-Sammanfattning av dagen

Är nu hemkommen från en mycket trevlig helg i Sthlm. Sett tre shower och handlat lite grejjer på hästmässan. Ett brunt schabrak med gul kant och ett mörkturkost som det står Marulk på i silver, han var supersnygg i det! Köpte även ett ländtäcke med reflexer på och nya vinterhandskar.
Kommer lite bilder från showerna sedan.

Idag så har jag varit i Gideå. Red först Ivanna på banan och hon var verkligen duktig! Hon tjurade nästan ingenting förutom lite på slutet då hon blev lite trött men vi kunde galoppera utan problem och hon gjorde fina fattningar!

Vi hoppas även att vi hittat en lösning åt Thjibing. En kvinna har pratat med honom och han har panikångest. Och som vi räknat ut så är han väldigt självsäker och modig men så komme den panikångesten och det får han därför han har problem med Binjurarna, dom sitter ungefär under sadeln fast långt in. Så vi ska inte rida honom förän det blivit bra men fortsätta jobba från marken. Vi ska värma ovanpå ryggen ovanför njurarna och han ska även ha ngn speciell ört för att det ska bli bra. Så nu hoppas vi på det!

Tog sedan med Marulk till ÖOR. Vi jobbade med skänkelvikningar och lite galopp på volterna och längs långsidan. Han var verkligen duktig, speciellt med tanke på att han inte har blivit riden ordentligt på ett tag när jag varit utomlands så han tyckte det var lite jobbigt men kämpade på med sitt allra bästa! Galoppen gick riktigt bra även om han gjorde några busryck här och där;)


-Lugnare bushäst

Idag var han inte riktigt lika busig men pigg var han och la in lite makaronskruvstudsar emellanåt. Han var suerfin i traven i båda varven och var inga problem att rida på 8-volter.
Red på samma lägda idag med.

Nu ska jag snart fara in till stan och hoppa på bussen till Sundsvall och sedan tåg till Sthlm där jag ska möta upp Sandra(om jag hittar henne)


-Stora framsteg!

Jag for sedan till Gideå igen efter jag ridit Marulk. Började med Thjibing, fortsatte med det vi tränat tidigare i veckan från marken, han har blivit himla duktig och är inte lika impulsiv längre! Kan också ha lite att göra med att han gått med flocken ett bra tag nu och inte tillsammans med hingsten och där måste han ju reagera väldigt snabbt.

Han är en väldigt känslig och lyhörd häst och lyssnar för minsta signal och pekning vilket är riktigt kul! Efter en stund kom Carina förbi och då tyckte hon vi kunde prova sitta upp på honom igen. Uppsittningen var inga problem, har ju tränat mkt med att jag stått på pallen också så. Carina ledde Tuscha(ledarstoet) före oss och han var så duktig! Han gick lugnt och avslappnat flera varv i båda varven så då nöjde vi oss där!

Efter en fikapaus så gjorde jag ordning Amir, en valack på 5-6 år. Han var riktigt trevlig att rida och vi tränade mycket på böjningen i volterna då han gärna går lite utåtställd så flyttade även en hel del bakdel för att få honom lite mer eftergiven och han blev mycket mjukare i slutet!

Sedan var jag med på båda lektionerna ikväll. Första passet red jag både Tai och Ivanna. Skulle ha Tai men efter en stund bytte jag då hon som red Ivanna tyckte hon var lite föör envis. Tai var pigg och fin. Ivanna var också riktigt duktig idag! Visst gjorde hon några av sina berömda vändningar men efter några gånger så gav hon sig när hon märkte att det inte funkade, fick till en riktigt fin galopp också!

Andra passet så red jag Djuti, som i första passet så tränade vi på tempoväxlingar. Han var superduktig på minskningar och öka gick även det bra. Travade över lite bommar också men kort och långt avstånd, gick bra det med!

Efteråt hade vi lite tidig julfika med saffranbullar,pepparkakor, tunnbröd med julskinka senap och äppelmos, minus skinkan då för min del, hoppade över de andra också eftersom det kändes lite småkonstigt att ha det som pålägg. Mysigt var det med lite julstämning och tända ljus!

Här får ni en bild på Thjibing från idag från mobilen!


-Morgontur

Släppte ut hästarna och mockade innan jag tog in Marulk igen för en ridtur. Vi började på lägdan. Gissa om jag hade en pigg häst! Har ju bara jobbat honom från marken sedan jag kom tillbaka och inte blivit riden så mkt under veckorna jag var borta heller så ngn hade överskottsenergi!

Red i hackamoret. En bra stund var det mest bara karate och studsande hit och dit men efter många försök till en sånär någorlund lugn trav så lyckades vi iaf trava något varv i taget i en fin form utan massa sprättande ben överallt;)

Så då nöjde vi oss där för tillfället och travade sedan hela vägen upp till Hamptjärn förbi badplatsen, då var han lugn och fin! Travade även en bit på tillbakavägen.

Det var så roligt för när jag var på väg hem igen så ringer Janne "Hej Ida, ska Liten Kanin vara lös i stallet?" (jag hade hett dom i boxen) haha, det roliga var alltså att han sa just Liten Kanin fullt seriöst som att den hette så, står nämligen på tavlan "liten kanin i blå bur och Agnes i röd"
"Liten Kanin" hade alltså krypit under boxdörren där det är en lite glipa;)

Jag hinner nog med en liten tur imorgon också innan jag sätter mig på tåget ner Sthlm och Horseshow:)

Här är en bild på "liten kanin" eller LillPysen som jag föredrar att kalla den, vet dock inte vad den heter egentligen faktiskt..den ser dock större ut än vad den är på bilden man skulle sett bättre om Agnes också var från sidan men ni kan ju föreställa er då den kom under en typ 5 cm springa;)


-Hoppning

Acean på ÖOR idag då. Vi hade Johanna istället för Helen idag. Det var en superrolig lektion! Äntligen fick vi hoppa lite på riktigt! Har mest bara blivit småskutt mer likt cavaletti än hoppning denna termin, och vi ska vara en Kombigrupp(två dress,två hopp)?! Man kanske borde byta,hm..

Iallafall så hoppade vi in i trav bom på marken, räcke, ett galoppsprång och sedan oxer. Som högst låg oxern på 95 cm och Ace var superduperduktig och hoppade toppen och hon blev inte alls sådär stark som hon kan bli!
Vi hade också en studs på tre hinder som också gick bra, vi fick till avståndet riktigt bra från ena hållet men från andra kom vi lite fel en gång så det blev vägran men vad gör det.

Sedan la vi ihop dom också.
Johanna är en riktigt bra ridlärare, hon ger mycket beröm och säger vad man ska göra. Gillar inte dom som är bara tysta eller klämmer in typ ett:bra! man ba jaha? var allt bra, hela tiden??

Så jag är nöjd med kvällens lektion!:)
-Fortsatt träning i Gideå

Körde i 50-60 km/h hem från Gideå idag, pga. dimma, missade tom. svänga höger mot övik vid flygplatsen, då blev jag irriterad eftersom bensinen var på rött och jag itne precis ville på soppatorsk mitt ute i skogen i dimma...och mörker.

Iallafall så jobbade jag ju Thjibingen från marken idag igen. Ytterligare framsteg idag tycker jag! Jag kunde lägga upp pressenningen på honom. Först var han jun lite skeptisk och gick iväg lite men han är en häst som tar tag i saker istället för att bara fly, han är väldigt nyfiken! Första gången den ramlade av när vi gick runt med den på ryggen så flög han lite och blev sedan förbannad på den och sparkade på den när den föll av bakom. Jag kunde inte låta bli att skratta åt honom för han ser så rolig ut även om det kanske inte är eet bästa att göra;) Han ser ut ungefär som en katt som skakar av vatten från tassarna!
Men sedan stannade han istället för att hoppa iväg när den ramlade av, positivt!

Sedan sprang vi över lite bommar i trav, första gången hoppade han till när han stötte i en bom men var sedan inga problem. Han gick även över bajsskyffeln flera gånger, den som var anledningen till att jag föll av honom då den tippade. Sedan gjorde vi lite annat blandat också.
Ska föresten försöka ta en bild på honom imorgon, ni vet ju itne hur han ser ut!

Sedan red jag Gejscha. Hon som backar och små stegrar när det blir lite jobbigt, jobbigt=göra annat än att följa fykanten,typ!
Hon blev riktigt fin i slutet och hade en fin form emellanåt, dock bara några steg innan hon oftast stannade men då fortsatte jag hålla om med stöd på tygeln och då varken backar hon eller går framåt(inge kul att backa när jag säger till)så då väljer hon att gå framåt igen och dom tillfällen blev mer och mer sällan under hela passet. Så man kan ju hoppas att jag kommit på lite av varför hon gör som hon gör iaf!

Kalinka, Tatjaana och Grevinja


-Hit och dit

Dagen började med utsläpp av hästarna. Släppte dom i paddocken för dom skulle avverka träd utanför hagen bla. där den blivande ridbanan kommer vara.
Promenerade hem en sväng efter några timmar innan jag åkte tillbaka och flyttade över dom till hagen. Dom blev föresten superbusiga när dom fick vara i paddocken! Ace stegrade jättehögt och Björn var en studsboll, tom. Tornetta fick lite fart av de andra eller galopp med lite huvudskakningar iaf;)

Sedan for jag upp till Gideå. Jobbade Thjibing från marken med presseningar, däck, pallar, bollar, plastpåsar mm. Han skötte sig super och var itn elika impulsiv som förra gången eller den gången jag föll av honom. Jag ska jobba honom från marken denna vecka och sedan nästa ska jag pröva sitta upp på honom igen och förhoppningsvis ska han då ha fått lite mer förtroende för mig så att han inte reagerar som han gör!

Åt sedan middag och sedan fick jag hålla i lektionerna. Barngruppen tränade trav över bommar och lite ridvägar. Dom har blivit riktigt duktiga och alla red själv idag!

Ungdomsgruppen tränade galoppfattningar och trav och galoppbommar. Även dom har utvecklats och alla fick till galoppen riktigt bra!

Sedan for jag direkt hem till stallet och tog in hästarna, så en riktig heldag i stall från 08.00-21.00 men jag gillar det!

Imorgon blir det fortsatt jobb med Thjibing och sedan ev. Gejscha eller Ivanna. Sedan ska jag hinna med att umgås med Marulk innan jag tar Acean till ridskolan för hopplektion.Hittade en av de första bilderna jag tog på Marulk samma dag han kom, hihi vad rolig hans man såg ut! Nu ser jag verkligen att mirakelflätorna(ja dom kallas så)har hjälpt, den har blivit mkt tjockare!

-Skriv på!

Sjukt! Tycker alla ska skriva under på denna sida. Det funderas på att reglerna i FEI dressyr ska komma att göras om. Att dom får rida trots att hästarna blöder ur munnen, av sporrarna eller av andra orsaker!

Om ni bläddrar ner på denna sida så finns ett litet formulär.
http://no-fei.com/

-Hemma!

Nu är jag hemma igen, har varit en underbar resa men härligt att komma hem också, framförallt till Marulk och de andra djuren.

Marulk och jag lekte lite löst i paddocken, trots det lilla regnet som var. Vi gjorde även cirkling game löst för första gången alltså jag ska stå still och han ska gå i en ring runt mig, har inte blivit att vi gjort det förut. Det funkade super och jag behövde bara peka vart han skulle gå, vända in honom peka ut i andra varvet få honom att vända osv. med bara en fingervisning och fokus, härlig känsla!

Sedan sprang vi lite tillsammans och även han efter mig i trav, mysigt!

Agnes har föresten fått en liten kompis. Helene har köpt en kaninunge som är urguulliiiig! Den tyckte Agnes var lite läskig men när hon väl fick komma fram till henne så började hon tvätta och slicka henne på en gång, sötisarna! Hon är nog glad att hon äntligen fått en liten bäbis, Crosby var ju inte till någon hjälp ;)

Jag kommer nog lägga upp lite bilder från resan eftersom!

-Hejdå så länge

Imorgon bitti går bussen till Sundsvall där vi tar tåget till Sthlm och sedan flyg därifrån till New York där vi är i fyra dagar innan vi flyger till Orlando. Där är vi tre dagar har jag för mig innan vi hyr bil och far runt i Florida.
Haha jag sitter och skriver det här som om jag ska fara om ett halvår, har inte riktigt fattat att det är imorgon, imorgonkväll/natt är jag i New York liksom!

Hann inte med att skriva några tidinställda, kände att det var viktigare att hinna packa ;)
Så vi ses om drygt två veckor!

Jag kommer sakna Marulk såhääär mycket!


-Buuusponny

Lina och jag red genom skogen bort mot svedje och Bus-Johan gick mer bakåt och upåt än framåt. Han gick in i snårriset, in under granar och ut på lägdor och in på gårdar, puttade in Lina i träd med huvudet när hon stod på marken! Haha vet inte hur många gånger Lina fick hoppa av för att leda ut honom på vägen igen.

När vi väl lyckats ta oss fram till grusvägen som man kan rida upp mot Vitsjön så hade det gått ett bra tag så vi gick bara upp till hoppstigen ock körde den en vända(tänkte rida runt Hägges)sedan ner på banvallen, förbi Kock och upp över lägdan och sedan svedjevägen hem igen. Riktigt milt och skönt väde var det!

Nu ikväll har jag haft två lektioner i Gideå. Körde samma med båda grupperna, lite framdelsvändningar/flytta bakdel i hörnen, öka och minska volter och sedan en trav övning där dom travade in från ett av hörnen in mot mitten sedan en volt ut mot staketet och sedan ut till andra hörnet igen.


-Marulk på ÖOR

Tog med Marulk på dressyrlektionen igår igen. Han var lika duktig som förra veckan! Vi gjorde framdelsvändningar och skänkelvikningar och jag bara sitter och ler inombords över hur mkt jag älskar att rida honom. Han lyssnar på bara små hjälper från mig och jag vet exakt hur jag ska göra för att få honom att tex. flytta in bakdelen med bara små ändringar i sitsen. Finaste hästen!

Han tycker dock det blir lite jobbigt ibland, vilket jag såklart förstår. Som Helen sa så går han nästan lite för bra för vad han egentligen orkar, haha. Och när det blir lite för jobbigt så lägger han istället in lite bensprattel och hopp, det gjorde han lite av i galoppen. Vänster gick sådär och höger riktigt bra när han väl kom igång.


-Skrämma hästar bla.

Japp det var vad vi gjorde idag på jobbet. Kanske dock inte så farligt som det låter. Ni kommer kanske ihåg Thjibing, hästen som jag föll av för nån vecka sedan när han blev rädd när jag stötte i bajsskyffeln och är spänd och okomfortabel vid uppsittningar. Han är en väldigt reaktiv och impulsiv häst som kan flyga luften av sånna grejjer för att sedan se helt lugn ut, vi tror att han är väldigt spänd mentalt.

Så vi la ut lite pressenningar, upphöjda bommar i form av en fålla, däck, plast/papperspåsar och boll som vi "utsatte" honom för. Basjkiren är ju egentligen en väldigt lugn och trygg häst som sällan lägger mkt energi på att jaga upp sig.
Han gick över pressenningen utan problem och även när vi klädde in däcken i den så kraffsade han och krånglade sig över. Lastpallen var inte heller några problem. Vi hade ett spö med en plastpåse längst ut som vi strök honom med, från början sprang han lite men stod sedan still dock ville han gärna bli av med den genom att sparka bort den, såg ganska roligt ut;) men till slut så stod han helt stilla när påsen var var som helt på kroppen.

Fållan gick han också igenom bra, ville inte stanna där inne första gångerna men det gick bra sedan. Vi satte sedan de två uppsittningsbockarna i början av fållan. Jag skickade in honom mellan dom steg för steg och när han stod där så klev jag försiktigt upp på en av dom. Han backade några steg men det gick lätt att skicka fram honom där uppifrån. Jag fick klappa honom överallt på ryggen och halsen och han reagerade inte när jag hoppade ner från pallen.

Vi förstår inte riktigt varför han reagerar som han gör, kan vara att han har dåligt självförtroende för han är inte rädd för att ta tag i saker utan han gick fram till allting och undersökte på en gång. Funderades om att ta dit en hästpratare.


Efter lunch så tog vi ut fölet Ryss Kahn och mamma Kalinka till banan. Han fick också pröva lite pressenningar och lastpallar. Pressenningen tyckte han var läskig, när han nuddade den med mulen så sa han: hjäääääjp den tog påj määäj! och kastade sig bakåt. Haha han är så himla söt! När han inte vill gå så spjärnar han emot med hela sin vikt, lutar sig bakåt med frambenen långt fram som en liten åsna. Efter en stund så vågade han gå över ett hörn men när bakhovarna nuddade så studsade han iväg förbi mig, haha!

Latpallen gick mycket bättre! Det tog inte alls så lång tid innan han vågade kraffsa på den och till slut ställa sig med båda framhovarna på den. Då kände han sig jättetuff och liksom nickade mot Kalinka med spetsade öron som om: kollaa mammaa vad ja kaajn! Dock stod Kalinka mest och halvsov och såg inte så mäkta imponerad ut^^
Sedan gick han upp med hovarna flera gånger självmant för att visa hur modig han var och få mkt beröm,hah:)


Sist men inte minst så red jag Gejscha på planen. Det var ju hon som jag red i måndags också. Jobbade som då mkt med att hon ska gå rak på spåret och med framdelsvändningar i hörnen för at thon inte ska gena och ställa sig utåt. Hon protesterade dock lite mer igår och gjorde många backningsryck inkl. studs. Man måste vara väldigt lätt i rörelserna och vara väldigt oberoende i sitsen på henne för om mn klämmer lite för mkt så blir hon sur. När jag skulle få henne i trav fick jag nästan he ut skänklarna lite från henne samtidigt som jag smackade, försiktigt!

Ryss Kahn till höger!

RSS 2.0