite svårt när vi rider dressyr då han ofta blir ganska busig emellanåt.
Hoppade upp och red ltie barbacka efter det . Riktigt fin i traven i slutet.

uppvärmningspromenad på Källströmsvägen innan tömkörning(har ni sett hans fina snoddar?)

I onsdagsmorgon var jag, Wilma och Marulk på en mysig promenad upp till Hamptjärn och tillbaka. Sol och plusgrader. Vi mötte många glada pensionärer som ville gosa med Marulk, roligare än när folk blänger på en;)


Och idag red jag och Mimmi på upptäcksfärd upp mot Geneskolan för att förhoppningsvis hitta en lämplig parkering eller liknande att kunna rida igenom programmet på. Vi hittade en alldeles bredvid skolan som var jättebra underlag på dock aningens för smal för min och Marulks galopp men han kämpade på bra. Traven var han stundtals jättefin i men jag tror vi båda var lite okoncentrerade idag så ibland kändes det som vi bara fladdrade runt.

Idag har jag även varit och ridit Bogard på ridskolan. Tror han har stått sedan i fredags då jag sist red honom och i måndags fick han vaccin så skulle ta det lite lugnt. Ponnyn ville inte riktigt det men han var faktiskt inte lika piggelin som förra veckan även om han glömmer bort vad broms är ibland;) Det är för att han tycker det blir lite jobbigt ibland men han är en riktgt fin och söt ponny och han gick riktigt bra idag.
Ska försöka ta en liten bild på honom imorgon föresten, glömmer alltid bort det!

Imorgonkväll och på lördagmorgon ska jag och Marulk vara med på dressyrkurs för Johanna på ridskolan också som tack för att jag hjälper till i NHgruppen, det blir nog bra träning inför söndagen, eller så är vi hel-lessa;)

Just det, Agnes kaninkompis dog igårnatt:( den var hängig kvällarna innan och sedan på morgonen när Helene(hennes kanin) var där så levde hon inte och Agnes låg och tryckte bredvid henne, stackarn.


Har inhandlat ett nytt schabrak också på Granngården eftersom jag inte hade ngt vitt, en anledning att köpa ett till;) visst var det ganska snyggt? Stilrent men ändå inte helvitt och tråkigt. Kanten är marinblå. Jag gillar Hansbos grejjer, bra kvalité och passform. Kan dock bara uttala mig om täcken och schabrak.


Tror jag har fått med allt nu;)


-Hårdträning

5 plusgrader idag :D :D :D :D :D

haha. Jag och Marulk gick över till handelsträdgårdens parkering och red ett litet dressyrpass där. Var grus nästan hela och där de var is gick det ändå att rida eftersom den var mjuk.
Vi måste lägga oss lite i hårdträning denna vecka då det ju är dressyrtävling på söndag om en vecka;) Nej men vi ska göra vårat bästa och träna mkt på galoppen i veckan i den mån det är möjligt. Går ju inte precis att låna parkeringar på vardagarna när det är fullt med bilar och kunder..Får försöka lösa det.

I början av passet var han väldigt springig och lite stretig så jobbade mycket i skritten med att han skulle gå undan för skänkeln och bromsa upp sig lite. I traven tog det ett bra tag innan vi fick till en bra känsla men när den infann sig så kunde vi nästan trava på stället och han samlade sig riktigt fint! Älskar att rida honom sånna stunder, oftast är jag inte tillräckligt konsekvent när det inte är lektionsridning.

Då började vi med galoppen. Han gjorde några karateskutt i början men lugnade snart ner sig. Fattade galopp ur hörnet mot långsidan och sedan in på en volt efter några meter, typ som det ser ut i LB:n. Dock så var det lite för liten yta så han tyckte det var lite jobbigt men han kämpade jättebra och vi kunde galoppera några varv i båda varven även om vi flöt ut lite ibland.
Efter galoppen var han även super i traven.

Påväg till hagen efteråt så stretchade jag honom med lite yoga och lite "hov" hans också med.-Blö

Igårkväll så tog jag  bara en lite mysig barbackatur runt postvägen. Hade slutat blåsa och kändes väldigt behagligt i luften. Marulk gick på i ett stadigt tempo och jag behövde bara åka med. Var alldeles tyst trots vi red i samhället, så riktigt mysigt!
Flätade även hans man igår, var ett tag sedan jag gjorde det så tyckte det var dags nu

En bild från förra vintern, nu är den föredetta stubben nästintill lika lång som resten av manen och själva manen är mkt tjockare.
 


Idag åker jag till solberg och åker slalom och ska försöka lära mig snowboard helt!

-MarulkMarulkMarulk

Marulk är så otrolig! Han är den mest ambitiösa och den med störst välvilja av alla hästar jag träffat. Han betyder så otroligt mycket för mig och jag kan honom utan och innan, blir nästan lite tårögd när jag sitter och skriver detta, här på MiROi, haha:)
Nu blev jag tvärsugen att fara till stallet helt plötsligt trots det trista vädret, typ storm och grått..

Iallafall så var vi på dressyrlektion på ÖOR igår och som ni kanske förstår så gick det riktigt bra! I uppvärmningen så red vi bla. lite på stora mittvolten. Först i trav och han var ritkigt fin i formen, ibland blir han lite långsam med bakbenen men när han kommer igång med dom så har han en fin takt och han var nästan inte alls hängig eller speciellt framtung idag! Vi jobbade med lite öppna där på volten också, han tycker det är lite jobbigt att böja sig men när jag gör rätt så gör han det också.
Vänstergaloppen var jättefin. I höger så blev han lite inåtlutad så fick ta mkt i yttertygeln och ställa lite utåt så han rätade upp sig och då gick det bättre!

Sedan gjorde vi denna övning. Brukar säga att mina paintbilder är fula men denna slår nog allt, vet inte ens om jag själv skulle förstå den om jag tittar tillbaka senare..
Men alltså öppna längs halva långsidan och sedan rakrikta och öka något fram till konerna, de röda och sedan om igen.

Han var iaf riktigt duktig när vi fick igenom böjningen ordentligt!

Avslutade sedan med lite ridning på mittvolten igen och högergaloppen gick bättre denna gång.
Camilla tyckte också det gått bra och tycker han är en väldigt ambitiös häst. "Jag diggar din häst, han har inte alltid exteriören för sig men lyssnar alltid på dig och vill göra rätt och är då riktigt fin" Kul att höra och jag diggar också Marulk, stenhårt;)

'Anmälde oss föresten till klubbdressyren den 18:e igår också. LB:1, får se hur det går, hade nog helst ridit en LC då det inte är lika mkt galopp men det fanns inte. Men vi gör vårt bästa och sedan går det som det går:)


-Bogard

Igår for jag först till ridskolan och red Bogard igen, dom har fått flytta in från karantänstallet så det var lite behändligare nu. Han var nästan piggare igår än han var första gången. Från början när vi skrittade fram så satte han upp huvudet i vädret,tog bettet och sprang iväg några gånger så jag fick stanna mot väggen,haha! Att dra i munnen hjälper ju inte speciellt bra då han bara blir ännu mer motsträvig.
Men när vi kommit igång så blev han mjukare och lyssnade mycket bättre. I traven var han superfin vissa stunder och fin resten. Galoppen gick också bra även om han tycker det är lite jobbigt och orkar bara kortare stunder och springer gärna lite fort.


-Fullt upp idag

Vid 10-tiden for jag och Lina och hämtade upp Emma och sedan till stallet. Vi red genom skogen till svedje och travade en hel del längs svedje-grusvägen. Vi vände där man svänger ner till banvallen eller upp mot vitsjön. När vi gjorde det så fick vi väldigt taggade hästar! Vet inte vad som flög i dom haha. Marulk sprang på stället och skuttade runt och ville springa och Johan småtravade hela tiden, tom. Tornetta blev piggeling;)
Efter en bit lugnade dom ner sig så då kunde vi trava i normal takt igen och sedan tog vi samma väg tillbaka genom skogen. Vi galopperade uppför ett litet krön och då var Marulk mer i luften än på marken haha, tror alla 4 ben var åt olika håll samtidigt ungefär.


For sedan hem och lämnade Lina och bytte om och for till ridskolan för att rida ponnyn Bogard igen. Sandra var friskare idag så hon red Jarlen.
Bogard var mycket lugnare idag och superfin efter uppvärmningen. Provade även lite galopp idag på volten och han var riktigt duktig! Lite springig in i galoppen först och tog fel ngn gång där på slutet men när han väl kommit in i den gick det riktigt bra faktiskt!
Mysig ponny det där!

Nu måste jag skynda mig lite, för nu ska jag till Gideå och rida ngn häst:)


-Bogard/Jarlen

Idag for jag till ridskolan vid typ 14 för att rida den nya ponnyn och hästen. Jag började med Bogard, ponnyn. Han var väldigt pigg från början då han inte hade gått sedan i torsdags så han hade lite överskottsenergi. Jobbade mkt i skritten först och i början  galopperade och studsade han nästan iväg så fort jag krävde lite eller bara försökte svänga.
Men efter jag efter ett litet tag och när jag hittat knapparna så var han jätteduktig och fin.
I traven ville han gärna flyta ut med bogarna och jag hade lite svårt att komma åt med skänkeln kände jag eftersom han är så liten. Men även där blev det godkänt till slut och det flöt på bra för att vara första gången.
En jättetrevlig och fin ponny!

Sedan gick jag och bytte till Jarlen. Kändes lite skillnad att hoppa upp på en hästis igen. Han är ganska outbildad och lite "vinglig" men det är jag ju ganska van med från Marulk. Camilla var där inne ett tag också så hon hjälpte mig lite. Körde bla. lite galoppfattningar i ett hörn och sedan galopp i lättsits hela ridhuset långt, gå in på en stor volt och sedan ner i trav igen osv. Någon av de första fattningarna blev han tom. lite busig och drog ner huvudet,hah.
Efter galoppen så var han superfin i traven och var mycket stadigare.

Ska dit imorgon igen och åtminstone rida Bogard.


Har ikväll även följt med Lina och Bus-Johan till ridskolan för hopplektion. Hon började idag i samma grupp som jag red i förut. BJ var busig men hoppade jättefint och var superduktig även om han blev lite trött i slutet. Har några filmsnuttar på dom som jag kanske lägger upp sedan.


-NHgruppen

Hjälpte till i NH-gruppen på ridskolan igår igen. Jag började vis lite med Rambo och det var stor skillnad på honom motför i fredags. Han fokuserade bättre och var väldigt lyhörd. Visade skickaövning som dom skulle börja lite med denna lektion, skicka ut på volt. Och sedan visade jag lite sidepass mot väggen och det var han riktigt duktig på! Det hanns dock inte med sedan.

Eleverna var duktiga och dom lyssnar jättebra på intruktioner och är intresserade, ponnyerna skötte sig också super. Lester hade dock nått litet fnatt för sig, han tyckte han var skithäftig och snyggast i världen ungefär;) Jag skulle hjälpa tjejen att visa lite skicka då han inte riktigt ville. Så när jag bad honom gå ut på volten och satte lite press på bogen så spetsade han öronen, pep och sprang ut i full galopp/skutt. Sedan galopperade han där i full fart på volten runt mig. Så jag väntade ut honom en stund och när han saktade av till trav fick han mkt beröm. Någon gån till sprang han ut i galopp men efter några försök så kom han på att han iallafall kunde trava lugnt runt och vände jag upp honom och gav oss där med det för dagen.

Efteråt så frågade Helen om jag ville hjälpa till att rida igång den nya C-ponnyn, Bogard. Så nu ska jag strax åka dit, tror Sandra skulle rida den nya hästen samtidigt. Haha, får se hur det går att rida ponny, det var ett tag sedan..


-Han gör det bra

Igår lördag så blev det en liten barbackatur i hacket runt postvägen, en liten slinga genom samhället. Det var mysigt i eftermiddagssolen.

Idag så var jag först och kollade på ponnytävlingarna på ÖOR ett tag(även igår). Vi har många fina ekipage i klubben och jag gillar att alla är så ödmjuka mot hästen och berömmer dom så bra när dom gör rätt. Såg andra mindre bra exempel på det idag från andra klubbar. Vad ger det att slå till hästen med spöt över hindret liksom? man vill väl ändå att den ska förknippa det med ngt bra? och om hästen vägrat några gånger och man kickat till den med sporren i sidan och sedan får den inget beröm när den väl hoppar över? njaa.. inget jag står för iaf.
ÖOR är en bra klubb!(nu kan jag inte säga ngt om andra klubbar utan jag bara konstaterade det)

For sedan direkt till Marulk och tog på sadel och hack och red upp mot Hamptjärn. Tog två galoppvändor uppför backen bortanför badplatsen. Andra gick det undan! Det var riktigt bra underlag där eftersom snön satt sig och den blivit hårdare. På ner vägen så gjorde vi mkt öppnor och sidförföyttningar och tränade samling, travade också en sträcka och han samlade sig jättefint och blev inte hängig. Red sedan en stund på en volt på gårdplanen innan vi var klara, fin var han! 

Det som är irriterande är dock att jag sitter snett! Det är ngt som jag ALLTID irriterar mig på varje ridpass. Men skulle bli lite tjatit om jag skrev det varje dag,huh? Det tar mkt av mitt fokus och jag kan inte slappna av i sätet. För att Marulk ska gå rakt så måste jag flytta bak höger skänkel för att inte hans bakdel ska glida ut vilket betyder att jag måste spänna mitt högra ben mer eller mindre under hela passet vilket gör att jag ganska ofta burkar få mjölksyra(om än inte så mkt) i det även om jag bara skrittar på långa tyglar i skogen. Går faktiskt bättre när jag rider dressyr för då tänker jag inte på det lika mkt.
Det som är mest irriterande är att jag vet hur jag sitter men jag kan inte gör ngt åt det, det tar liksom emot när jag ska vrida mig åt vänster. Det är även därför jag låser mig i inner hand i höger varv och glappar på ytter eftersom min vänstra axel kommer längre fram= det är därför det går bättre i vänster för då blir det ju mer naturligt rätt.
I bäckenet har jag dock inte riktigt kommit underfund med vad jag gör när jag sitter snett. Min högra stigbygel känna alltid längre vilken häst jag än rider och tom. om jag har den ett hål kortare.
Det är inget som syns nästan alls för ngn annan men jag känner det såå väl.
Jag får damp på mig själv och blir frustrerad och då blir det ju inte kul att rida överhuvudtaget, och det är ju inte rättvist mot Marulk heller. Det är nog därför vi jobbar så mkt från marken som vi gör, för jag orkar inte fokusera på hur jag sitter hela tiden, självklart för att jag tycker det är kul från marken också såklart men det är nog en anledning.
Bajs.


-NH-gruppen öor

I fredags så tränade jag och Marulk bara lite på spanska skritten då det är så isigt och tråkigt överallt nu.

På kvällen for jag och hjälpte till på ridskolan i NH-gruppen. Tog inte med Marulk eftersom de gjorde ungefär samma som förra gången eftersom de inte hann med så mkt pga. fölningen. Jag visade först på en av ridskoleponnysarna, Monsun en liten b-ponny. Först stod han mest och sov men bara efter en litenliten stund blev han mkt mer alert och känslig när jag gjort lite backa och flytta bakdel. Övningarna dom fick göra var flytta bakdel,framdel, backa övningar, böja och sänka huvudet.

Dom var jätteduktiga och även om endel av barnen är ganska små och har lite svårt att nå upp till ponnyn ibland så gjorde dom många framsteg!

När dom var klara så jobbade jag Rambo en stund, en väldigt tankspridd d-ponny som helst ville titta på vad alla andra höll på med och inte lyssna på sin lilla människa;)
Gjorde lite kvickhetsövningar med honom så han har ngt att tänka på. Att han ska följa mig som en spegel och vara följsam när jag går/springer runt honm och kunna trava efter mig mm. Tog inte lång stund innan han fokuserade och tänkte efter vad han skulle göra och lyssnade för mindre signaler, duktig Ponni!


Tickeeen<3

-Hoppning Ace

Tog med Ace på ridlektion i torsdags. Det gick inte speciellt bra. Jag red inte mitt bästa precis och Ace var nästan lite småloj i uppvärmningen och lyssnade inte riktigt för skänkeln. I vänster varv när vi red på en av volterna så var hon riktigt fin och aslappnad men i höger varv så förböjer hon sig lite och jag låser mig i innerhanden istället för att vara mjuk där och ha stöd på ytter. Men när vi fick kolla på bogen där så gick det fint.

Vi hoppade en bana både på raka och böjda linjer. Vi fick ngt stopp på några hinder pga. att vi kom fel. Hon satte sig inte och jobbade inte riktigt med bakdelen så blev ingen riktig spänst utan hon la sig mest på i tygeln. Menmen så kan det gå ibland!

RSS 2.0