NH/CR läger Sörgården 2010

Nu hade jag tänkt berätta lite vad som hänt och vad vi gjort under veckan, det går såklart inte att förklara alla små detaljer runt omkring som gör det där lilla extra och som gjorde allting så kul men skriver lite "kortfattat"

Dag 1
B
örjar med att skriva lite om lastningen på morgonen. Han ville inte gå in först, så vi provade med linan men han blev bara stressad och motvillig. Så provade sedan bara med att visa in honom, gav eftergift för varje steg osv. och han gick längre upp på rampen än med linan, då blåvägrade han. Efter ca. 45 min gick han hela vägen in. Han skyndade sig ut igen. Men gick in igen när jag skickade in honom, gjorde det tre gånger och sedan stängde vi. Han stod lugnt och fint hela resan upp.

När vi kom fram och lastat ur så var det mkt nytt att titta på och han ville helst inte stå still, han såg ut ungefär som en unghäst ;) Ställde in honom i en box och det första han gjorde var att lägga sig ner och rulla in sig några gånger, då blev han spånig och fin^^
Han blev genast kompis med Julias Banner(dom som jag var och hälsade på uppe i Umeå förra hösten) och dom stod och nosade på varandra genom gallret, fast Ticken såg mest ut som om han ville pussa på Banner xD och på andra sidan hade han också en privathäst, Milton, en C-ponny. Fast Ticken såg nästan ut som en ponny bredvid Banner också som är 172:P

Julia och Banner och söt Ticken till vänster ;)



Vi gjorde lite grundövningar från marken på banan. Jojo-leken, flytta bakdel, "pimpling" och one rein stop övningar med böja huvudet mot magen. Det gick toppen och det har vi övat lite på förut också, just att gå undan för trycket i grimman.
Ibland ville han mest titta på annat, det var ju så mkt nytt, och några snygga kallblodsflickor ;) Efter en stund satt vi upp och red i repgrimman och sadeln. Tränade lite one rein stop uppsuttet också och det gick jättebra, han förstod på en gång, det har vi också gjort några gånger innan hemma. Travade lite också mm.



Vi hade också CR(centered riding) teori idag. Gick igenom lite historia och berättade om Sally Swift och om tänket. Andning, mjuka ögon, byggklossar, centrering, 75% fokus på sig själv 25% på hästen mm.

Ticken sov gott på nätterna, han var alltid alldeles spånig varje morgon av att ha legat ner^^


Dag 2
I
dag spöregnade det och åskade på morgonen, verkligen typ tropisk regnskogsregn, alldeles varmt. Lät Ticken stå inne och äta morgonmat tills det lugnat ner sig. Efter vi gått in och ätit frukost så hade det slutat regna som tur var och det sken sedan upp litegrann.

Vi gjorde lite markövningar på gårdplanen på förmiddagspasset så banan fick rinna av litegrann. Flytta framdel, som vi faktiskt inte gjort så mkt innan men det gick jättebra. Sedan var det skickaövningar som vi gjort hundra gånger innan men där "förstod" han inte alls xD Fick "gå på" honom ganska rejält och fokusera på bogen för att få honom att flytta ut den. Yvonne visade hur jag kunde göra och efter några gånger så var det som om han sa: men jaha var det det här jag skulle göra, det kan jag ju! Hästar kan ha platsminne, att dom kommer ihåg grejjer dom gjort på den platsen man oftast tränar. Och sedan var han nog lite okoncenrerad sådär första dan när det var så mkt nytt:)



På em hade vi CR träning på banan. Han var väldigt pigg och glad. Blev mest fokus på sitsen och det som jag skrev om där uppe på teorin. Det gick bra och man märker hur viktigt det är med en klar tanke, fokus och andning.



På kvällen red vi en liten uteritt. Red sist bakom Pricilla. Pigg var han nu med och snubblade på dom små kullarna där det brukar ligga små hinder ibland. Men nu ser du väl ändå att du måste lyfta på foten lite högre? *snubbel* haha^^
Pricilla gjorde några sura miner när han kom lite för nära och tittade lite surt bakåt på honom. Han ba: vadå? jag tittade inte på dig*vissel*




Dag 3
H
oppning på banan på fm. Jag lånade Ragge, en fjording på 138 cm^^ men han är ganska rund om magen så han kändes inte så liten. Fast det kändes såklart lite ovanligt, väldigt korta steg och sådär :P
Vi gjorde inget avancerat eftersom detta är ju inget hoppläger precis. Först lite travbommar,sedan upphöjda bommar och sedan körde vi ett litet studshinder. Han blir väldigt pigg när han ser hindren när man vänder upp mot dom. Han var rolig att rida :)

På em gjorde vi NH-övningar på gårdsplanen medans andra gruppen red, bara 4 i varje grupp, skönt :) Lite skickaövningar, skicka på en 8-volt och man står själv kvar på samma ställe. Från början vill han gena lite innanför konerna men efter några gånger förstod han att det inte var ngt alternativ :)

Visst är Ticken sig lik ;D Dom röda sträcken visar alltså bara först gånen när man skickar dit honom sedan håller man sig bara på 8-volten med vända upp i kurvorna för att inte repet skall hamna på fel sida.
Sedan "boxen" av fyra bommar lagda i en fyrkant. Man skickar ut som vanligt på en volt, går in i boxen och vänder upp där. Det var inga som helst problem, förutom att han ngn enstaka gång ville gena ut genom hörnet av boxen ;)
På flytta bakdel och backa övningarna var han lite okoncentrerad och tittade mest på Tove och Vide mm. :P



Sedan gick vi in och sadlade och gick ut på banan när den andra gruppen var klar där. Det var repgrimmeridning med ett rep som stod på schemat. Det har vi inte gjort förut men det gick riktigt bra. Lite svårare att svänga åt det håll man inte har repet på men han lyssnade bra när jag la repet mot halsen och svängde åt motsatt håll, han lyssnade bra för sitsen också.
Vi gjorde en övning när vi skulle rida rätt över ridbanan fram och tillbaka mellan två punkter, alltså träna på att rida rakt mellan punkterna. Det gick riktigt bra för alla 4:a. Yvonne sa olika grejor på vägen tex. 123 skritt, 123 trav, 123 galopp, 123 stopp osv. När vi kom fram till punkten på andra sidan(ett däck på marken) så gjorde man en framdelsvändning helt om. Det gick jättbra, kul att tänka på att man faktiskt inte behöver två tyglar och ett bett för att få hästen att flytta sig utan att gå framåt.
Gjorde lite one rein stop övningar och galoppfattningar också. Han var piggelin och glad även detta pass. På slutet red vi lite i halsring också. Han blev lite okoncentrerad och pigg i traven men han lyssnade bra på förhållning.

På kvällen tittade vi på när Yvonne jobbade Musse i rundcorallen. Han är ett litet urcharmigt gotlandsruss. Vi hade också CR-teori tidigare på dan. Fick veta att jag lägger mer vikt på mitt vänstra ben. Alla har vi ett ben som vi skjuter ifrån med och ett som tar oss framåt och då tar vi ju självklart med oss det upp på hästryggen också, och det är ju mindre bra. Men det är riktigt bra nu när man är medveten om det, för nu känner jag det jättetydligt när jag går att jag skjuter ifrån med mitt vänstra mer än det högra. När man väl har blivit medveten om det så kan man gör ngt åt det. Så ut och känn efter vilket som är erat frånskjutande ben ;)

  



Dag 4
I
dag var det långritt i ca. 3 timmar tror jag den brukar vara :) Red nästnäst sist bakom Vide. Han var superpigg och glad idag med och ville helst inte stå still när det blev nån kisspaus längre fram x) Vide gjorde några sura miner och varningar när han kom för nära och efter en stund förstod han att han inte behövde gå och nosa henne under svansen ;) Gammgubben gjorde tom. några rejäla bakuter åt Isabels Milton när han kom för nära bakom, haha!
I den långa galoppbacken tog han i för kung och fosterland och han tyckte det var sååå roligt. Alla sprang om Pålle som vanligt(täthästen) för han tycker det går lika bra att trava ;) härligt var det med en riktigt räjsgalopp. När vi var nästan upp så kom vi ifatt Vide som flåsade och började bli lite trött, men inget flås på Ticken inte!
Han hoppade hoppstig idag också! Brukar ju aldrig och har aldrig hoppat med honom förut, men några små skogshinder i skogen gör ingen skada en gång. Han var superduktig och tyckte det var svinkul och tvekade inte det minsta. Han kom fram i galopp efter första hindret och det kändes som han bara flög över, duktig pojke!
Klättring i dom små sandbackarna några gånger blev det också i skritt och trav. På fikapausen satte jag på padden som glidit ur lindan i galoppbacken ;)

När vi kommit hem och efter vi ätit lunch så hade vi lite massageövningar och punkter man kan känna på för att se om hästen tex. har ont. Intressant att få veta och kunna!

På kvällen hade vi utmaningar, det är himla roligt! Tex. gå över lastpall, gå genom eldregn, squeezinggame, gå över vippbräda mm.
Började med att skicka över lastpall. Han nosade, skrapade, bet mycket på den och undersökte den noga. Några gånger försökte han gå förbi så då fick jag backa tillbaka och flytta tillbaka bogen. Efter att ha stått och tittat på den ett tag och undersökt lite till så gick han över men klev utanför med bakbenet så vi gjorde några gånger till och han klarade det jättebra.



Sedan gjorde vi en övning där man lägger 4 bommar som ett E såhär:

Vet att jag skillad i paint, men hoppas ni förstår lite, dom streckade linjerna är alltså Ticken ;) Man ska alltså stå kvar på samma ställe själv och få hästen att gå mellan bommarna utan att gena eller kliva över dom, då får man backa tillbaka. Ticken ville gena över mittenbommen några gånger innan vi vänt upp men till slut så :)

S
edan prövade vi lite squeezingame, just denna övning såg ut så att man skulle skicka hästen mellan en upphöjd bom och staketet och man själv sotd utanför. Det gick riktigt bra och man skulle stanna hästen när den var emmellan och sedan skicka ut den. En gång efter han gjort det några gånger, precis när Yvonne var där och kollade så tyckte han att det kan väl inte vara meningen att det ska vara såhär lätt. Så då vände han sig lite och tog jättekliv över den ca. 50 cm höga bommen och tyckte han var jättesmart, haha! Det blev många skratt från olika håll xD

Banner och Julia, squeezinggame


S
om sista övning gjorde vi eldregnet. Först tyckte han den var lite konstig och stod och nosade lite på den. Hästar ser platt så dom har svårt att avgöra om det är en vägg eller om man faktiskt kan gå igenom. Från början gjorde jag en glipa mellan plastbanden så att han förstod att han kunde gå igenom, när han väl ftt igenom huvudet var det inga problem. När jag hett ner banden igen gick jag före honom igenom några gånger och då gick det bra. Det var lite läskigare att gå igenom själv när jag skickade honom. Men efter en liten stund så gick han igneom flera gånger. Så vi gav oss där när han var så duktig :)


Dag 5
H
oppning på banan med Ragge. Lite småseg ibland men hoppade bra och var riktigt duktig! Blev piggare när han såg hindren. Vill gärna gena i svängarna så där måste man vara lite bestämd så man får ut honom. Vi körde en liten bana några gånger var.

Bilden är inte från denna dag


S
edan hade vi lite strechingövningar med Rebecka och det är ju ingen nyhet att jag ör världens stelaste precis xD

Efter lunch blev det en liten uteritt bort mot hoppstigen. Ticken tyckte det var superkul även denna gången och tog i utibaraden ;D Hoppade jättefint i både trav och galopp.

P
å kvällen hade vi utrustningsvård och grillning med lite spökhistorier. Inte typ blodet droppar ;) utan sanna historier som Yvonne och bekanta till henne varit med om. Bla. på Sörgården. Men tänker inte berätta ngn här, för det första blir det så långt och för det andra så finns det många som inte tror på andar så då låter det bara fånigt, men jag själv vet att det är sant. Grillkvällen är alltid ngt av det mysigaste på hela lägret :)




Dag 6
D
ugg och "dis" regn hela förmiddagen :/ Släptte ut Ticken i hagen på morgonen med täcket så han fick stå ute under den lilla tävlingen tills vi skulle fara hem.
Hade då Ragge och han var jätteduktig. Lite svårt att beräkna avstånd och veta när han ska hoppa av när man bara ridit hästen två gånger innan, men det gick bra :) Det blev en 3:e plats bakom Banner och Milton.

haha vadå se pluttiga ut xD Ja menar Milton till höger om oss är en maxad C ;)




Efter tävlingen packade vi ihop alla grejor och åt lunch en sista gång tillsammans. Sedan var det "bara" att lasta på Ticken. Han kraffsade och undersökte den mkt men gick inte upp längre än två steg och vill gärna vika mot en.
Efter ett tag kom Yvonne ut och hjälpte till. Så fort han vek mot henne så snurrade hon rpet i en stor "propeller" och då får han skylla sig själv om han går in i den, man vill inte att han ska gå in i en. Detta prövade jag ju också med innan såklart men jag får nog inte till den riktiga knycken och intensiteten. Detta prövade han med några gånger tills han insåg att det itne var nått alternativ att gå in i propellern och mot Yvonne.
Efter en liten stund gick han halvvägs in men backade sedan ut på en gång igen, det lät hon honom göra men så fort han kommit ner bad hon honom gå in igen. Han gick in och ut på en gång flera gånger och efter han fått gå ut på en gång om han vill så bad hon honom stanna kvar där inne. Han var lite nervös men han stod stilla hela vägen hem och backade lugnt och fint ut ur transporten när vi kommit fram :)


Såja nu har jag skrivit "lite" om lägerveckan. Antar att det inte var så många som orkade läsa men kul för min egen del att ha kvar också :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0