-Marulk-update

Lina och Jeremia var ju som sagt här hela helgen, det har varit trevligt! De följde med på utflykt med mig och Marulk, med fika på den mysiga stranden. Vi har proppat i oss frukost i två timmar på bageriet och bowlat på Holiday mm.
 
Igår så red jag och Tilda en ny runda eller vi tänkte rida en ny runda men vi kom inte jättelångt innan första svårigheten, ett dike som vi inte visste hur djupt det var. Vi klev av hästarna och söta Marulk hoppade så sött efter mig trots att det var mjukt där han landade men det gick bra! Tog lite längre innan Tilda fick övr Josefine men till slut så. Stigen var jättefin förutom vissa blöta partier där hästarna trampade ner lite så vi fick vända. Nackdelen med fjällen är alla dessa blötmarker! Vi ska utforska mer när det frusit lite!
 
Idag har Marulk fått sin påfyllnads vaccination eftersom det råkade gå lite över ett år, så nu är det ur världen iaf. Hoppade honom på banan innan och han var himla duktig, även om vi kom fel ibland så hoppade han. Vi fick till några riktigt fina linjer där han även höll galoppen hela vägen emellan. Han fattade galopp från skritt och gjorde fina och samlade svängar, härligt!
 
 
 

-Bikeray nighttrail

Måste ju berätta hur det gick på mörkerloppet för en vecka sedan också i Östersund! Jag och Malin åkte dit tillsammans med två stycken andra från Åre som också skulle dit. Det var snöblandat regn och dålig sikt hela vägen dit men på något sett slutade det regna innan start och det höll i sig hela loppet!
Jag som är mörkrädd trodde jag skulle skita på mig hela tiden men jag tyckte faktiskt inte det var läskigt någon gång utan man tänkte mest bara på vart man satte fötterna och det var nästan lite mysigt. fick låna Karolinas pannlampa som var riktigt bra, det behövdes då hela banan på 13,5km gick på små trixiga stigar med rötter och skarpa kurvor.
 
Jag tappade gnistan lite i slutet då jag trodde vi sprungit fel eftersom vi  kom fram till skidstadion och skulle springa en runda till som var ganska lång och jag tänkte att, jädrar jag skulle säkert ner till stadion där! Men rätt hade jag sprungit och jag slutade som 9.a av 24 damer. Riktigt nöjd, med tanke på att jag faktiskt inte springer så jättemkt om man jämför med andra här uppe. Men kul att kunna mäta sig lite med de andra iaf och inte komma helt sist!
Malin kom föresten 3:a, grymt!
 
lånade bild från malins blogg som lånat bild från Hanna Haglund. Tror det kan vara jga längst fram på högra bilden men inte säker:)

-NaviRun 2013

I lördags gick NaviRun av stapeln, full fart både dagarna innan och under dagen. Vi träffades 7.30 på torget för att börja rigga målgången och sedan gick det i ett. Det blev sol och 71 glada deltagare, fler än vad vi alla kunnat tänka oss. Riktigt roligt! 
Syster och hennes kille har varit här hela helgen också, och deltagit i tävlingen. 
Vi hade en 12km bana med 9 stationer och utmaningar och en 6km med 5 stationer. Första laget gick i mål på 1h och 15min vilket är riktigt snabbt, med tanke på att första etappen var rakt upp för två skidbackar till Mörvikshummeln.
 
Min uppgift var foto innan start och vid målgång och lilte annat smått och gott. Vi har fått mycket positiv respons från deltagare både på plats och på facebook att det var ett roligt och välarrangerat evenemang. Då blir man glad och taggad på att skapa fler event.
 
På em. var det prisutdelning på Holiday då Tilda och jag delade ut priserna. Lina och Jeremia vann prenumeration på Utemagasinet och weekend på Stf Åre torg, nice!
 
När prisutdelningen var klar hängde klassen mfl. kvar i sportsbaren en stund innan vi gick ut och åt och sedan vidare ut. En riktigt rolig kväll!
 
Nu har vi lite efterarbete att göra innan vi kan nkyta ihop säcken. Jag och Maja var tillbaka med alla banderoll mm. till sponsorerna idag och de verkade också nöjda och glada och hade hört att det varit ett bra evenemang!
 
Kanske lägger upp några bilder sedan när jag fått in dom på datorn, lite svårt med en kraschad hårddisk..
blir några instagrambilder från vår hashtag navirun sålänge iaf!
 
Haha, Maja helt slut efter startkit-packning, mjuka och sköna!
Kvällen innan, test så att allt funkade och efteranmälningar.
glada ettor innan start.
Start!
längst däruppe var första frågan.
spindelnätet jag och Maja satte upp dagen innan.
törstig Jeremia!
After-run på Holiday Club.
 

-de blir dyrt

I fredags åkte vi upp till Copperhill(lyxhotellet i åre) för att delta i Åredagen. Den är varje år där lokalbefolkningen och företagen lyssnar på föreläsningar om Åres framtid, typ..
Vi var mest där för att dom har världens godaste fika som de bjuder på, och lite för att marknadsföra tävlingen;)
 
Vi stannade inte hela dagen utan jag var tvungen att åka hem o byta däck för att kunna åka till stallet. Vad tror ni händer då då? Jo jag drar självklart av en mutter så nu sitter halva kvar inne i hjulhuset..
 
Saker jag tagit sönder inom en vecka:
Mitt 16Gb minneskort
Min externa hårddisk(med bla. alla NaviRun-filer på)
Blixtfästet på kameran
En kaffekopp
Mutter till däcket
 
...det går bra nu!
 
Lyckades ju iaf ta mig till stallet. Provade bara det nya täcket, dock var halsen för stor så den måste jag byta till Cob, drygt!
 
Igår red jag en jättemysig vintertur bort till Helgesjön, fick ta det lite försiktigt utan broddar och sulor men det gick bra, kunde tom. trava. Tänkte på det Anki sa och det kändes lite bättre i sisten iaf.
 
 

-byta däck är busenkelt

I torsdags var vi i marknadsföringsgruppen i Östersund och marknadsförde NaviRun. Eller innan vi tog oss dit hade vi lite problem med vinterdäck vs. sommardäck och halka osv.
 
Campusbussen hade fortfarande sommardäck och det hade kommit lite snö under natten. Efter en timme på skolan med funderande hur vi skulle göra tänkte vi ta tåget men först ringde vi Urban och kollade hur de brukar göra med bytet. Han tyckte vi kunde byta däcken om vi ville.
 
Visstvisst, så vi åkte bort till Kajakförrådet och lassade ut däcken, hissade upp bilen men sedan finns det inget fälgkors som passar muttrarna?! Och under den tiden har domkraften åkt ner i gruset för vi hade självklart glömt att lägga en skiva under..så nu går det inte att veva ner bussen för veven tar i backen! Så då lyckas vi hitta spett och spade och får lov att gräva en grop för att kunna veva, hehe.
 
Vi bestämmer oss för att åka in till OK och byta däcken där. Vi hittar det rätta fälgkorset i sidofacket på bilen(!) men muttrarna sitter för hårt för att vi ska få upp dom.. Vi ringer Viktor, packar in däcken igen och åker upp till honom och får hjälp att lossa muttrarna. Så tredje gången gillt lyckas vi byta däcken och tre timmar senare kommer vi iväg till Östersund!
 
Väl där så gick vi in på Campus och gick i staden och hängde upp affischer, delade ut flyers och fikade!:)
 
gick bättre på asfalt!
 
 

-Ridlektion

Nu ligger jag lite efter i uppdateringen men jag börjar att skriva om hur det gick på vår lektion för Anki i onsdags. Hon är tränare inom Centrerad ridning och kommer till stallet ca. varannan vecka. Har inte blivit att jag ridit för henne än men nu känner jag att jag vill komma igång igen!
 
Hon började med att kolla mig på marken, hur jag gick och om jag var sned någonstans osv. Min högra höft är någon/några cm längre fram än vänster men 99% av alla ryttare är sneda i höften. Lite sne i axlarna också och mina skulderblad sticker ut istället för platt mot ryggen. Men inget som var extremt.
Marulk tyckte hon såg jättefin ut nu, och inga men efter låsningen.
 
Fick veta hur jag skulle tänka för att få mig rakare i sadeln. Eftersom min högra höft varit lite längre fram har jag kompenserat med att lägga mer vikt i vänster stigbygel. Marulk flyttar gärna över mig på högersidan i vänster varv för att han är svagare i höger bakben och då har jag kompenserat med att vika mig i sidan inåt. Här fick jag släppa innerhanden och sträcka den rakt upp för att ´lättare kunna justera vikten i sadeln.
 
Jag är väldigt nöjd med lektionen och nu vet jag hur jag ska göra för att inte ha känslan av att jag sitter snett hela tiden.
 
Anki tyckte vi var jätteduktiga. Hon la ju mycket fokus på mig och när jag ändrade lite i min sits så följde Marulk efter på en gång. Så kul att höra! Han var så duktig och fin verkligen.
 
Hon sa även att Marulk var väldigt välriden och jämnsidig och hade koll på benen. Och att det inte är många travare som är så jämnsidiga. "Man blir lite lurad för han ser mer ut som ett halvblod än en varmblodig travare!"
 
Lite stolt blir ja allt!
 
Ska absolut försöka rida för henne med jämna mellanrum.
 
 
 
 

-på äventyr

Ja vad har hänt sedan sist..helgen var nice. några i klassen samlades hemma hos Mackan i fredags och tillagade vårrullar med tillbehör. I lördags hängde jag och tilda hemma hos Malin och hade sleepover.
 
I söndags hittade jag världens finaste ställe när jag var ute och red! Hittade en ny stig som ledde ner till vattnet och en jättefin strand med hela Åre skutan som vy! Vädret var fantastiskt, klarblå himmel och vindstilla. Det var sandbotten tom. så vi gick ut och plaskade lite. Måste rida dit igen och ta med fika, nu verkar dock höstens dagar vara förbi för det ska snöa på fredag.
 
Har även galopperat igen! Vi tog en galopp uppför en lägda och han var så himla fin! Hade förväntat mig explosion men han hade en samlad men snabb galopp. Idag ska han få vila eller bli longerad, imorgon är det ridlektion:)
 
 

-liten film

"braaaa" heh.

-min hopphäst och NaviRun

Har varit i tentaplugg hela dagen hemma hos Maria men hann med stallet nu en sväng på kvällen. Vi löshoppade hästarna och Marulk var så himla duktig! Han verkade tycka det var jätteroligt och hoppade jättefint! Väldigt kul eftersom han tyckt det varit så läskigt förut!
 
I förrgår var jag och Malin och sprang vår NaviRun-bana. Den var väldigt fin faktiskt! Vi tog bilder och filmade till marknadsföringen. Vi kände oss lite ego men et var ingen annan i klassen som ville med;)
Både holidaýclub som är det största hotellet här, och åre 360(evenemangskalender) har lagt ut annonser med vår tävling och det är ju askul!
 
Lägger upp några, glöm inte att gilla vår sida och evenemang på facebook. Navirun 2013, och anmäl er! Ni får bo hos mig allihopa!
 

-ooopsi

råkade visst klicka hem ett mysigt vintertäcke till Marulk;)
 
 

-helgis

Helgen har varit ganska lugn och mysig, med bullar och fest.
I lördags hade Malin inflyttningsmiddag i Duved, även några före detta tvåor som är i Åre igen var där, kul! Blev Dahlboms i byn efteråt.
 
Tilda och jag har ridit ut och på banan. Marulk har inga men från skadan kvar längre så nu har jag börjat trava honom som vanligt igen. Nästa onsdag ska vi troligen rida lektion! Spännande det var vääääldigt längesedan. Vi har ju en dressyr/CR-tränare som kommer till stallet ca. varannan vecka, men har aldrig blivit att jag ridit för henne.
 
Igårkväll hade vi söndagsmys hemma hos Maria med tacos och film. Något av det mysigaste med regnet utanför fönstret!
 
Har upp till öronen att göra med eventet också. Imorgon tänkte jag och Malin upp på fjället och fota och filma i marknadsföringssyfte, det ska bli kul faktiskt! Sedan blir det ner på byn o ragga sponsorer.
 
 

-Höstmys

Efter UIMLA så åkte jag hem och träffade Tilda som kommit tillbaka till Åre igen nu och vi åkte till stallet för en ridtur. Vi började dock med att stanna på Ica och köpa bullar som vi fikade innan vi red, billiga bullar på kanelbullens dag!
Vi red ner till Björnänge och vände, pigga och glada hästar hade vi. 
 
Efter vi var klara i stallet skyndade vi oss till coop och köpte snabbsallad och bullingridienser och sedan hem till Maria för att baka. Blev en mysig kväll med fika, snack och idol. Längesen man hade myskväll framför tvn, tror inte jag haft det här sedan jag flyttade hit?!
 
Så trots UIMLA-test kunde jag ju inte bara ta det lugnt resten av dagen, hästen måste ju få sin motion ändå!
 
Idag regnar det, svintråkigt men om det blir uppehåll snart tänkte jag åka till stallet och mocka bajs i hagen, glamoröst!

-UIMLA-test

UIMLA-testet måste vara det jobbigaste jag gjort! Med 10,4 kg på ryggen sprang och gick vi 2,3 mil och besteg 13-1600 höjdmeter under 4h 11min. Jag och Lisa höll ihop hela vägen och vi kändes som ett bra team. Vi sprang med Malin och Tobbe stora delar också.
Första skidbacken i Ullådalen gick ändå bra, man var pigg i benen och vi tog mikropauser här och där för att inte ta ut oss redan här. Väl uppe på Ullådalstoppen sprang vi till Rödkulleliften där vi skulle ta oss ner för skidbacken, gick bra men det tog rejält på låren att springa ner där, plus att man hade en skumpande tung ryggsäck på ryggen. bort till Bräckeliften är det nerför på en transportled, här sprang vi i bra tempo.
 
Sedan begav vi oss uppför igen mot Mörvikshummeln, kändes lite tungt när man såg hummelstugan långt bort och högt upp framför sig. Men vi höll humöret upp och knatade på, först på transportleder och sedan ett downhillspår med branta partier. Här var jag rejält slut, sista biten upp till hummelstugan ville jag bara lägga mig ner o grina typ. 
Vi tog en snabb energipåfyllning vid stugan och efter det kändes det bättre. Här hade vi hållt på i ca. 2,5h tror jag.
 
Sedan var det en lång sträcka nerför igen, ner hummelbranten och sedan hela VM6:an. Hade rejält ont i fötterna som gled fram i skon av all lutning. När vi kom ner på torget skakade benen när jag stod still. 
Men ingen rast ingen vila, nu började färden upp till Fjällgården, vi tog bilvägen upp dit sedan en kort springtur till tottbacken, upp en bit i pisten. Sedan in på en sig i skogen som går runt Totthummeln. Den går uppför hela vägen tills den svänger neråt igen, nerför hela vägen. Det här var den jobbigaste biten uppför, inte terrängmässigt utan för att vi var så jäkla trötta, ett steg i taget typ. Jag mådde illa för att jag var så trött.
 
De håller på bygga nya liftar där uppe så det har spärrat av en del av stigen men det sket vi i hehe, vi såg inte så mkt bygg-gubbar. På ett ställe var stigen ganska öppen med maskiner på ovansidan och en byggväg nedanför, Lisa: här måste vi springa fort så dom inte ser oss! Jag: vart är dom? Lisa: Överallt!! Jag hör en lastbil på vägen nedanför och vi springer som tusan, haha! Vi tänkte inte på det då men efteråt skrattade vi åt det, kändes som vi var med i en spännande barnfilm när de inte får bli upptäckta. Lite överdramatiskt med "överallt!!" kanske, men just då var det på liv och död, okej?
 
 
Sedan väntade ytterligare lite nerför på en stig i skogen, ryggsäcken skavde, jag hade mjälthugg och man kände sig lite yrslig. Men detta var sista etappen innan vi var tillbaka på skolan igen. Vi rusar in och klockar på 13.11, vi startade 9.00. Vi vägde ryggsäckar och stretchade trots att jag knappt orkade göra det, men glada var vi, för att vi är så jäkla grymma!
 
Vi hade en snitthastighet på 4,4km/h, vilket känns som en bra hastighet med tanke på stigningarna vi gjort! Urban tyckte också det var jättebra jobbat, så jag är himla nöjd! Både med min egen och mina klasskamraters insats:)
 
 
Idag känner jag mig stel som en pinne!
 
sex glada innan start

-energibomben

Idag longerade jag Marulk, och han var så himla glad haha!
När jaq gav galoppkommando så började han med karate med frambenen innan han bockade någon gång och iväg i räsergalopp. Efter några varv kom han in i en mer samlad och fin galopp. Lika glad varje fattning blev han!
 
Traven var himla maffig, han spände upp sig och lyfte benen riktigt ordentligt, hah han tror verkligen att han är ett fullblod nu för tiden tror jag;)
Han fick trava över bommar också och han hade jättefin takt över dom och tyckte inte dom var läskiga för fem öre, härligt! Min fina häst är tillbaka!
 
En klantig grej är dock att vaccinationen för nån vecka sedan hade gått några veckor över ett år, så nu måste jag göra en extra om några veckor, klantigt!
 
 
Red Balans på banan, först lite dressyr och sedan hoppade vi 5½:an. En bom, kryss, ett galoppsprång, räcke. Vi fick in flytet efter någon gång och han var jätteduktig, hoppar även om vi kom lite fel ibland!
 
 
Hade tänkt ta med kameran och fota idag men glömde både den och telefonen hemma..
 
 
 

-omdugga orientering

Gick det bättre idag nu då?:)
 
Det var bara jag och Malin som gjorde omduggan idag, vissa ville vila inför vårt fystest imorgon, äsch då;)
Vi körde upp till Fröå där vi utgick ifrån, vi sprang banan åt varsitt håll. Tillatt börja med så var kartan från typ 96 så skoterleder och alla stigar var inte utmärkta och kraftledningen jag tänkt följa till första kontrollen fanns inte är längre;) Så sprang fel redan i början då jag hittade typ en telefonledning att springa efter, hittade dock kraftledningsgatan senare och då var det inget problem att hitta ettan, och därefter tvåan och trean.
 
Följde en bäck en bit tills jag kom till en skarp krök som jag är nästan hundra på var rätt krök. Tog kompassriktning mot fjärde kontrollen och nånstans där gick det åt skogen, bokstavligen då. Snurrade runt ett bra tag på en höjd, kontrollen skulle sitta på en "flackhöjd" gav upp och gick tillbaka till bäcken för att ta femte kontrollen istället. Följde bäcken en bit till men helt plötsligt försvinner bäcken och går ner i mossan, nice!
Går tillbaka till kröken och tänker: hur svårt kan det vara att hitta fyran? men ne, hittar den inte nu heller. Här ger jag upp när jag märker att jag inte kommer hinna inom 2 timmar i vilket fall.
 
Tänkte följa bäcken tillbaka men den delar sig och det går en skoterled korsande över på ett ställe. Till slut vet jag inte vilket håll ja ska gå men fortsätter iaf följa bäcken, som blivit en å rakt fram. Blir mer och mer frustrerad över att aldrig komma fram, efter en stund ringer Malin och jag frågar om hon är klar, "jag är tillbaka men inte klar", Jag:"jag är varken tillbaka eller klar..". Malin: är du vilse? hehe mm typ. Jag följer bäcken men ja vet inte vilket håll.
 
Jag vänder mig om och då ser jag hela stora skutan framför mig, jag har alltså gått ifrån skutan och inte mot den, helt motsatt håll. Hittar med lite hjälp om vädersträck av Malin tillbaka till kraftledningsgatan och kan springa tillbaka till Fröå.
 
Haha vilken dag, det roliga är att Malin tappade bort sig/hittade inte kontrollen på samma ställe som jag så båda var där och snurrade. jaja hoppas på en ny chans;)
 
 
 
Imorgon har vi alltså UIMLA-test, ett fystest för guider om man vill kunna jobba internationellt sedan. Vi ska gå/springa 2,5mil med 10kg på ryggen på 6 timmar, inte direkt på plan mark heller. Här är banan jag har att vänta:
Runda Ullådalsliftens dalstation
Runda långa Ullådalsliftens vändhjul
Passera Rödkulleliftens vändhjul och följ liften ner
Passera Rödkullens dalstation
Runda Bräckeliftens dalstation och följ väg till Hummelstugan,
vänd på terasstrappen och välj lagom brant väg till Åre torg och rúnda bergbanans dalstation
Passera Fjällgården och runda Totthummen via solstigen
Tillbaka till Campus Åre.
 
Jag har alltså några vändor upp och ner för skidbackar och berg framför mig...
 

-En galning och en klocka

Red både Marulk och Balans idag igen.
 
Marulk red jag ut med och han var spänd som en fiolsträng hela turen. Allt var farligt och han gick och småbajsade hela vägen. En gång blev han så rädd för ngt(kanske en postlåda?) att han  hoppade i sidled och landade på andra sidan diket på en äng, och när han stod där var det som att han tittade sig runt om och tänkte, oj vad hände? haha det var ungefär min tanke också..
 
Han  var som ett övertaggat fullblod som inte vet vart den ska he sig om den måste stå still. Han vill helst trava hela tiden, och helst som en ostkrok för längs vägkanterna finns det ju livsfarliga saker, såsom stenar och hus.
 
Men jag var och är bara glad, han är ju frisk och har bara lite energi att göra av med!
 
 
 
Balans fick sig ett pass på banan, och jag kan säga att idag lossnade det verkligen. Han leker lite motsträvig i början men när man väl kommer åt honom går han som en klocka! red lite volter, serpentiner och galoppfattningar och efter en stund behövde jag knappt ta i honom, han rullade på i en fin avslappnad form. Tog några skutt över hindret som fortfarande står framme, två galoppbommar och sedan ett kryss. Rullade på några gånger och är stolt över både honom och mig faktiskt. Vi kom med bra avstånd till första bommen varje gång och fick ett bra flyt!:)
 
hade inte riktigt tid att ta en bild på dagens uteritt så får bli en gammal;)

-Orienteringstenta!

Idag föll allt på plats och jag kan meddela att numera är orientering min grej!
 
..det är i alla fall vad jag önskar att ja hade kunnat skriva, men nja, jättebra gick det väl kanske inte!
Vi åkte till alltid lika vackra Vålådalen och vi började med att två och två sätta ut varsin kontroll, bara för att värma upp lite. Jag och Malin hittade fort platsen där vi skulle sätta upp dom men gick länge runt och funderade vad ett kryss på kartan betydde, var nämligen där vi skulle sätta våra kontroller. Fick sedan att veta att det är kojor, jag satte min på en hög med stockar, det kanske har varit en koja en gång i tiden huh?
 
Banan bestod av 9 kontroller, 6km och vi skulle klara det inom 2h. Gick väl egentligen fel redan från början, Urban hade sagt att det inte var säkert att alla kontroller satt kvar och att vi inte skulle snurra runt allt för länge om vi inte fann en kontroll. Med det i tanken när jag inte hittade första, andra och tredje kontrollen efter en stunds letande på i princip rätt plats så sprang jag vidare. Mötte Elin och Maja och de hade visst hittat alla när jag frågar, va?! jag har inte hittat ngn! Springer tillbaka till andra och tredje kontrollen(ettan tänkte ja ta i slutet) och hittar dom på en gång, muttrar över att Urban sa sådär men tar kompassriktning mot fjärde kontrollen och kommer rakt på den.
 
Nästan framme vid femte kontrollen, när jag ska börja finsöka efter den, vad märker jag då?! JO ATT JAG TAPPAT MITT JÄKLA STÄMPELKORT!
Springer tillbaka mor fyran för att kolla om jag ser den, men svårt att hitta eftersom jag just korsat en myr...
 
Springer iaf till nästa kontroll som jag letar efter ett bra tag. Här någonstans ger jag upp när jag ser att jag inte kommer hinna inom två timmar, jag har endast två stämplar som jag stämplat i hörnet på kartan, och inget stämpelkort. Hittar kontrollen på väg tillbaka, springer vägen tillbaka till fjällstationen, arg som ett bi!
 
När Urban frågar hur det gått så svara jag JÄKLA BAJSDAG!
 
Haha men jag iaf inte den enda som hade otur. lisa tappade både lapp och kompass och Malin tappade kompass. Och vi var fler som inte hann inom tidsramen.
 
Trots att jag blev lite frustrerad där i slutet så var det roligt och när det flöt på så kom jag bra på kontrollerna med kompassriktning. Jag gillar trots allt att orientera och nu får jag tagga om för omtenta på torsdag, denna gång i Björnen.
 
lånar Malins bild, misney.blogg.se
 

RSS 2.0