-Lavinkurs dag 2

Vi började dag 2 av lavinkursen med att fråga pistörer och liftpersonal om vad dom kunde berätta om dagens förhållanden angående laviner. En 2:a på riskskalan men har gått ganska mkt laviner i vinter.
 
Vi tog linbanan i Duved upp och dagen kickades igång med en lavinolycka som två tvåor hade i scenlagt alldeles ovanför liften, så dom kom springandes mot oss där på en gång. Så fram med spadar, trancievers och sonder och börja söka. Var sex begravda och vi hittade 3 inom 18 minuter, vilket brukar vara en gräns för vad de flesta överlever under snön, så de andra tre klarade sig bara om dom hade riktigt tur, heh. Är väldigt svårt när det är flera transievers som ger signaler samtidigt och vi hade inte riktigt rätta grävtekniken än heller.
 
Vi gav oss sedan upp på en tur upp på fjället, på med stighudar och turbindningar. Vi lunchade i ett vindskydd och fortsatte sedan upp på en liten topp. Där tränade vi på grävteknik och gjorde ett snötest, sådant som tex. skidpatrullen gör för att kolla snöns hållbarhet och lavinrisk.
 
Åkte därefter neråt igen genom en ravin, fick några pudersvängar också.
 
En liten film, först när Matilda, Harry och tillslut Urban försöker få snön att kollapsa i snötestet, detta var alltså en 6:a=mkt hållbart. Sedan är det bara lite skojeri med hopp av Harry och Malin.
 
Matilda och Urban checkar lutning
lite fjäll i fjärran
Harry och Malin sågar så att blocket ska vara loss sedan när man ska hoppa ovanpå, snötestet
Urban hoppar utan ngt större resultat
 
tänk att jag faktiskt bor här och detta är en av mina skoldagar, kan nästan inte förstå det själv!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0